• Τράπεζες

    Credit Suisse: Αγώνας δρόμου για να ολοκληρωθεί η εξαγορά από τη UBS

    • NewsRoom
    Credit Suisse

    Credit Suisse


    Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ της Credit Suisse και της UBS για τη διάσωση της πρώτης.

    H UBS, η οποία είχε εκφράσει ενστάσεις από την πρώτη στιγμή, λόγω των ανησυχιών της για προβληματικές μονάδες της Credit Suisse, έχει ζητήσει 6 δις δολάρια κρατικές εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση, σύμφωνα με το Reuters. Οι εγγυήσεις αυτές προβλέπεται να καλύψουν το κόστος από την εκκαθάριση κάποιων τμημάτων αλλά και πιθανές δικαστικές δαπάνες. Παράλληλα, η τράπεζα δείχνει απροθυμία να αναλάβει στο σχέδιο εξαγοράς την μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της CS.

    Μαζί με το τμήμα εμπορικών συναλλαγών αποτελούν τα δύο μεγαλύτερα εμπόδια στις συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταξύ των δύο τραπεζών.

    Παράλληλα η ελβετική κυβέρνηση «τρέχει» για να λύσει ρυθμιστικά κωλύματα, ώστε να επιταχυνθεί η συμφωνία, με τα εμπόδια για την ολοκλήρωση της εξαγοράς να παραμένουν.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών της Ελβετίας, η UBS θα έπρεπε τυπικά να δώσει στους μετόχους έξι εβδομάδες για διαβούλευση σχετικά με την εξαγορά της Credit Suisse, όμως γίνεται προσπάθεια να παρακαμφθεί αυτό το μέρος της διαδικασίας, ώστε η συμφωνία να κλείσει πριν το άνοιγμα των αγορών τη Δευτέρα.

    Mία δύσκολη εβδομάδα για την Credit Suisse

    Η κρίση στην Credit Suisse, η οποία τα τελευταία χρόνια ταλαιπωρείται από σκάνδαλα, εκροές σε καταθέσεις και συρρίκνωση της χρηματιστηριακής της αξίας, κορυφώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, όταν η τιμή της μετοχής της κατέρρευσε σε ιστορικά χαμηλά, συμπαρασύροντας τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές της Ευρώπης, σε sell off.

    Οι εκροές καταθέσεων από την τράπεζα ξεπέρασαν τα 10 δις. δολάρια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ενώ ήδη από το δ’ τρίμηνο του 2022, η τράπεζα κατέγραψε εκροές-ρεκόρ ύψους 120 δις δολαρίων.

    Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεχίζουν τις συνεδριάσεις με τη συμβολή των αμερικάνικων ρυθμιστικών αρχών, που εκπροσωπούν τις δραστηριότητας της Credit Suisse στις  ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, οι οποίοι επεξεργάζονται τη νομική δομή μιας συμφωνίας καθώς και τα αιτήματα της UBS, ώστε να ολοκληρωθεί η σύμπραξη.

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma δήλωσαν στους διεθνείς ομολόγους τους, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τoυς,  ότι θεωρούν πως μια συμφωνία με τη UBS είναι η μοναδική  επιλογή για να ανακοπεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την  Credit Suisse.



    ΣΧΟΛΙΑ