• Τράπεζες

    Metro Bank: Βουτιά άνω του 29% για τη μετοχή της βρετανικής τράπεζας

    • NewsRoom
    Daniel Frumkin, CEO Metro Bank

    Daniel Frumkin, CEO Metro Bank


    Η βρετανική τράπεζα Metro Bank επιβεβαίωσε τα δημοσιεύματα ότι αναζητάει τρόπους αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, προκαλώντας ένα εξαντλητικό sell off στη μετοχή της με διαδοχικές αναστολές στη διαπραγμάτευση μέσα στην ημέρα.

    Το πρωί της Πέμπτης, η μετοχή έκανε βουτιά έως και 29% για να «κλειδώσει» στη συνέχεια σε απώλειες ύψους 20%.

    Πάνω από 1.6 εκατ. μετοχές άλλαξαν χέρια το πρωί της Πέμπτης στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, σύμφωνα με τη FactSet, όταν ο μέσος όρος συναλλαγών για τη συγκεκριμένη τράπεζα δεν ξεπερνάει τις 100.000 μετοχές.

    Οι σκέψεις για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

    Η τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές για την άντληση 250 εκατ. λιρών σε μετοχικά κεφάλαια και 350 εκατ. λιρών σε χρέος, όπως ανέφεραν δημοσιεύματα.

    Ο πρόεδρος Robert Sharpe  και ο διευθύνων σύμβουλος Daniel Frumkin της Metro Bank βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις με τις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου, μετά την πτώση της μετοχής της τράπεζας κατά 29%.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, η βρετανική τράπεζα παραδέχτηκε ότι συζητάει με  επενδυτές για την άντληση 250 εκατ. λιρών σε μετοχικό κεφάλαιο και 350 εκατ. λιρών σε χρέος για να ενισχύσει τον ισολογισμό της. Οι μετοχές της δέχθηκαν ένα ισχυρό πλήγμα, ενώ τις προηγούμενες εβδομάδες είχαν ήδη χάσει το 61,73% της αξίας τους.

    Συρρίκνωση της χρηματιστηριακής της αξίας

    Η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας υποχώρησε στα 62 εκατ. λίρες, ενώ η τιμή ενός ομολόγου ύψους 350 εκατ. λιρών που λήγει το 2025 υποχώρησε κατά 7,4 πένες σε χαμηλό ρεκόρ 62,6 πένες.

    Η εταιρεία, η οποία προσέλαβε τη Morgan Stanley για να την συμβουλεύσει σχετικά με τις επιλογές της, είχε 22 δισεκατομμύρια λίρες Αγγλίας συνολικού ενεργητικού στο τέλος Ιουνίου. Σήμερα έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 65 εκατ. στερλίνες, έναντι 3,2 δισ. στερλινών στο τέλος του 2017.

    Σε ανακοίνωσή της η Metro Bank ανέφερε: «Η εταιρεία αξιολογεί τα πλεονεκτήματα μιας σειράς επιλογών, συμπεριλαμβανομένου ενός συνδυασμού έκδοσης μετοχών και  χρέους ή/και αναχρηματοδότησης και πώλησης περιουσιακών στοιχείων. Δεν έχει ληφθεί απόφαση σχετικά με το αν θα προχωρήσει σε οποιαδήποτε από αυτές τις επιλογές».

    Η Metro Bank ιδρύθηκε το 2010 και εννέα χρόνια αργότερα επλήγη από ένα σκάνδαλο που οδήγησε στην αποχώρηση του τότε CEO της.

    Πέρσι, οι ρυθμιστικές αρχές επέβαλλαν πρόστιμο σε δύο πρώην κορυφαία στελέχη της για το επεισόδιο.

    Διαβάστε επίσης:

    Capital Economics: Τι σημαίνει το sell-off των ομολόγων για τις αγορές και την παγκόσμια οικονομία

    Χρηματιστήριο: Ξέμειναν από καύσιμα οι τράπεζες μετά το χθεσινό ράλι

    Barclays: Μόνο μια κατάρρευση των μετοχών μπορεί να σώσει την αγορά ομολόγων

    ______________________

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023

    Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι εξελίξεις

    Οδηγός Εκλογών – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ