Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Η θετική εικόνα για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει ενεργή, παρά το ισχυρό ράλι των τελευταίων μηνών και τις ανησυχίες που προκαλεί η γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή. UBS και Piraeus Securities συγκλίνουν στο βασικό συμπέρασμα ότι ο κλάδος εξακολουθεί να διαθέτει ισχυρούς θεμελιώδεις καταλύτες, ανθεκτική κερδοφορία, υψηλές διανομές προς τους μετόχους και αποτιμήσεις που δεν θεωρούνται ακόμη απαιτητικές.

Το ενδιαφέρον είναι ότι η θετική αυτή άποψη δεν στηρίζεται μόνο στην κλασική ανάγνωση των οικονομικών μεγεθών. Η UBS εξετάζει πλέον και δύο κρίσιμες παραμέτρους για τη συνέχεια του τραπεζικού story που είναι η ανθεκτικότητα του τουρισμού, ως πρόδρομου δείκτη για την ελληνική οικονομία, και το επίπεδο επενδυτικού «συνωστισμού» στις τραπεζικές μετοχές, μετά τη μεγάλη άνοδο που έχουν ήδη καταγράψει.

1

Στην έκθεση της 23ης Ιουνίου 2026, με τίτλο «Greek Banks – Tracking international arrivals, a key indicator for tourism», ο Stephan Potgieter της UBS σημειώνει ότι οι διεθνείς αφίξεις στην Αθήνα συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, παρά την ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Τα στοιχεία του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών έως τις 8 Ιουνίου δείχνουν αύξηση περίπου 1,1% σε ετήσια βάση, εικόνα σαφώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Απρίλιο, όταν οι αφίξεις είχαν υποχωρήσει περίπου 8%.

Η UBS θεωρεί ότι, μέχρι στιγμής, οι γεωπολιτικές εξελίξεις δεν έχουν προκαλέσει ουσιαστική μεταβολή στη συμπεριφορά επιχειρήσεων και πελατών. Το ίδιο μήνυμα, σύμφωνα με τον οίκο, έδωσαν και οι διοικήσεις των τραπεζών στις πρόσφατες παρουσιάσεις αποτελεσμάτων, επισημαίνοντας ότι δεν διαπιστώνουν αρνητική επίδραση ούτε στον τουρισμό ούτε στη ζήτηση για νέα επιχειρηματικά δάνεια.

Παράλληλα, η έκθεση στον τουρισμό παραμένει περιορισμένη σε σχέση με το συνολικό μέγεθος των χαρτοφυλακίων. Ο κλάδος αντιστοιχεί περίπου στο 5,8% των συνολικών δανείων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών και περίπου στο 8% των εταιρικών χαρτοφυλακίων. Η μεγαλύτερη συμμετοχή εντοπίζεται στην Τράπεζα Πειραιώς, με 7,7%, και ακολουθούν η Alpha Bank με 6,7%, η Εθνική Τράπεζα με 4,7% και η Eurobank με 4,5%.

Για την UBS, ο βασικός μοχλός παραμένει η εταιρική πιστωτική επέκταση. Ο οίκος διατηρεί σύσταση αγοράς και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τιμή στόχο τα 11,20 ευρώ για την Πειραιώς, τα 4,90 ευρώ για την Alpha Bank, τα 18,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και τα 4,70 ευρώ για τη Eurobank.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Piraeus Securities, η οποία στην έκθεση του Ιουνίου 2026, με τίτλο «Screening Greek Banks: Valuation, Growth and Capital Returns», επαναλαμβάνει τη θετική της στάση για τον κλάδο. Η Νατάσα Ρουμαντζή διατηρεί τις τιμές στόχους στα 5,50 ευρώ για την Alpha Bank, στα 5,20 ευρώ για τη Eurobank, στα 17,70 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 10,40 ευρώ για την Τράπεζα Κύπρου, ενώ για την Πειραιώς η κάλυψη παραμένει περιορισμένη λόγω κανονιστικών περιορισμών.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου, που θα ανακοινωθούν από τα τέλη Ιουλίου έως τις αρχές Αυγούστου, θα επιβεβαιώσουν τη δυναμική του κλάδου. Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες και η Τράπεζα Κύπρου εμφάνισαν συνολικά καθαρά κέρδη περίπου 1,2 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο, ενώ για το σύνολο του 2026 η Piraeus Securities αναμένει καθαρή κερδοφορία κοντά στα 5 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο των χορηγήσεων, η καθαρή πιστωτική επέκταση υπολογίζεται ότι θα φτάσει τα 13 δισ. ευρώ το 2026, μετά τα περίπου 4 δισ. ευρώ του πρώτου τριμήνου. Για την περίοδο 2026-2028, η αύξηση των δανείων εκτιμάται σε περισσότερα από 35 δισ. ευρώ, με βασικό στήριγμα το επενδυτικό κύμα σε υποδομές, ενεργειακή μετάβαση, τουρισμό και βιομηχανία.

Σε επίπεδο επιμέρους επιλογών, η Piraeus Securities ξεχωρίζει την Alpha Bank ως τη σημαντικότερη ευκαιρία από πλευράς αποτίμησης, καθώς διαπραγματεύεται σε περίπου 1,1 φορές την ενσώματη λογιστική αξία του 2027. Παράλληλα, βλέπει τη Eurobank ως την κορυφαία επιλογή για επενδυτές με μακροπρόθεσμο ορίζοντα, λόγω της υψηλής διατηρήσιμης κερδοφορίας, της γεωγραφικής διαφοροποίησης και της ισχυρής παραγωγής προμηθειών.

Η διάσταση των επενδυτικών τοποθετήσεων συμπληρώνει την εικόνα. Σε νέα ανάλυση της 25ης Ιουνίου, με τίτλο «How crowded is it in the Greek banks space?», η UBS εξετάζει πόσο «φορτωμένες» είναι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές σε σχέση με το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύμπαν. Το συμπέρασμα είναι ότι, παρά το ράλι, οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν ακόμη υπερβολικό επενδυτικό συνωστισμό.

Μόνο η Εθνική Τράπεζα βρίσκεται μεταξύ των περίπου 15 ευρωπαϊκών τραπεζικών μετοχών με τις υψηλότερες συγκεντρωμένες επενδυτικές θέσεις. Η Alpha Bank ακολουθεί, αν και ο δείκτης συγκέντρωσης έχει αρχίσει να υποχωρεί, ενώ Eurobank και Πειραιώς εμφανίζουν αισθητή αποκλιμάκωση από τον Απρίλιο.

Το στοιχείο αυτό είναι κρίσιμο ενόψει της αναμενόμενης μετάβασης της ελληνικής αγοράς στους δείκτες των αναπτυγμένων αγορών, καθώς δείχνει ότι υπάρχει ακόμη χώρος για νέες εισροές κεφαλαίων και ότι το ελληνικό τραπεζικό trade έχει γίνει πιο δημοφιλές, αλλά δεν έχει εξαντληθεί.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να προσφέρουν έναν συνδυασμό που δύσκολα αγνοείται, δηλαδή, την ισχυρή πιστωτική επέκταση, τον ανθεκτικό τουρισμό, τις διψήφιες αποδόσεις ιδίων κεφαλαίων και τις υψηλές διανομές και τα περιθώρια περαιτέρω επενδυτικών εισροών. Και αυτό εξηγεί γιατί, παρά την άνοδο των αποτιμήσεων, το story του κλάδου παραμένει ζωντανό.

Διαβάστε επίσης:

Aktor: Τα σενάρια για τον αριθμό των μετοχών που θα πάρουν οι παλιοί μέτοχοι

Wall Street: Με νέες οριακές απώλειες για Dow Jones και S&P 500 ολοκληρώθηκε η εβδομάδα

Αλουμίνιο: Το μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 2025 – Πιέσεις από δολάριο και Μέση Ανατολή