• Τράπεζες

    Ο εφιάλτης των «κόκκινων» δανείων επέστρεψε τον Απρίλιο

    Χρήστος Μεγάλου - Παύλος Μυλωνάς - Βασίλης Ψάλτης - Φωκίων Καραβίας

    Χρήστος Μεγάλου – Παύλος Μυλωνάς – Βασίλης Ψάλτης – Φωκίων Καραβίας


    Χρειάστηκαν μόλις δύο μήνες γεωπολιτικής αστάθειας και εκρηκτικής ανόδου των τιμών της ενέργειας για να «κτυπήσουν» σειρήνες στα τραπεζικά επιτελεία.

    Διότι αυξήθηκαν σημαντικά τα ποσοστά των δανείων –είτε αυτά βρίσκονται στους τραπεζικούς ισολογισμούς, είτε στη διαχείριση των servicers- που εμφάνισαν καθυστέρηση στην εξυπηρέτηση τους.

    Και το πλέον ανησυχητικό –σύμφωνα με τους τραπεζίτες και τους servicers- είναι ότι πρόκειται για δάνεια που μέχρι τώρα εξυπηρετούνταν κανονικά.

    «Τα πράγματα είναι πολύ ζορισμένα. Τα νούμερα του Απριλίου σε ότι αφορά τις νέες καθυστερήσεις δεν ήταν καλά. Υπάρχει σημαντική επίπτωση στα χαρτοφυλάκια. Αποτυπώνεται όλη η πίεση που έχουν δεχθεί οι καταναλωτές/ δανειολήπτες από τις αυξήσεις στα τιμολόγια ενέργειας. Κυρίως ζορίζεται ένα κομμάτι των ενήμερων δανειοληπτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους», αναφέρει χαρακτηριστικά στο mononews.gr τραπεζίτης.

    Σύμφωνα με τον ίδιο τα τραπεζικά επιτελεία παρακολουθούν διαρκώς την εξέλιξη των καθυστερήσεων, ανά τομέα χαρτοφυλακίων και σπεύδουν να προτείνουν λύσεις ρύθμισης στους δανειολήπτες για να μην «κτυπήσουν κόκκινο τα δάνεια».

    Και σημειώνει πως οι τράπεζες, όπως και οι servicers θα πάνε σε αναθεώρηση των στόχων τους σε ότι αφορά την εξέλιξη των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Που ενδεχομένως να φέρει και καθυστερήσεις σε ότι αφορά τον στόχο του 3% στα NPEs.

    Βέβαια ευθύς εξ αρχής η Τράπεζα της Ελλάδος εφιστούσε την προσοχή σε ότι έχει να κάνει με τους δείκτες των καθυστερήσεων και δεν συμμεριζόταν την αισιοδοξία των τραπεζιτών.

    Υπενθυμίζεται ότι στην πρόσφατη Έκθεση του Διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος υπογραμμίζεται πως: «υψηλό ποσοστό δανείων σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε πάλι καθυστέρηση. Εκτιμάται ότι, λόγω της πανδημίας αλλά και των επιπτώσεων του υψηλού πληθωρισμού, επιπλέον ποσοστό ρυθμισμένων δανείων ενδέχεται να καταγραφεί ως μη εξυπηρετούμενο το 2022. Απαιτείται επομένως εντατικότερη προσπάθεια περαιτέρω μείωσης των ΜΕΔ, όταν μάλιστα δεν έχει ακόμη καταγραφεί η πλήρης επίδραση της πανδημικής κρίσης και του πληθωρισμού στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου των τραπεζών».

    Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, σε ρύθμιση βρίσκονται δάνεια ύψους 17,6 δισ. ευρώ, από τα οποία παραμένουν εξυπηρετούμενα τα 9,4 δισ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα έχουν ήδη περάσει στα μη εξυπηρετούμενα. Και όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει η ΤτΕ μεσολαβεί σύντομος χρόνος από τη στιγμή της ρύθμισης μέχρι του υποτροπιασμού.

    Αν και το ποσοστό των προβληματικών δανείων υποχώρησε στο 12,8% -στα 18,4 δισεκ ευρώ-, στο τέλος του 2021 παραμένει πολύ υψηλότερο του μέσου όρου στην ΕΕ που είναι στο 2,1%. Περίπου το 39% του συνόλου των ΜΕΔ βρίσκεται σε καθεστώς ρύθμισης και είναι πολλά τα ρυθμισμένα δάνεια που «σκάνε» και πάλι.

    Επίσης τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν ότι ο δείκτης ΜΕΔ στο εμπόριο διαμορφώθηκε στο τέλος του 2021 στο 16,7%, στη μεταποίηση στο 13,1%, στις κατασκευές στο 20,8%, και σε κλάδους συναφείς με τον τουρισμό, όπως των καταλυμάτων και της εστίασης, το ποσοστό των καθυστερήσεων ανήλθε σε 15,4% και 31,5% αντίστοιχα.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλεξάνδρα Πατσή: Η Paylink φέρνει το οpen banking στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ