• Τράπεζες

    Επιβεβαίωση mononews: Η Τράπεζα Πειραιώς πλήρωσε 165 εκατ. στο ΤΧΣ

    • NewsRoom
    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου. Διευθύνων σύμβουλος Τρ. Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την καταβολή στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (TXΣ), τοκομερίδιο ύψους 165,466 εκατ. ευρώ σε μετρητά, για τους τόκους έτους 2019 των Μετατρέψιμων Ομολόγων, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του mononews.gr.

    Αναλυτικότερα, η Τράπεζα Πειραιώς στην επίσημη ανακοίνωσή της αναφέρει: 

    Η Τράπεζα Πειραιώς Α.Ε. ανακοινώνει ότι κατέβαλε χθες 02.12.2019 στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (“TXΣ”) τοκομερίδιο ύψους 165,466 εκατ. ευρώ σε μετρητά, για τους τόκους έτους 2019 των Μετατρέψιμων Ομολόγων (Contingent Convertible Instruments – “CoCos”), τα οποία κατέχει το ΤΧΣ.

    Όπως έγραψε το mononews νωρίτερα, η έγκαιρη πληρωμή του κουπονιού των Cocos, που είχε αναβληθεί την προηγούμενη οικονομική χρήση του 2018, αποτρέπει την περαιτέρω αύξηση του ποσοστού του δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας από το σημερινό επίπεδο του 26%. Η καταβολή του ποσού έγινε από τα κεφάλαια με τη μορφή μερίσματος και θα επιβαρύνει το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας Πειραιώς κατά 35 μονάδες βάσης, διαμορφώνοντας το σχετικό δείκτη από 16% σε 15,65%.

    Με βάση τα αποτελέσματα του 9μήνου, η τράπεζα αύξησε τα εποπτικά κεφάλαιά της σε επίπεδα σημαντικά υψηλότερα των συνολικών κεφαλαιακών απαιτήσεων και στο τέλος Σεπτεμβρίου 2019, ο pro-forma συνολικός δείκτης εποπτικών κεφαλαίων της τράπεζας ανήλθε σε 16% (με σταδιακή εφαρμογή των μεταβατικών διατάξεων) έναντι εποπτικής απαίτησης 14%. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου ανήλθαν στο τέλος του 9μήνου στα 7,8 δισ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 87,1 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

    Στα αποτελέσματα 9μήνου δεν έχει προσμετρηθεί το όφελος των 296 εκατ. ευρώ που κατέβαλε ο σουηδικός όμιλος Intrum στην τράπεζα στο πλαίσιο της συμφωνίας για τη δημιουργία της νέας εταιρείας στην οποία μεταφέρθηκαν οι εργασίες και σημαντικός αριθμός των υπαλλήλων από τη διεύθυνση διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων της τράπεζας (Recovery Banking Unit – RBU).

    Η Intrum Hellas έχει αναλάβει χαρτοφυλάκιο ύψους 27 δισ. ευρώ και με δεδομένη την υπεραπόδοση που επιτυγχάνει ο σουηδικός όμιλος στις αγορές που δραστηριοποιείται, στόχος είναι να ενισχυθεί σημαντικά τόσο η αποτελεσματικότητα όσο και η αποδοτικότητα διαχείρισης για τη μείωση των προβληματικών δανείων της τράπεζας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μια υπεραπόδοση της τάξης του 10%, σε σχέση με τους στόχους που έχει δεσμευθεί να πετύχει η Πειραιώς στον SSM μέχρι το 2021, μπορεί να μεταφραστεί σε θετική επίπτωση της τάξης των 35-40 μονάδων βάσης στα κεφάλαια της τράπεζας.



    ΣΧΟΛΙΑ