• Τράπεζες

    Credit Suisse: Έκτακτα μέτρα από τις ελβετικές αρχές για να τρέξει η εξαγορά από την UBS

    • NewsRoom


    Η Ελβετία ετοιμάζεται να λάβει έκτακτα μέτρα για να επιταχύνει την εξαγορά της Credit Suisse από την UBS, σύμφωνα με τους FT. Την ίδια ώρα, το Bloomberg μεταδίδει ότι η BlackRock συμμετέχει στις συζητήσεις μέσω του αντιπροέδρου Philipp Hildebrand, χωρίς να έχει διευκρινιστεί ο ρόλος του.

    To Reuters μεταδίδει ότι η UBS έχει ζητήσει εγγυήσεις από την ελβετική κυβέρνηση, ύψους 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να προχωρήσει η εξαγορά της Credit Suisse Group.

    Οι εγγυήσεις θα καλύψουν το κόστος της εκκαθάρισης τμημάτων της Credit Suisse και πιθανές δικαστικές δαπάνες.

    Σύμφωνα με τους κανονισμούς των ρυθμιστικών αρχών της Ελβετίας, η UBS θα έπρεπε τυπικά να δώσει στους μετόχους έξι εβδομάδες για διαβούλευση σχετικά με την εξαγορά της Credit Suisse, όμως η ελβετική κυβέρνηση λαμβάνει μέτρα ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

    10 δις δολάρια οι εκροές στη Credit Suisse

    Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας και η ρυθμιστική αρχή Finma δήλωσαν στους διεθνείς ομολόγους τους, με τις ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία μαζί τoυς,  ότι θεωρούν πως μια συμφωνία με τη UBS είναι η μοναδική  επιλογή για να ανακοπεί η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς την  Credit Suisse και εργάζονται για την επίτευξη ρυθμιστικής συμφωνίας έως το βράδυ του Σαββάτου.

    Οι εκροές καταθέσεων από την τράπεζα ξεπέρασαν τα 10 δις. δολάρια στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, καθώς οι φόβοι για την βιωσιμότητα της τράπεζας είναι αυξηθεί.

    Τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών συνεχίζουν τις συνεδριάσεις με τις ρυθμιστικές αρχές της Credit Suisse στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία να επεξεργάζονται τη νομική δομή μιας συμφωνίας καθώς και τα αιτήματα της UBS, ώστε να ολοκληρωθεί η σύμπραξη.

    Οι δραστηριότητες επενδυτικής τραπεζικής και εμπορικών συναλλαγών της Credit Suisse  αποτελούν βασικό σημείο εμπλοκής στις συνομιλίες που διεξάγονται από την πλευρά της UBS.

    Oι ανησυχίες της UBS

    Από το πρωί του Σαββάτου συνεχίζονται οι διερευνητικές συζητήσεις για την εξαγορά του συνόλου ή τμημάτων της Credit Suisse από τη UBS, ύστερα από προτροπή των ρυθμιστικών αρχών, σε μία προσπάθεια να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών και των καταθετών στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

    Στόχος των ελβετικών ρυθμιστικών αρχών είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι την Κυριακή το βράδυ, αν και οι FT αναφέρουν ότι τα δύο μέρη μπορεί να καταλήξουν σε συμφωνία ήδη από το βράδυ του Σαββάτου.

    Διαβάστε επίσης:

    Θρίλερ με την εξαγορά της Credit Suisse: Ενδιαφέρον απο Deutsche Bank, η UBS ζητάει οικονομική ενίσχυση από τους Ελβετούς



    ΣΧΟΛΙΑ