• Business

    TMSC: Άλμα 16,5% στα έσοδα τριμήνου – Παραμένει «leader» στην αγορά των τσιπ

    • NewsRoom
    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang

    Ο ιδρυτής της Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), Morris Chang (Πηγή: REUTERS/Ann Wang)


    Αύξηση στα κέρδη του Μαρτίου ανακοίνωσε ο ταϊβανέζικος γίγαντας κατασκευής μικροτσίπ, Taiwan Semiconductor Manufacturing (TMSC), καθώς συνεχίζει να επωφελείται από την “έκρηξη” στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία απαιτεί τσιπ υψηλών προδιαγραφών.

    Ειδικότερα, η TSMC ανέφερε ότι τα έσοδα του Μαρτίου ανήλθαν σε 195,2 δισεκατομμύρια δολάρια Ταϊβάν (6,1 δισεκατομμύρια δολάρια), αυξημένα κατά 34,3% σε ετήσια βάση, σημειώνοντας τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τον Νοέμβριο του 2022.

    Τα έσοδα του πρώτου τριμήνου της εταιρείας ανήλθαν σε 592,6 δισεκατομμύρια νέα δολάρια Ταϊβάν, αυξημένα κατά 16,5% από έτος σε έτος.

    Υπενθυμίζεται ότι η TSMC είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ημιαγωγών στον πλανήτη, με πελάτες- κολοσσούς όπως η Apple και η Nvidia.

    Ο κύριος προμηθευτής της Apple και της Nvidia θεωρείται βασικός δικαιούχος της συνεχιζόμενης έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης, με τα στελέχη της να αναμένουν επιστροφή σε σταθερή ανάπτυξη αυτό το τρίμηνο εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης της ζήτησης.

    Ιστορικό υψηλό για την μετοχή

    Η μετοχή της TSMC έχει αυξηθεί σχεδόν 40% μέχρι στιγμής, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στη συνεχιζόμενη ζήτηση για τσιπ AI.

    Στις αρχές Μαρτίου φέτος, η μετοχή σκαρφάλωσε σε νέο ιστορικό υψηλό, ακολουθώντας το παγκόσμιο ράλι στις μετοχές τσιπ.

    Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι τα έσοδά της από την μονάδα τεχνητής νοημοσύνης αυξήθηκαν κατά 50% σε ετήσια βάση.

    Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, η TSMC θα σημειώσει αύξηση 23,7% στα συνολικά της έσοδα φέτος, μετά από πτώση το 2023.

    «Μπορούμε να περιμένουμε το 2024 να είναι μια υγιής χρονιά ανάπτυξης για την TSMC», είχε δηλώσει τον Οκτώβριο πέρσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος CC Wei.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το α’ εξάμηνο του έτους είναι γενικά πιο χαλαρό για τις ταϊβανέζικες εταιρείες τεχνολογίας, καθώς έρχεται μετά το τέλος του έτους, όπου η ζήτηση για tablet και smartphnes βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα.

    Ωστόσο, το AI διατηρεί το θετικό momentum στην αγορά, ενισχύοντας τη ζήτηση ακόμη και εκτός εποχής.

    Διαβάστε επίσης: 

    TSMC: Σε νέο ιστορικό υψηλό η μετοχή – Σύμμαχος η τεχνητή νοημοσύνη

    Tesco: Ισχυρό momentum με νέα στρατηγική το 2024 – Αναμένει περαιτέρω αύξηση κερδών

    Apple: «Miami Vibes» με νέα γραφεία στην εύπορη πλευρά της Φλόριντα



    ΣΧΟΛΙΑ