• Τράπεζες

    Deutsche Bank: Σε τροχιά για σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας η Alpha Bank – Η θετική έκπληξη στα αποτελέσματα

    O CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης

    Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank)


    «Η Alpha Bank σημείωσε ελαφρά καλύτερη επίδοση στο δεύτερο τρίμηνο, +15% στα καθαρά κέρδη, αλλά ελαφρώς κάτω από τις εκτιμήσεις μας», εξηγεί ο Alonso της γερμανικής τράπεζας Deutsche Bank, ο οποίος εξακολουθεί ωστόσο να συστήνει «αγορά», δίνοντας τιμή στόχο στα 1,45 ευρώ για τη μετοχή της τράπεζας.

    Η θετική έκπληξη προήλθε κυρίως από τα καθαρά έσοδα από τόκους, τα οποία ήταν και το highlight του τριμήνου, λόγω των καλών επιπέδων δραστηριότητας και της υψηλότερης συμβολής από τα ομόλογα. Οι υπόλοιπες γραμμές επεφύλασσαν λίγες εκπλήξεις, ενώ τα NPEs επέστρεψαν σε πιο ομαλά επίπεδα (δείκτης στο 8,2% έναντι 12,3% το πρώτο τρίμηνο χάρη στις συναλλαγές NPE που καταγράφηκαν το δεύτερο τρίμηνο).

    «Η κάλυψη παραμένει πολύ χαμηλή, κατά την άποψή μας, και θα μπορούσε να διατηρήσει το κόστος των προβλέψεων (CoR) σε υψηλά επίπεδα (70 μ.β. guidance για το 2022). Η βελτίωση των κεφαλαίων παραμένει περιορισμένη, με το CET1 FL τώρα στο 11,1% ή στο 11,7% pro-forma, δεδομένων των εκκρεμών συναλλαγών.

    Συνολικά, πιστεύουμε ότι το σύνολο των αποτελεσμάτων καταδεικνύει καλές τάσεις, θέτοντας την τράπεζα σε τροχιά για σημαντική ανάκαμψη της κερδοφορίας για το 2022 (ο στόχος αποδοτικότητας RoTE 6% είναι πιθανό να υπερκεραστεί), με την ευαισθησία στα επιτόκια να οδηγεί σαφώς σε ανοδικό κίνδυνο», επισημαίνει ο Alfredo Alonso.

    Το κόστος ήταν κατά περίπου 2% υψηλότερο από το consensus, κυρίως λόγω στις υψηλότερες δαπάνες προσωπικού, αν και η διοίκηση εμφανίστηκε βέβαιη για περιορισμένες πληθωριστικές πιέσεις στο κόστος και καθοδήγησε για κόστος 850 εκατ. ευρώ (εκτός SRF) για τον όμιλο το 2022.

    Οι βασικοί οδηγοί είναι η εξοικονόμηση πόρων από την εμπορική επιχείρηση απόκτησης πελατών και τις συναλλαγές NPE, που οδηγούν σε μείωση κατά περίπου -5% σε ετήσια βάση μείωση του επαναλαμβανόμενου κόστους το 2022. Τέλος, η διοίκηση επανέλαβε την πρόθεση της να καταβάλει μερίσματα από τα κέρδη του 2023.

    Διαβάστε επίσης:

    Βασίλης Ψάλτης: Στόχος η διανομή του 20%-30% των κερδών του 2023 σε μέρισμα – Στα 2,7 δισ. ευρώ οι νέες εκταμιεύσεις το 2022

    Alpha Bank: Κέρδη μετά από Φόρους €117,3 εκατ. το β’ τρίμηνο 2022 – Στο 8,2% ο δείκτης κόκκινων δανείων

    Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης η ελληνική οικονομία



    ΣΧΟΛΙΑ