• Τράπεζες

    Citigroup: Ξεκινά τη μεγαλύτερη αναδιοργάνωση εδώ και δεκαετίες – Μαζικές απολύσεις στα «σκαριά»;

    • Μαρία Βε

    Τζέιν Φρέιζερ, CEO της Citi


    Πλησιάζει ο καιρός που ένα ποσοστό του προσωπικού της Citigroup θα δει την πόρτα της εξόδου, καθώς οι επικεφαλής της τράπεζας εξετάζουν τις λίστες με τα ονόματα, προκειμένου να καθορίσουν έως τον Νοέμβριο ποιος θα παραμείνει στη θέση του, ποιος θα μετακινηθεί και ποιος θα απολυθεί, στο πλαίσιο της μεγαλύτερης αναδιοργάνωσης του Ομίλου εδώ και δεκαετίες.

    «Κάποιοι ρόλοι θα αλλάξουν, νέοι ρόλοι μπορεί να δημιουργηθούν και ρόλοι που δεν ταιριάζουν στη νέα μας δομή θα καταργηθούν», δηλώνει σε σχετικό memo, η διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας, Sara Wechter.

    «Το επόμενο στάδιο αλλαγής, έχει προγραμματιστεί να ανακοινωθεί τον Νοέμβριο», συμπληρώνει.

    Σαρωτική αναδιοργάνωση

    Ωστόσο, σύμφωνα με την διευθύντρια HR, οι εργαζόμενοι των οποίων οι θέσεις εργασίας καταργούνται, ενδέχεται να αποτελέσουν ιδανικούς υποψηφίους για την υποβολή αίτησης σε άλλες θέσεις εντός εταιρείας, ενώ η επιχείρηση θα προσφέρει αποζημίωση απόλυσης και περιόδους προειδοποίησης (notice), σε όσους και όσες τυχόν απολυθούν.

    Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Citi, Τζέιν Φρέιζερ, ανακοίνωσε μια σαρωτική αναδιοργάνωση, προκειμένου να απλοποιηθεί η δομή της τράπεζας, μετά την αποεπένδυση από μη βασικές αγορές και την επανεστίαση σε κερδοφόρους τομείς.

    Το σημείωμα της Fraser προς το προσωπικό δεν ανακοίνωσε τον αριθμό περικοπών θέσεων εργασίας, ωστόσο, ανέφερε ότι οι αποχωρήσεις θα επιτρέψουν στο προσωπικό που παράγει έσοδα και στους dealmakers, να εστιάσουν τον χρόνο τους στους πελάτες.

    «Θα αποχαιρετήσουμε μερικούς πολύ ταλαντούχους και σκληρά εργαζόμενους συναδέλφους», έγραψε η Φρέιζερ.

    Η Citigroup συγκάλεσε επίσης συνάντηση με τους διευθύνοντες συμβούλους της την Τετάρτη, σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

    Τα στελέχη ασχολήθηκαν με τα μέτρα που περιγράφονται στο υπόμνημα της Wechter.

    Η συνάντηση έγινε αιφνιδιαστικά, καθώς οι συμμετέχοντες είχαν ειδοποιηθεί μόλις 15 λεπτά νωρίτερα, ενώ η συνάντηση διήρκεσε μόνο 30 λεπτά, ανέφερε η ίδια πηγή.

    Εντούτοις, η Citigroup αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει τη συνεδρίαση των διευθυνόντων συμβούλων.

    «Δεν έχουμε χώρο για ανθρώπους που θέλουν να σταθούν στο περιθώριο»

    Στη Citi, εργάζονταν 240.000 άτομα στο τέλος του β’ τριμήνου, περισσότερα από τα περίπου 216.000 της Bank of America και τα 234.000 της Wells Fargo, τον δεύτερο και τον τέταρτο μεγαλύτερο δανειστή των ΗΠΑ αντίστοιχα.

    Την ίδια στιγμή, η Φρέιζερ, διατηρεί μια αυστηρή στάση προς το προσωπικό της.

    «Δεν έχουμε χώρο για ανθρώπους που θέλουν να σταθούν στο περιθώριο», ανέφερε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα.

    Σύμφωνα με το Reuters, οι περικοπές θα επικεντρωθούν σε τομείς υποστήριξης με αλληλοσυνδεόμενες ομάδες, όπως είναι η συμμόρφωση και η διαχείριση κινδύνων (Risk Management).

    Διαβουλεύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Ταυτόχρονα, η τράπεζα ξεκινά τις διαβουλεύσεις που απαιτούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αφού προειδοποίησε νωρίτερα τους υπαλλήλους για πιθανές απολύσεις.

    «Ενημερώνουμε τους συναδέλφους μας για τα επόμενα βήματα μας για να ευθυγραμμίσουμε τη δομή μας με τη στρατηγική μας και διαβουλευόμαστε στο Φόρουμ Διαβούλευσης του Λονδίνου, σχετικά με ρόλους που εξετάζονται αυτήν τη στιγμή», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.

    «Ορισμένοι από αυτούς τους ρόλους μπορεί να αλλάξουν, ενώ άλλοι θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό οι ίδιοι», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, η Citi ελπίζει ότι η αναδιοργάνωση θα δώσει «πνοή» στην τιμή της μετοχής της, η οποία έχει καταγράψει σημαντικές απώλειες.

    Παράλληλα, το β’ τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 36% στα 2,92 δισ. δολάρια. 

    Υπενθυμίζεται ότι η Citigroup θα παρουσιάσει τα κέρδη του γ’ τριμήνου στις 13 Οκτωβρίου.

    Διαβάστε επίσης: 

    Metro Bank: Βουτιά άνω του 29% για τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας

    Εθνική Τράπεζα: «Φρένο» στην ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο – Πόσο θα κοστίσει η καταστροφή στη Θεσσαλία



    ΣΧΟΛΙΑ