• Τράπεζες

    Ψάλτης: Ευκαιρίες αλλαγών οι κρίσεις – Δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε νέα κόκκινα δάνεια

    • NewsRoom
    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    «Όλοι θα πρέπει να προσαρμοστούμε, αλλά δεν πρέπει να βλέπουμε τις κρίσεις ως απειλές, αλλά ως ευκαιρίες αλλαγών», ανέφερε σχολιάζοντας τις οικονομικές επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης, μιλώντας με τον Σωτήρη Νίκα, Επικεφαλής του Ελληνικού γραφείου του Bloomberg News, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

    Άμεσες επιπτώσεις θα είναι η αύξηση του κόστους δανεισμού, η πτώση της κερδοφορίας των τραπεζών, η επιβράδυνση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών, αλλά και η πίεση που θα δεχθεί ο τομέας του τουρισμού, ως αποτέλεσμα της πίεσης των νοικοκυριών σε άλλα κράτη, ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

    Η Ελλάδα θα στοχεύσει στην ανάκτηση της επενδυτικής της βαθμίδας, όταν θα υποχωρήσει αυτή η εύθραυστη κατάσταση, σημείωσε ο κ. Ψάλτης.

    «Βγήκαμε από την κρίση της πανδημίας με τη βοήθεια των τραπεζών, δεν πιστεύω ότι θα πάμε σε νέα κόκκινα δάνεια», συμπλήρωσε και τόνισε ότι «θα δοθούν τώρα νέες στοχευμένες βοήθειες που πρέπει οι τράπεζες να εκμεταλλευτούν.

    «Μέσα στην πανδημία συσσωρεύτηκαν πάνω από 36 δισ. καταθέσεων που μπορούν να βοηθήσουν στη σημερινή κρίση», συμπλήρωσε. «Από πλευράς ποιότητας ενεργητικού και κερδοφορίας, οι τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα», ανέφερε ο κ. Ψάλτης.

    Τώρα που γυρίζουμε σε μία κανονικότητα, σημασία έχει η τραπεζική διαμεσολάβηση να βρεθεί στον πυρήνα, να υπάρξει μία μείωσης της έκθεσης σε κινδύνους. «Άλλωστε ο κόσμος άλλαξε με την πανδημία και περάσαμε στην περίοδο που επικρατεί το εμείς και όχι το εγώ», είπε χαρακτηριστικά.

    «Στόχος μας στην τράπεζα είναι να μπορέσουμε να βοηθήσουμε τα στελέχη μας να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την περαιτέρω ανάπτυξή μας», διευκρίνισε.

    Το μοντέλο εργασίας άλλαξε, πρέπει τώρα να το ακολουθήσει μία νέα «ομπρέλα κουλτούρας», όπου στόχος να είναι η παροχή όσο το δυνατόν καλύτερων τραπεζικών υπηρεσιών.

    Ο τρόπος επίτευξης είναι η επένδυση στην εκπαίδευση των πελατών μας και των στελεχών μας, αλλά και να δείξουμε ότι έχουμε τη δυνατότητα να «διαβάσουμε τα σημεία των καιρών» και να δημιουργήσουμε τις τράπεζες της επόμενης δεκαετίας.

    Διαβάστε επίσης:

    Φωκίων Καραβίας: Έτοιμη η Eurobank να χρηματοδοτήσει την ενεργειακή μετάβαση

    Χαντζηνικολάου (Τράπεζα Πειραιώς): Η χρηματοδότηση θα ακολουθήσει αν υπάρχουν βιώσιμα επενδυτικά σχέδια



    ΣΧΟΛΙΑ