• Τράπεζες

    Credit Suisse: Στα 2 δισ. δολ. ανεβαίνει η προσφορά της UBS(upd)


    Η UBS  συμφώνησε να αυξήσει την προσφορά της στα 2 δις δολάρια, αντί του ενός δις δολαρίων, σύμφωνα με τους FT. Η προηγούμενη προσφορά της είχε απορριφθεί από την Credit Suisse, η οποία εξέφρασε ενστάσεις με τη σύμφωνη γνώμη του μεγαλομετόχου της ελβετικής τράπεζας.

    H UBS θα πληρώσει ο,50 ελβετικά φράγκα ανά μετοχή, αντί 0,25, όπως όριζε η προηγούμενη προσφορά της. Και πάλι το τίμημα απέχει από το 1,85 ελβετικά φράγκα, τιμή στην οποία έκλεισε η μετοχή την περασμένη Παρασκευή.

    Σύμφωνα με τους FT, πολλοί χαρακτήρισαν άδικη την προσφορά  τους 1 δις δολαρίων για την τράπεζα και τους μετόχους της, ενώ άλλοι επέκριναν τα σχέδια της ελβετικής κυβέρνησης για παράκαμψη της ψηφοφορίας των μετόχων, όπως ορίζουν οι κανονισμοί -μια διαδικασία που διαρκεί έως έξι εβδομάδες- ώστε να μην καθυστερήσει η ολοκλήρωση της συμφωνίας.

    Plan B η κρατικοποίηση

    Οι ελβετικές αρχές εξέταζαν ακόμα και το σενάριο της πλήρους ή μερικής κρατικοποίησης της Credit Suisse ως τη μόνη βιώσιμη λύση, αν δεν προχωρήσει το σχέδιο εξαγοράς από την UBS.

    Η χώρα εξέταζε το ενδεχόμενο είτε να αναλάβει πλήρως την τράπεζα είτε να κατέχει ένα σημαντικό μερίδιο μετοχικού κεφαλαίου.

    Οι αρχές της Ελβετίας δέχονται πιέσεις ώστε να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το άνοιγμα των αγορών της Ασίας.

    Πυρετός διαβουλεύσεων από το Σάββατο

    Έντονες ήταν οι διεργασίες από το το Σάββατο, με τα διοικητικά συμβούλια των δύο ελβετικών τραπεζών, UBS και  Credit Suisse να βρίσκονται σε συζητήσεις, ώστε να αξιολογήσουν το σενάριο μιας εξαγοράς.

    Στις συνεδριάσεις συμμετείχαν οι ρυθμιστικές αρχές της Credit Suisse στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία ώστε να επεξεργαστούν τη νομική δομή της συμφωνίας.

    Oι συζητήσεις μεταξύ UBS και Credit Suisse δεν ήταν εξ’ αρχής στα σχέδια των δύο τραπεζών, καθώς είχαν εκφράσει ενστάσεις, όπως μετέδωσε το Bloomberg, στο ενδεχόμενο μίας πιθανής σύμπραξης. Η UBS εξέφρασε από την πρώτη στιγμή των συνεδριάσεων τις ανησυχίες της για το ρίσκο που αναλαμβάνει και ζήτησε εγγυήσεις δισεκατομμυρίων από την ελβετική κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει το deal.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma, ήταν αυτές που οδήγησαν τελικά τις δύο τράπεζες στο τραπέζι των συζητήσεων, σε μία προσπάθεια να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη στον τραπεζικό τομέα της χώρας.

    Η παρέμβασή τους έρχεται λίγες ημέρες αφότου η εθνική τράπεζα προχώρησε σε ένεση ρευστότητας προς της Credit Suisse, ύψους 50 δισ. ευρώ.

    Ωστόσο, το “σωσίβιο” αυτό δεν κατάφερε να ανακόψει την πτώση της τιμής της μετοχής της, η οποία την περασμένη Παρασκευή έκλεισε με απώλειες άνω του 8%. Νωρίτερα, την Τετάρτη, η μετοχή έπεσε σε ιστορικά χαμηλά, όταν ο μεγαλύτερος επενδυτής της τράπεζας, η Εθνική Τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας απέκλεισε το ενδεχόμενο επιπλέον κεφαλαιακής ενίσχυσης στη Credit Suisse.

    Σε ελεύθερη πτώση η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse

    Η UBS έχει χρηματιστηριακή αξία 56,6 δισ. δολάρια, ενώ η χρηματιστηριακή αξία της Credit Suisse μέχρι το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν στα στα 8 δισ. δολάρια.

    Σύμφωνα με στοιχεία των FT, τα τελευταία 15 χρόνια, η Credit Suisse έχασε πάνω από 100 δις δολάρια σε χρηματιστηριακή αξία. Όσο είναι η τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία του αμερικανικού κολοσσού Goldman Sachs.

    Οι ελβετικές ρυθμιστικές αρχές είπαν στους ομολόγους τους των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου το βράδυ της Παρασκευής ότι η συγχώνευση των δύο τραπεζών ήταν το «σχέδιο Α’» τους για να ανακόψουν την κατάρρευση της εμπιστοσύνης στην Credit Suisse, σύμφωνα με τους FT.



    ΣΧΟΛΙΑ