• Τράπεζες

    Deutsche Bank: Κερδοφορία για την Τράπεζα Πειραιώς

    • Newsroom
    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Χρήστος Μεγάλου


    Σε αναπροσαρμογή των εκτιμήσεων για την Τράπεζα Πειραιώς προέβη η γερμανική τράπεζα, διατηρώντας τη τιμή-στόχο στο 1,55 ευρώ ανά μετοχή, καθώς και τη σύσταση διακράτησης (hold).

    Η Deutsche Bank αυξάνει τις προβλέψεις για τα  κέρδη προ φόρων για τα έτη 2022-2024 κατά 37%, 17% και 19% αντίστοιχα ως αποτέλεσμα των προβλέψεων και του κόστους.

    Οι εκτιμήσεις για τα καθαρά κέρδη παραμένουν σταθερές για το 2023-2024, με το 2022 να επηρεάζεται σημαντικά από το έκτακτο κέρδος από τις εμπορικές συναλλαγές που καταγράφηκαν στο πρώτο τρίμηνο.

    Η τράπεζα εκτιμάει ότι ο δείκτης αποδοτικότητας της Πειραιώς  RoTE θα είναι λίγο πάνω από το 6%, χαμηλότερα από τους στόχους της αλλά αντανακλά σημαντική βελτίωση. Η τιμή-στόχος παραμένει αμετάβλητη, ιδίως δεδομένης της σημαντικής αβεβαιότητας που απορρέει από τα ακόμη χαμηλά επίπεδα κεφαλαίου.

    Η βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού θα βασιστεί σε μη οργανικές δράσεις και ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερός το πρώτο τρίμηνο φέτος, στο 12,6%.

    Κεφαλαιακή ενίσχυση

    Λιγότερη αισιοδοξία αποτυπώνεται στην έκθεση για τους μακροπρόθεσμους στόχους της Πειραιώς, δεδομένου ότι η αύξηση των δανείων θα μπορούσε να επηρεαστεί από τα υψηλότερα των αναμενομένων επιτόκια.

    Η γερμανική τράπεζα αναμένει υψηλότερη εισροή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και θεωρεί ότι η επίτευξη ενός μακροπρόθεσμου κόστους προβλέψεων (CoR) στις 40 μ.β. είναι μάλλον ανέφικτη, καθώς το τρέχον υποκείμενο CoR των 50 μ.β. αντικατοπτρίζει το ακόμη καλό περιβάλλον.

    Η DB θεωρεί ότι βάσει του προφίλ της Πειραιώς είναι δύσκολο να φτάσει κάτω από τις 60 μ.β. περίπου.

    Η κεφαλαιακή ενίσχυση εξελίσσεται, αλλά η πρόκληση για το 2022 παραμένει σταθερή.

    Ο δείκτης CET1 FL βελτιώθηκε κατά 114 μονάδες βάσης σε τριμηνιαία βάση σε 9,77%,  δεδομένης της ισχυρής επίδοσης στα κέρδη και τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση του ενεργητικού με κίνδυνο (RWA).

    Η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει ότι το κόστος εξυγίανσης των NPEs θα πρέπει να παραμείνει περισσότερο υπό έλεγχο και ότι η αύξηση των RWAs είναι πιθανό να είναι χαμηλότερη από την αναμενόμενη (σε χαμηλότερη αύξηση των χορηγήσεων), γεγονός που πιθανόν να επιτρέψει την επανάληψη της καταβολής μερίσματος έναντι των κερδών του 2023, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Στόχος η διοχέτευση νέων πόρων άνω των €8 δισ. στην ελληνική οικονομία την προσεχή τριετία

    Οι servicers πήραν το όπλο τους…



    ΣΧΟΛΙΑ