• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Το παρασκήνιο για τη νέα μονάδα asset management και την ψηφιακή τράπεζα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Χρήστος Μεγάλου

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου


    Asset management και ψηφιακή τράπεζα είναι δύο πυλώνες στους οποίους δίνει έμφαση η Τράπεζα Πειραιώς στο νέο της business plan.

    Με στόχο να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων της  αλλά και να τα ενισχύσει τα επόμενα χρόνια,  χαράζει πορεία για να πρωταγωνιστήσει  στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων.

    Χθες ο CEO Χρήστος Μεγάλου, μαζί με τον CFO Θεόδωρο Γναρδέλλη  και την επικεφαλής της διεύθυνσης Business Planning ΙR και ESG Χρυσάνθη  Μπερμπάτη, βρέθηκαν στο Λονδίνο και ενημέρωσαν ξένους επενδυτές για το επιχειρησιακό σχέδιο  της τετραετίας 2022-2025.

    Ο Χρήστος Μεγάλου κατά την παρουσίαση του νέου στρατηγικού πλάνου της Πειραιώς, υπογράμμισε πως «βλέπει» ευκαιρίες αναπτυξης στον τομέα του asset management. Η τράπεζα έχει σήμερα αμοιβαία κεφάλαια υπό διαχείριση ύψους 3,4 δις ευρώ και -με ετήσια αύξηση κατά 30%- στόχος είναι ο  υπερδιπλασιασμός τους στα 9 δις ευρώ το 2025, σημείωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της Πειραιώς.

    Και καθώς η  τάση αυτή ενισχύεται από τα χαμηλά επιτόκια και την ανάγκη των καταθετών να αναζητήσουν υψηλότερες αποδόσεις για τα χρήματα τους που απαιτούν επαγγελματική διαχείριση, η  Πειραιώς προχωρά στην δημιουργία νέας μονάδας asset management, υπό τον CEO.

    Επικεφαλής της μονάδας θα είναι ο Αχιλλέας Κοντογούρης, της  Iolcus Investments (την οποία απέκτησε η Πειραιώς αντί 10 εκατ. ευρώ), ο οποίος θα αναφέρεται στον κ. Μεγάλου.

    Η νέα μονάδα asset management θα περιλαμβάνει το κομμάτι των αμοιβαίων κεφαλαίων, την χρηματιστηριακή εταιρεία που διατηρεί σταθερά την πρώτη θέση στην αγορά, και το private banking. Πρόκειται δηλαδή για συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια περίπου 7 δις ευρώ, με την  πρόσφατη εξαγορά της Iolcus να προσθέτει περί το 1 δις ευρώ.

    Ο στόχος για το 2025 είναι ο υπερδιπλασιασμός των υπό διαχείριση κεφαλαίων, όπως τόνισε μιλώντας στους επενδυτές ο κ. Μεγάλου και μπορεί να επιτευχθεί καθώς η τράπεζα διαθέτει μεγάλο δίκτυο, έχει την τεχνογνωσία, κατανόηση της αγοράς, και πωλησιακή δυναμική.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη δυναμική της συγκεκριμένης αγοράς καθώς η ελληνική αγορά αμοιβαίων κεφαλαίων κινήθηκε  στα 11,1 δις ευρώ το 2021,  από 8,1δις ευρώ  το 2020 και 7,9 το 2019. Το ποσοστό διείσδυσης σε σχέση με το ΑΕΠ παραμένει  πολύ χαμηλό στην Ελλάδα και διαμορφώνεται στο 7% έναντι 21% στην ΝΑ Ευρώπη (με την Δυτική Ευρώπη να κινείται ακόμη πιο ψηλά).

    Να σημειωθεί ότι το 2021 ο ρυθμός ανόδου  ήταν 37% στην Ελλάδα -έναντι17% στην ΝΑ Ευρώπη- κάτι που δείχνει τη δυναμική. Μάλιστα το  40% της ανόδου προήλθε από την Τράπεζα Πειραιώς.

    Όπως αναφέραμε η Πειραιώς έχει σήμερα υπό διαχείριση αμοιβαία κεφάλαια ύψους 3,4 δις ευρώ –και με ετήσια αύξηση κατά 30%- έχει στόχο τον υπερδιπλασιασμό τους στα 9 δις ευρώ το 2025.

    Σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν στην παρουσίαση, οι  καθαρές προμήθειες από τις εργασίες αυτές είχαν το 2021 ετήσια αύξηση 35%, και ανήλθαν στα 21 εκατ ευρώ με στόχο  τα 55 εκ.ευρώ το 2025. Το μερίδιο αγοράς διαμορφώθηκε στο 19% πέρυσι, από  14% το 2020 και στόχο να κατακτήσει το ¼ της αγοράς (25%) το 2025.

    «Ένας νέος Επιχειρηματικός Πυλώνας συγκροτείται στον Όμιλο», τόνισε ο κ. Μεγάλου στην ενημέρωση των επενδυτών, «ο οποίος περιλαμβάνει τους τομείς διαχείρισης αμοιβαίων κεφαλαίων, χρηματιστηριακών συναλλαγών και private banking, με συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 6 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2021, ώστε να αξιοποιηθεί η ισχυρή δυναμική της ελληνικής αγοράς asset management. Με την κίνηση αυτή, ο Όμιλος στοχεύει στον διπλασιασμό των υπό διαχείριση κεφαλαίων πελατών του έως το 2025, στηριζόμενος στο εμπορικό του δίκτυο, την τεχνογνωσία, τη βαθιά γνώση της αγοράς και των κινήτρων πωλήσεων για τα στελέχη του. Η ενσωμάτωση της Iolcus Investments AIFM στον Όμιλο Πειραιώς συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση».

    Η έμφαση που δίνει η Τράπεζα Πειραιώς στην ανάπτυξη του asset management  αποτυπώνεται και στη δήλωση του κ. Μεγάλου για την απόκτηση της Iolcus Investments, σύμφωνα με την οποία  «η συναλλαγή θα συμβάλει στην περαιτέρω διαφοροποίηση των πηγών εσόδων της Τράπεζας και στην ενίσχυση της ήδη ισχυρής τεχνογνωσίας της στον κλάδο διαχείρισης κεφαλαίων πελατών. Η Iolcus είναι μια από τις πλέον εδραιωμένες πλατφόρμες διαχείρισης κεφαλαίων, με σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία. Θα αποτελέσει ένα επενδυτικό εργαλείο για την Τράπεζα Πειραιώς, ώστε να αξιοποιήσει τις προοπτικές ανόδου που χαρακτηρίζουν την ελληνική αγορά. Η συναλλαγή δρα συμπληρωματικά προς την ήδη δυναμική και επεκτεινόμενη παρουσία της Τράπεζας, ενισχύοντας την αξία των προσφερόμενων υπηρεσιών μας προς τους πελάτες μας».

    Και η ψηφιακή τράπεζα

    Ψηφιακή τράπεζα λιανικής «κτίζει» η Πειραιώς για να εξυπηρετεί  πελάτες εξοικειωμένους με τα ψηφιακά μέσα, μειώνοντας σημαντικά κόστος και χρόνο εξυπηρέτησης.

    Και ανακοίνωσε ότι  προχωρά σε κοινοπραξία στρατηγικού χαρακτήρα με την εταιρεία Natech Α.Ε. για να δημιουργήσει  μια ανεξάρτητη και  καινοτόμο ψηφιακή τράπεζα που θα απευθύνεται τόσο σε Έλληνες  πελάτες όσο και στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή αγορά για την παροχή χρηματοοικονομικών και τραπεζικών υπηρεσιών.

    Η νέα πλατφόρμα BankTech, η οποία συνδυάζει κορυφαία τεχνολογική και τραπεζική τεχνογνωσία, θα παρέχει υπηρεσίες Banking-as-a-Service, Buy-Now-Pay-Later, digital onboarding και άλλα χρηματοοικονομικά προϊόντα προς τους καταναλωτές, με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο.

    Συγκεκριμένα η Natech -με έδρα τα Ιωάννινα-, αναπτύσσει λογισμικό για χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και έχει σταθερά ανοδική πορεία, όπως δείχνουν τα  οικονομικά της μεγέθη καθώς για το 2021 ο κύκλος εργασιών έκλεισε στα 3,1 εκατ. ευρώ, από 2,1 εκατ. ευρώ το 2020 και  1,45 εκατ. ευρώ το 2019.

    Με φυσική παρουσία σε Ελλάδα (Ιωάννινα, Αθήνα) και Γερμανία, και εγκαταστάσεις του financial software που παράγει σε διάφορες χώρες (ενδεικτικά Γεωργία, Ιταλία, Νιγηρία), η εταιρεία επιδιώκει να διεκδικήσει το μερίδιό της στην ευρωπαϊκή αγορά και να συνάψει νέες συμφωνίες με εταιρείες και οργανισμούς, οι οποίοι σχετίζονται με τον  ραγδαία εξελισσόμενο χρηματοοικονομικό τομέα. Ενώ στόχος της εταιρείας είναι και η είσοδος της στην αγορά της Αμερικής.

    Η εταιρεία αναπτύσσει ένα τελείως νέο σύστημα για το λεγόμενο Banking as a Service καθώς στόχος  είναι να παρέχει  όλες τις υπηρεσίες σε μικρές και μικρομεσαίες τράπεζες της Ευρώπης, να τρέχει δηλαδή όλο το back office τους. Πρόκειται για μία αγορά 4.500 μικρών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Ενώ η αντίστοιχη αγορά της Αμερικής αριθμεί περί τα 10.000 μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Διαβάστε επίσης

    Τράπεζα Πειραιώς: Το business plan του Χρήστου Μεγάλου για το 2022-2025 – Σύμπραξη με τη Natech για τη δημιουργία ψηφιακής τράπεζας και νέα δάνεια 27 δισ. ευρώ

    Την Iolcus Investments αγοράζει η Τράπεζα Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ