• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Πετυχαίνουμε στόχους που θεωρούνται φιλόδοξοι – Νέες χορηγήσεις δανείων 3,5 δισ. το 2023

    • NewsRoom
    Ο Χρήστος Μεγάλου, CEO της Τράπεζας Πειραιώς

    Χρήστος Μεγάλου, CEO Τράπεζας Πειραιώς


    Η Τράπεζα Πειραιώς είναι σε θέση να επιτυγχάνει στόχους που κάποιοι θεωρούν φιλόδοξους, ανέφερε ο Χρήστος Μεγάλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών, μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα που ανακοίνωσε η τράπεζα για το εννεάμηνο του 2022.  Μάλιστα, η διοίκηση της Πειραιώς, δέχθηκε τα συγχαρητήρια των αναλυτών για μια σειρά από θετικές εξελίξεις που καταγράφηκαν το προηγούμενο διάστημα, όπως η αύξηση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 800 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο και η αύξηση κατά 18% των καθαρών προμηθειών σε ετήσια βάση.

    Η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε πως βάζει πλέον πλώρη για καθαρά κέρδη πάνω από 500 εκατ. ευρώ στο τέλος του έτους, με νέο στόχο για κέρδη ανά μετοχή πάνω από 0,37 ευρώ.

    Όπως ανέφεραν τα στελέχη της Τράπεζας Πειραιώς, ευελπιστούν πως και το 2023 θα είναι μια χρονιά που θα είναι σε θέση να παραχθεί αξία για την τράπεζα και τους μετόχους της.

    O κ. Μεγάλου αποκάλυψε πως υπογράφηκε σήμερα το deal για την πώληση του Sunrice 3 που έχει πάρει την εγγύηση του Ηρακλή και θα απελευθερώσει κεφάλαια περίπου 200 εκατ. ευρώ για την Τράπεζα. Είπε ακόμα ότι η Πειραιώς προγραμματίζει και συνθετική τιτλοποίηση περίπου 1 δισ. ευρώ.

    Μιλώντας για τα κόκκινα δάνεια, τα στελέχη της διοίκησης της Πειραιώς ανέφεραν πως αναμένουν στο τέλος της χρονιάς να δουν τον δείκτη MPEs να διαμορφώνεται κάτω από το 8%. Όπως ανέφεραν αναμένουν αρνητικό σχηματισμό νέων κόκκινων δανείων και διαγραφών στο τέταρτο τρίμηνο.

    Η διοίκηση της Πειραιώς ανέφερε πως παρατηρείται ισχυρή ζήτηση για νέα δάνεια, ενώ αναμένεται να αυξηθούν οι προμήθειες καθώς συνεχίζεται η αύξηση των χορηγήσεων. Η Τράπεζα σχεδιάζει νέα δάνεια ύψους 3,5 δισ. ευρώ το 2023, με τη βοήθεια και των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ όπως ανέφερε ο κ. Μεγάλου, έλαβε έγκριση για την εκταμίευση της δεύτερης δόσης.

    Τα στελέχη τόνισαν επίσης πως η Πειραιώς είναι κοντά να ξεπεράσει το guidance για δείκτη κεφαλαίων FLCET 1 στο 11% έως τον Δεκέμβριο του 2022.

    Αναφορικά με τις καταθέσεις και την αύξηση του κόστους, ανέφεραν πως προς το παρόν αυτό οφείλεται στις καταθέσεις σε δολάρια, ενώ δεν έχει παρατηρηθεί κάτι αντίστοιχο σε ότι αφορά τις καταθέσεις σε ευρώ. Αναμένουν πάντως πως θα αυξηθεί και εκεί. «Το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου είναι το πόσο», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

    Σε ερώτηση για το μέρισμα, ανέφεραν πως εξετάζουν κυρίως την διανομή για τα κέρδη του 2023. «Θα εξετάσουμε την κατάσταση το 2023 και θα προχωρήσουμε σε ενημέρωση της αγοράς με βάση τα μαξιλάρια και την κερδοφορία που θα έχουμε», τόνισαν.

    Τέλος, εμφανίστηκαν αισιόδοξοι για την ελληνική οικονομία, τονίζοντας πως η ανάπτυξη το 2022 θα είναι γύρω από το επίπεδο του 6%, ενώ το 2023 αναναμένουν να διαμορφωθεί στο 3,5%. Ο πληθωρισμός υπολογίζουν πως θα υποχωρήσει το χρόνου στο 2% καθώς και ότι οι τιμές στις κατοικίες θα κινηθούν ανοδικά με ρυθμό 7%.

    Διαβάστε επίσης:

    Τράπεζα Πειραιώς: Λειτουργικά κέρδη €386 εκατ. το 9μηνο 2022

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποια χαρακτηριστικά δίνουν αξία στα ακίνητα και πόσο

    HSBC: Ξεχωρίζει την Τράπεζα Πειραιώς και τη Eurobank – Οι νέες τιμές στόχοι για τις τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ