• Τράπεζες

  EKT: Ισχυρά τα επιτοκιακά περιθώρια των ελληνικών τραπεζών

  • NewsRoom
  Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)

  Παύλος Μυλωνάς (ΕΤΕ), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Χρήστος Μεγάλου (Πειραιώς), Φωκίωνας Καραβίας (Εurobank)


  Από τα υψηλότερα της Ευρωζώνης το επιτοκιακό περιθώριο των ελληνικών τραπεζών το τέταρτο τρίμηνο

  Tα «σκήπτρα» διατήρησαν οι ελληνικές συστημικές τράπεζες (Εθνική, Πειραιώς Alpha Bank και Εurobank) μεταξύ των υπολοίπων της ευρωζώνης λειτουργώντας με ένα από τα υψηλότερα επιτοκιακά περιθώρια το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

  Παράλληλα, στο διάστημα αυτό συνεχίζουν να εμφανίζουν το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων.

  Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (διαφορά μεταξύ επιτοκίου καταθέσεων – χορηγήσεων) των ελληνικών τραπεζών το τελευταίο τρίμηνο του 2023 διαμορφώθηκε στο 3,23%, έναντι 2,18% των ιταλικών, 2,63% των ισπανικών, 1,17% των γερμανικών και 3,13% των πορτογαλικών.

  Στο ίδιο διάστημα η απόδοση επί των ίδιων κεφαλαίων των ελληνικών Τραπεζών διαμορφώθηκε στο 11,99% έναντι 12,27% στην Ισπανία, 6,08% στη Γερμανία και 14,27% στην Πορτογαλία.

  Στο σκέλος των κόκκινων δανείων ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών διαμορφώθηκε στο 4% , το οποίο είναι το υψηλότερο ποσοστό στην ευρωζώνη, έναντι 1,89% που ήταν ο μέσος όρος της Ευρωζώνης. Ενδεικτικά ο ίδιος δείκτης ( NPL) διαμορφώθηκε στο 2,7% για τις ιταλικές τράπεζες και στο 1,60% για τις γερμανικές και στο3,27% για τις γαλλικές.

  Όσον αφορά στο σύνολο της Ευρωζώνης η έρευνα της ΕΚΤ διαπιστώνει ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας των συστημικών τραπεζών CET1 Ratio βελτιώθηκε στο 15,73% από 15,61% που ήταν στο προηγούμενο τρίμηνο.

  Ο δείκτης απόδοσης επί των ίδιων κεφαλαίων (σε ετησιοποιημένη βάση) υποχώρησε στο 9,31% από 10,1%.

  Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων αυξήθηκε οριακά στο 2,30% από 2,27% το προηγούμενο τρίμηνο.

  Διαβάστε επίσης

  Σακελλαροπούλου: Η Ελλάδα μετέχει ισότιμα στις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό, περιφερειακό και διεθνές επίπεδο  ΣΧΟΛΙΑ