• Τράπεζες

    Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης, Παύλος Μυλωνάς και τα 4 βήματα για να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους

    • Των Έφης Καραγεώργου - Σταύρου Κ. Χαρίτου
    τραπεζες_Eurobank Equities: Toπ επιλογή η Εθνική Τράπεζα, buy για Πειραιώς, hold για Alpha Bank

    Χρήστος Μεγάλου, Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνική Τράπεζας, Φωκίων Καραβίας, Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank και Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Με τέσσερα βήματα  η επιβίβαση των Πειραιώς, EurobankAlpha και Εθνικής στο όχημα του Ηρακλή.

    Οι  CEO κ.κ. Χρήστος Μεγάλου, Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης και Παύλος Μυλωνάς «τρέχουν» τις διαδικασίες των τιτλοποιήσεων και της  αξιολόγησης τους από διεθνείς raters.

    Η Eurobank βρίσκεται πρώτη στην κούρσα της επιβίβασης στο APS του Ηρακλή καθώς είναι έτοιμη η τιτλοποίησή της και ακολουθεί το curve-out, ενώ ακολουθεί η τράπεζα Πειραιώς η οποία έχει ήδη ολοκληρώσει το curve-out και βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωση της τιτλοποιήσής της.

    Την ίδια τώρα η Alpha Bank επιταχύνει τις δικές της διαδικασίες τιτλοποίησης του project Galaxy με στόχο να είναι έτοιμη προς τα τέλη του 2020, ενώ κινητοποίηση φαίνεται να υπάρχει και στην Εθνική Τράπεζα, η οποία θα επιδιώξει να είναι έτοιμη προς το τέλος της νέας χρονιάς.

    «Πίσω από το σχέδιο Ηρακλής είναι στοιχισμένο όλο το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αλλά και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, καθώς πρόκειται για μία συστημική λύση το βάρος της οποίας «σηκώνουν» οι επενδυτές και όχι οι Έλληνες φορολογούμενοι», έχει δηλώσει χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζαββός.

    Σήμερα και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες  έχουν δηλώσει πως θα συμμετάσχουν στον Ηρακλή και κινούνται ταχύτητα, ούτως ώστε μέχρι το τέλος του 2020 να το έχουν κάνει πράξη, καθώς ο ελάχιστος χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθούν και να αξιολογηθούν οι τιτλοποιήσεις είναι 6 μήνες.

    Οι τέσσερις βασικές φάσεις  για τη συμμετοχή στο σχέδιο Ηρακλής που συνοδεύεται με εγγυήσεις του δημοσίου ύψους 12δισ ευρώ είναι οι εξής:

    1ο στάδιο: Οι τράπεζες καθορίζουν και ταξινομούν ανά κατηγορία τα δάνεια που θα τιτλοποιηθούν, και τα οποία ελέγχονται διεξοδικά (due dilligance).

    Ο εκτιμώμενος χρόνος για να ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο είναι 2-3 μήνες.

    2ο στάδιο: Οι τράπεζες καταρτίζουν λεπτομερές business plan με τη στοχοθεσία τους αναφορικά με τη μείωση των «κόκκινων» δανείων που περιλαμβάνονται στην τιτλοποίηση. Απαραίτητη προϋπόθεση εδώ είναι το senior ομόλογο να λάβει rating ΒΒ- από οίκο αξιολόγησης. Η φάση αυτή είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς και οι επενδυτές  θέλουν να δουν ένα αξιόπιστο και ρεαλιστικό business plan με σαφές χρονοδιάγραμμα. Η διαδικασία του 2ου σταδίου απαιτεί  περί τους 2 μήνες για την ολοκλήρωση της.

    3ο στάδιο: Αφορά την πώληση των δανείων, με απαιτούμενο χρόνο περίπου 1 μήνα.

    4ο στάδιο: Οι τράπεζες υποβάλλουν πλήρη φάκελο με όλα τα στοιχεία της τιτλοποίησης στο υπουργείο, προκειμένου να λάβουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου και ταυτόχρονα, γίνεται και η διαβάθμιση του senior ομολόγου από τον SSM (μηχανισμό εποπτείας).

    Όπως επανειλημμένα έχει αναφέρει ο κ. Ζαββός, το σχέδιο Ηρακλής έχει βαρύνουσα σημασία για την ελληνική οικονομία, καθώς «καθαρίζει» τις τράπεζες από το βάρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις διασφαλίζει κεφαλαιακά και ταυτόχρονα απελευθερώνει ρευστότητα, η οποία θα διοχετευθεί στην πραγματική οικονομία, κυρίως για την χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Και παράλληλα ο μηχανισμός του Ηρακλή «ανιχνεύει» τους «στρατηγικούς κακοπληρωτές» οι οποίοι παύουν να βρίσκονται στο απυρόβλητο και να χαίρουν ειδικής μεταχείρισης.



    ΣΧΟΛΙΑ