• Τράπεζες

    Σχέδιο Ηρακλής: Οι θετικές συνέπειες για τράπεζες, πολίτες και την ελληνική οικονομία

    Γιώργος Ζαββός, υφυπουργός Οικονομικών


    Θετικές συνέπειες για τις τράπεζες, τους πολίτες και εν γένει την ελληνική οικονομία καθώς και επενδυτικές ευκαιρίες φέρνει το σχέδιο Ηρακλής, που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή, από τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Γιώργο Ζαββό.

    Η ομάδα Ζαββού εργάστηκε τους τελευταίους μήνες με στόχο να παρουσιάσει μία συστημική λύση που θα απαλλάξει τους ισολογισμούς των τραπεζών από κόκκινα δάνεια ύψους 30 δισ. ευρώ, προσφέροντας εγγυήσεις της τάξης των 12 δισ. ευρώ.

    Στόχος είναι οι τράπεζες να απαλλαγούν από το άγος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να μπορέσουν να αναλάβουν και πάλι τον ρόλο τους που είναι η χρηματοδότηση της οικονομίας.

    Η εφαρμογή του Ηρακλή έχει θετικές συνέπειες  για τις τράπεζες που θα μπορέσουν να προσφέρουν και πάλι φθηνή χρηματοδότηση στις επιχειρήσεις, να αυξήσουν την κερδοφορία τους, να ξαναγίνουν ανταγωνιστικές. Ευνοημένοι θα είναι οι πολίτες που θα αποκτήσουν υγιές τραπεζικό σύστημα που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και θα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Ενώ δημιουργεί επενδυτικές ευκαιρίες στην παγκόσμια οικονομία, που χαρακτηρίζεται από χαμηλές αποδόσεις.

    Οι νομικοί σύμβουλοι του υπουργείου Οικονομικών κυρίες Χριστίνα Γκαβογιάννη και Ματίνα Μίχη, στην Εκθεση Αξιολόγησης του Ηρακλή απαντούν σε σειρά ερωτημάτων που έχουν να κάνουν με την Αναγκαιότητα, την Καταλληλότητα, τις Συνέπειες στην Οικονομία από το σχέδιο «Ηρακλής».

    Δείτε τη αναφέρει η  έκθεση αξιολόγησης συνεπειών ρυθμίσεων:



    ΣΧΟΛΙΑ