• Τράπεζες

    Έρχονται 35.000 πλειστηριασμοί το 2022 – Στο στόχαστρο οι δήθεν ευάλωτοι

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Έρχονται 35.000 πλειστηριασμοί το 2022 - Στο στόχαστρο οι δήθεν ευάλωτοι


    Καταιγίδα πλειστηριασμών για τους δήθεν ευάλωτους….

    Το 2022 αναμένονται 35.000 πλειστηριασμοί με τις τράπεζες, αλλά και τους servicers να βγάζουν στο σφυρί ακίνητα δανειοληπτών που κρύβονται πίσω από τον μανδύα του ευάλωτου.

    Την ίδια ώρα ο φορέας απόκτησης και επαναμίσθωσης των ακινήτων «περπατάει» με δυσκολία και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της αγοράς στην καλύτερη περίπτωση θα ξεκινήσει το δεύτερο εξάμηνο του 2022.

    Βέβαια στόχος είναι η προκήρυξη για την πρόσκληση ενδιαφέροντος για τον φορέα να έχει δημοσιευθεί μέχρι το τέλος του μήνα. Αν αυτό θα καταστεί εφικτό είναι άγνωστο, αφού προς το παρόν εκκρεμεί η έγκριση από την DG Comp.

    Και σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες συζητήσεις που έχουν γίνει με τους εν δυνάμει επενδυτές για την απόκτηση του Φορέα, έχουν δείξει πως για να υπάρξει ενδιαφέρον θα πρέπει να δοθούν κίνητρα και εγγυήσεις.

    «Ο φορέας για να έχει ενδιαφέρον επενδυτικό πρέπει να εξασφαλίζει ικανοποιητική απόδοση για τον επενδυτή. Θα πρέπει λοιπόν το πακέτο να είναι λίγο πιο ελκυστικό. Να υπάρχει μία πρόβλεψη για φοροαπαλλαγές. Αυτό ζητούν οι επενδυτές» λέει  στο mononews  πηγή που παρακολουθεί τη διαδικασία από κοντά και αναφέρει τέσσερις προτάσεις  που έχουν πέσει στο τραπέζι:

    Πρώτον: Οι επενδυτές ζητούν να μην επιβαρύνονται για  τις μεταβιβάσεις ακινήτων που περνάνε στον φορέα, να μην επιβαρύνονται με τον ΕΝΦΙΑ.

    Δεύτερον: Σε ότι έχει να κάνει με τις τακτοποιήσεις των ακινήτων , ζητούν για όσο χρόνο παραμένει το ακίνητο στον φορέα να μην είναι απαραίτητη η τακτοποίηση (νομιμοποίηση αυθαίρετων τετραγωνικών, ημιυπαίθριων κλπ), η οποία είναι και χρονοβόρα και κοστοβόρα. Και ζητούν την υποχρέωση για την  τακτοποίηση να την αναλαμβάνει ο τελικός ιδιοκτήτης του  ακινήτου.

    Τρίτον: Ζητούν να υπάρχει κάποιας μορφής εγγύηση του ελληνικού δημοσίου –στη λογική των τιτλοποιήσεων- να εγγυάται για παράδειγμα του δημόσιο ένα τμήμα του τραπεζικού δανεισμού για να έχει χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης.

    Και τέταρτον: Να αυξηθεί η επιδότηση ενοικίου για τους ευάλωτους, από τα 210 ευρώ που είναι σήμερα, καθώς τα ενοίκια ακολουθούν ανοδική πορεία.

    Αν δεν γίνουν αυτά συνεχίζει η ίδια πηγή, δεν θα υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον Φορέα.

    Οι πλειστηριασμοί, ο Φορέας, ο πτωχευτικός νόμος ήταν τα θέματα της ατζέντας στην χθεσινή συνάντηση των Θεσμών (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Κομισιόν,ESM) στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με την Ελληνική Ένωση Τραπεζων, στην οποία συμμετείχαν οι τέσσερις CEOs των συστημικών τραπεζών κ.κ. Χρήστος Μεγάλου, Παύλος Μυλωνάς, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και ο νέος πρόεδρος της ΕΕΤ κ. Βασίλης Ράπανος.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζες: Το στοίχημα του τραπεζικού δανεισμού και οι 5 προκλήσεις για την επόμενη ημέρα

    Τι συζήτησε ο Στουρνάρας με το προεδρείο του Συλλόγου της Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης – Φωκίων Καραβίας: Δίνουμε δάνεια, στηρίζουμε τις επιχειρήσεις



    ΣΧΟΛΙΑ