ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο βασικός δείκτης κεφαλαίων (Common Equity Tier 1, CET1) των τεσσάρων σημαντικών ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε ελαφρά υψηλότερα από τον αντίστοιχο μέσο όρο των τραπεζών της Ευρωζώνης στο πρώτο τρίμηνο του 2019, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (Supervisory Banking Statistics).
Συγκεκριμένα, ανήλθε στο 14,88% έναντι 14,34% του μέσου όρου 114 σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης, ο οποίος παρέμεινε σταθερός σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2018 (14,39%). Τον χαμηλότερο δείκτη CET1 είχαν οι ισπανικές τράπεζες (11,77%), ακολουθούμενες από τις πορτογαλικές και τις ιταλικές τράπεζες, ενώ τον υψηλότερο δείκτη είχαν οι τράπεζες της Εσθονίας (27,69%).
Ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) των τραπεζών της Ευρωζώνης υποχώρησε περαιτέρω στο πρώτο τρίμηνο φέτος στο 3,67% (από 3,81% στο τέταρτο τρίμηνο του 2018), που είναι το χαμηλότερο επίπεδο από το 2015, όταν άρχισε η δημοσίευση των σχετικών στοιχείων.
Οι ελληνικές τράπεζες είχαν τον υψηλότερο δείκτη ΜΕΔ, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 41,41%, ενώ ακολουθούσαν οι κυπριακές (20,31%) και οι πορτογαλικές τράπεζες (11,50%).
Ο δείκτης ρευστότητας (Liquidity Coverage Ratio, LCR) των σημαντικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Ευρωζώνης αυξήθηκε στο 149,71% από 145,78% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018. Τον χαμηλότερο δείκτη ρευστότητας είχαν οι ελληνικές τράπεζες (74,07%) και τον υψηλότερο οι σλοβενικές (387,21%).
Τα καθαρά κέρδη των ελληνικών τραπεζών ανήλθαν σε 116,87 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ενώ για το σύνολο των σημαντικών τραπεζών της Ευρωζώνης ανήλθαν σε 21,748 δισ. ευρώ.
Ο λόγος των καθαρών κερδών προς το μετοχικό κεφάλαιο και το ενεργητικό των ελληνικών τραπεζών (ROE και ROA) διαμορφώθηκε στο 1,76% και 0,19% έναντι 5,76% και 0,38%, αντίστοιχα, του μέσου όρου των τραπεζών της Ευρωζώνης. Το συνολικό ενεργητικό των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων ανήλθε στα 241,21 δισ. ευρώ, ενώ για το σύνολο των τραπεζών της Ευρωζώνης στα 22,695 τρισ. ευρώ.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Πολυτελή boutique ξενοδοχεία: Πάνω η Μύκονος, κάτω η Σαντορίνη
- Xclusiv: Η Βενεζουέλα ώθησε σε αύξηση κατά 246% των ναύλων των τάνκερ VLCC
- Η στρατηγική συμμαχία των ισχυρών Βαρδινογιάννη και Εξάρχου, οι super ΜΟΗ, Coca Cola, Real Cons, γιατί Τσαντάνης και Παππάς βλέπουν Euronext, η αντεπίθεση του Μεγάλου, γιατί το Hollywood επιλέγει την Grecotel και ο ΚΜ, ο Γκρίνμπεργκ και ο Σαμαράς
- Σάμι Φάις: Τι σχεδιάζει μετά το ισχυρό τρίμηνο – Τα luxury brands και το ξενοδοχείο στην Κρήτη
Μοιραστείτε την άποψή σας
ΣχόλιαΓια να σχολιάσετε χρησιμοποιήστε ένα ψευδώνυμο. Παρακαλούμε σχολιάζετε με σεβασμό. Χρησιμοποιείτε κατανοητή γλώσσα και αποφύγετε διατυπώσεις που θα μπορούσαν να παρερμηνευτούν ή να θεωρηθούν προσβλητικές. Με την ανάρτηση σχολίου, συμφωνείτε να τηρείτε τους Όρους του ιστότοπου contact Δημιουργήστε το account σας εδώ, για να κάνετε like, dislike ή report ακατάλληλα/προσβλητικά σχόλια.