• Οικονομία

    Χρ. Σταϊκούρας: Έρχεται νέο σχέδιο για τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών το 2020

    • NewsRoom
    Τέλος χρόνου για τις φορολογικές δηλώσεις

    Χρήστος Σταϊκούρας


    Για ένα δεύτερο «συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχέδιο» για την απομείωση των NPLs των ελληνικών τραπεζών, μετά το σχέδιο «Ηρακλής», το οποίο θα παρουσιαστεί το 2020, προανείγγειλε μιλώντας στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε πως η πρώτη κίνηση θα είναι η παρουσίαση της σχετικής πρότασης της Τράπεζας της Ελλάδας, χωρίς ωστόσο να δεσμευθεί πως αυτό θα είναι και το σχήμα που θα επιλεγεί, καθώς όπως ξεκαθάρισε θα πρέπει να είναι αποδεκτό και από τους θεσμούς.

    «Με το σχέδιο Ηρακλής ερχόμαστε και ισχυριζόμαστε βάσιμα, με βάση τα στοιχεία που μας έδωσαν οι τράπεζες, ότι μπορούν να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια περίπου κατά 33 με 35 δισ. ευρώ. Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, να καθαρίζουν δηλαδή τα χαρτοφυλάκιά τους και πράγματι μέσα στο 2020 είμαστε διατεθειμένοι σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος να προσχωρήσουμε σε άλλη μία συμπληρωματική λύση, σε ένα σχέδιο συμβατό με τους ευρωπαϊκούς κανόνες» ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

    «Το 2020 που θα πάρω στα χέρια μου το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος και θα το συζητήσουμε θα είμαι σε θέση να σας απαντήσω αν θα είναι συμβατό αυτό το σχέδιο, μία παραλλαγή του ή κάποιο άλλο σχέδιο. Τότε θα προχωρήσουμε έτσι ώστε την επόμενη διετία να καθαρίσουμε ουσιαστικά τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών για να αρχίσει να υπάρχει βιώσιμη πιστωτική επέκταση, δηλαδή δανεισμός επιχειρήσεων και νοικοκυριών», ξεκαθάρισε.

    Για την προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς απάντησε ότι σε τέσσερις μήνες θα καταργηθεί. «Ήταν επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης να υπάρχει άρση προστασίας στις 31/12, την παρατείναμε για τέσσερις μήνες προκειμένου να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση του ιδιωτικού χρέους».

    Όπως ανέφερε, «υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους θα πρέπει η πολιτεία, η Τράπεζα της Ελλάδος και οι συστημικές τράπεζες να αντιμετωπίσουν το μεγάλο πρόβλημα που λέγεται κόκκινα δάνεια. Οι τράπεζες από τη δική τους πλευρά ανέλαβαν κάποιες πρωτοβουλίες τα προηγούμενα χρόνια και έτσι τα κόκκινα δάνεια είναι πλέον στα 71 δισ. ευρώ από 107 δισ. ευρώ το 2017».

    «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε στην Ελλάδα υπάρχουν οκτώ σχήματα που δημιουργήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα στα οποία δυστυχώς, σε ορισμένες περιπτώσεις, δημιουργήσαμε ρυθμίσεις στις οποίες βρίσκουν καταφύγιο συστηματικά στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το θέμα είναι πώς θα δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο που θα είναι για φυσικά και για νομικά πρόσωπα και θα δίνει δεύτερη ευκαιρία”. Ένα πλαίσιο “που θα αντιμετωπίσει στρεβλώσεις του υπάρχοντος συστήματος και που θα προστατεύει με δίκαιο τρόπο τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά. Πάνω σε αυτούς τους άξονες κινούμαστε».

    Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την αντιμετώπιση των στρατηγικών κακοπληρωτών, με βάση τα τελευταία στοιχεία.

    Μείωση πλεονασμάτων, υπερπλεόνασμα, ΕΝΦΙΑ, εισφορά αλληλεγγύης

    Για τη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος ανέφερε ότι  «με τον ΟΔΔΗΧ τρέχουμε άσκηση βιωσιμότητας χρέους πάνω σε τέσσερις πήγες”, την ταχύτερη ανάπτυξη, το χαμηλότερο κόστος δανεισμού, την πρόωρη αποπληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και τη χρήση των κερδών ομολόγων. Διεκδικούμε ρεαλιστικά, σοβαρά και τεκμηριωμένα το 2020 μία μείωση που θα τεθεί σε εφαρμογή από το 2021».

    «Το βέλτιστο θα ήταν να φτάσουμε στο 2% του ΑΕΠ από 3,5% σήμερα», ανέφερε.

    Για το υπερπλεόνασμα ο κ. Σταϊκούρας συμφώνησε με την πρόταση για μεταφορά υπερπλεονάσματος στην επόμενη χρονιά «από τη στιγμή που πάντα μπορούν να δημιουργούνται στο τέλος χρονιάς» ώστε να διανέμονται με προγραμματισμό.

    Για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% το 2020 είπε ότι η «άσκηση των αντικειμενικών αξιών θα ολοκληρωθεί περίπου τον Απρίλιο – Μάιο και εκτιμούμε ότι θα έχει το αναγκαίο δημοσιονομικό αποτέλεσμα». Πιθανόν να επιβαρυνθούν κάποιες περιουσίες σε κάποιες περιοχές που δεν έχουν φορολογηθεί όσο θα έπρεπε, αλλά δεν θα χτυπηθεί η μεσαία τάξη, είπε. Έκανε σαφές επίσης πως στις λαϊκές περιοχές δεν θα υπάρχει επιβάρυνση, καθώς ακόμη και σε περιπτώσεις αυξήσεων των αντικειμενικών «μπορεί να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε αυτές τις περιοχές».

    Μιλώντας για την εισφορά αλληλεγγύης ο ΥΠΟΙΚ είπε ότι “θα ήταν τελείως ανεύθυνο να έρθω πριν κλείσει η χρόνια να πω ποια θα είναι η δημοσιονομική κατάσταση το Μάιο, θα σας πω όμως ότι γενικώς πιστεύω πως οι μειώσεις των φόρων δεν πρέπει να είναι οριζόντιες, θα πρέπει να υπάρχει μία προσέγγιση η οποία να έχει μία αναλογικότητα δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στα χαμηλά και στα μεσαία εισοδήματα”.

    Εξήγησε ότι ακόμη δεν έχει γίνει η άσκηση για τις αντικειμενικές. Θα γίνει “έγκαιρα όταν με ασφάλεια δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος. Προσδοκώ να είναι σημαντικός αυτός ο χώρος και να είναι σημαντική αυτή η ελάφρυνση στην εισφορά αλληλεγγύης”.

    Αποδείξεις, Brexit, κατώτατος μισθός

    Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε για το θέμα των αποδείξεων ότι έχει ζητήσει από τον ΙΟΒΕ να ερευνηθεί «πώς μπορούμε πέρα από το πέναλτι να εισάγουμε και κίνητρα επιβράβευσης. Κινούμαστε προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά μη θεωρείτε ως δεδομένο ότι μπορούν τα πληροφοριακά συστήματα της χώρας άμεσα να στηρίξουν τις πολιτικές που έχουμε στο μυαλό μας».

    Για τις επιπτώσεις του Brexit ανέφερε ότι έχουν μετρηθεί, έχουν ποσοτικοποιηθεί και έχουν ενσωματωθεί στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Ιανουάριο θα φέρουμε νομοσχέδιο για το Brexit».

    Αναφορικά με τον κατώτατο μισθό και για το πώς θα αυξάνεται το επόμενο διάστημα ανέφερε ότι έχουμε πει πως θα υπάρχει “διπλάσια αύξηση του κατώτατου μισθού σε σχέση με το ρυθμό ανάπτυξης, ξεκινώντας όμως από ένα κατώτατο μισθό που δεν έχει αυξηθεί τόσο όσο αυξήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

    Αναφέρθηκε στην αύξηση κατά 11% που προηγήθηκε και «ουσιαστικά ενσωμάτωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα έπρεπε να γίνει σε βάθος τριετίας ή τετραετίας με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας».

    Είπε ότι το θέμα «θα αξιολογηθεί ανάλογα με τα δεδομένα της Ελληνικής οικονομίας. Πρέπει να ενισχυθεί η παραγωγικότητα της οικονομίας και αν πετύχουμε αυτούς τους ρυθμούς μεγέθυνσης που θεωρούμε ότι θα πετύχουμε είναι κάτι που θα το συζητήσουμε».



    ΣΧΟΛΙΑ