• ΑΓΟΡΕΣ

    Capital Economics: Τι δείχνουν οι κινήσεις στις αγορές μετά την κρίση της Credit Suisse

    traders μπροστά από υπολογιστή


    «Αν και το σκηνικό έχει αλλάξει δραματικά, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι υπάρχουν ισχυρές βάσεις για τις υφιστάμενες προβλέψεις μας για περαιτέρω ράλι στα ομόλογα μακράς διάρκειας μέχρι το τέλος του έτους, καθώς και για κάποια βραχυπρόθεσμη ενίσχυση του δολαρίου ΗΠΑ και αδυναμία των μετοχών. Αν και ο πανικός φαίνεται να έχει υποχωρήσει προς το παρόν, η συνολική εικόνα στις αγορές είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη εβδομάδα», εκτιμά ο Thomas Mathews, Senior Markets Economist της Capital Economics.

    Η Kεντρική Τράπεζα της Ελβετίας φάνηκε να ανακόπτει την αιμορραγία στις παγκόσμιες αγορές “επικίνδυνων” περιουσιακών στοιχείων νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, παρεμβαίνοντας για να στηρίξει την Credit Suisse. Οι αγορές κρατήθηκαν από τότε, παρόλο που η ΕΚΤ αιφνιδίασε με την αύξηση των 50 μ.β., πιθανώς λόγω της κατά τα άλλα προσεκτικής δήλωσής της.

    Εκτός από ορισμένες τραπεζικές μετοχές, η μεγαλύτερη κίνηση ήταν το ράλι των κρατικών ομολόγων, ιδίως εκείνων που λήγουν πιο πρόσφατα (σ.σ. βρίσκονται στο μπροστινό άκρο της καμπύλης). Αυτό ήρθε παράλληλα με σημαντικές μειώσεις στις προσδοκίες της αγοράς για τα επιτόκια. «Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα, κατά την άποψή μας, οι επενδυτές να υποτιμούν πλέον το πόσο οι κεντρικοί τραπεζίτες θα αυξήσουν τα επιτόκια τους επόμενους δύο μήνες. Ως εκ τούτου, υποψιαζόμαστε ότι το ράλι των βραχυπρόθεσμων ομολόγων θα μπορούσε να αντιστραφεί», εξηγεί ο οίκος.

    Εν τω μεταξύ, η αδυναμία του δολαρίου ΗΠΑ κατά την τελευταία εβδομάδα περίπου, αν και δεν είναι σχεδόν τόσο δραματική όσο η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων κατά την ίδια περίοδο, είναι αναμφισβήτητα πιο εκπληκτική. Άλλωστε, το δολάριο κανονικά θα σημείωνε αξιοπρεπή κέρδη σε ένα περιβάλλον “risk-off”. Αντιθέτως, η μετατόπιση των διαφορών αποδόσεων έναντι του δολαρίου, φαίνεται να έχει υπεραντισταθμίσει την επιδείνωση της διάθεσης για ανάληψη κινδύνου.

    «Εάν, όπως αναμένουμε, οι αποδόσεις συνεχίσουν να μειώνονται ταχύτερα στις ΗΠΑ απ’ ό,τι αλλού, η πτωτική πίεση στο δολάριο θα μπορούσε να συνεχιστεί, ιδίως σε σχέση με νομίσματα όπως το γεν, όπου τα επιτόκια θα μετακινούνταν μάλλον πολύ λίγο. Αν η ΕΚΤ συνεχίσει να πιέζει, το ευρώ μπορεί επίσης να σημειώσει κάποια κέρδη», προβλέπει ο Mathews.

    Διαφορετικά, δεδομένων των εξελίξεων στις αγορές ομολόγων, είναι λογικό οι τιμές των μετοχών να έχουν υποχωρήσει μόνο λίγο. Παρά τις τεράστιες μειώσεις στις τιμές των μετοχών ορισμένων τραπεζών, ο S&P 500 είναι τώρα μόλις 1% χαμηλότερα από την έναρξη της κρίσης (έχοντας υποχωρήσει κατά περίπου 5% στο κατώτατο σημείο του) και οι δείκτες αναφοράς στην ευρωζώνη και την Ιαπωνία έχουν υποχωρήσει κατά λιγότερο από 5% από την περασμένη εβδομάδα.

    Οι μετοχές φαίνεται να έλαβαν ώθηση από τη μεγάλη πτώση των πραγματικών αποδόσεων των “ασφαλών” περιουσιακών στοιχείων, παρόλο που η επίδρασή της στο συνολικό προεξοφλητικό επιτόκιο υπεραντισταθμίστηκε από τα υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου.

    «Η αίσθησή μας είναι ότι η βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη φέτος θα επιβαρύνει περαιτέρω τη χρηματιστηριακή αγορά. Ακόμη και αν οι αποδόσεις των “ασφαλών” περιουσιακών στοιχείων μειωθούν περαιτέρω, υποψιαζόμαστε ότι η αύξηση των ασφαλίστρων κινδύνου θα το αντισταθμίσει με το παραπάνω, όπως συνέβη τόσο πρόσφατα όσο και κατά τη διάρκεια των περισσότερων επιβραδύνσεων της ανάπτυξης στο παρελθόν. Η περαιτέρω πτώση των προσδοκιών για τα εταιρικά κέρδη, οι οποίες δεν φαίνεται να έχουν μειωθεί ακόμη τόσο πολύ, θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ακόμη αντίξοο άνεμο», εξηγεί η Capital Economics.

    «Τέλος, η ανθεκτικότητα της αμερικανικής χρηματιστηριακής αγοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές προκαλεί, εκ πρώτης όψεως, κάποια έκπληξη. Κατά μία έννοια μπορεί να εξηγηθεί σε μεγάλο βαθμό από την κλαδική σύνθεση και την αδυναμία του δολαρίου. Εκτιμούμε ότι, αν ο S&P 500 είχε την ίδια κλαδική σύνθεση με τον δείκτη EURO STOXX, θα είχε υποχωρήσει την περασμένη εβδομάδα κατά το ίδιο περίπου ποσό με αυτόν τον δείκτη, σε όρους κοινού νομίσματος», καταλήγει ο Mathews της Capital Economics.

    Διαβάστε επίσης

    Goldman Sachs: Τι σηματοδοτεί η αύξηση των επιτοκίων της ΕΚΤ υπό το πρίσμα της τραπεζικής αναταραχής

    Πλήρως καθησυχαστική η Mediobanca για τις ευρωπαϊκές τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ