• Τράπεζες

    BofA Merrill Lynch: Γιατί «μαυρίζει» τις ελληνικές τράπεζες

    • NewsRoom


    «Μαύρο» στις ελληνικές τράπεζες ρίχνει με νέα έκθεσή της η BofA Merrill Lynch, εκτιμώντας ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ θεωρεί ότι το μέγεθος του κεφαλαιακού προβλήματος θα είναι καθοριστικό μακροπρόθεσμα, με αποτέλεσμα να δίνει σημαντικές πιθανότητες στο ενδεχόμενο να χρειαστούν νέα κεφάλαια. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι το πακέτο μέτρων της Κομισιόν για την αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» μπορεί να καθυστερήσει τον κίνδυνο μιας άμεσης ανακεφαλαιοποίησης.

    Αναλυτικότερα, η BofA Merrill Lynch εκτιμά ότι η κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια στα καθαρά επιτοκιακά έσοδα και αυξημένο κόστος κινδύνου στα επόμενα χρόνια.

    Βραχυπρόθεσμα, δε, όπως επισημαίνει, τα αποτελέσματα των stress tests είναι αβέβαια.

    Γι’ αυτό και συνεχίζει να αξιολογεί τις ελληνικές τράπεζες με underperform (υποαπόδοση) με τιμή στόχο για τη μετοχή της Αlpha Bank στα 1,36 ευρώ, της Eurobank στα 0,65 ευρώ, της Εθνικής στα 0,25 ευρώ και της Πειραιώς στα 3,26 ευρώ.

    Αβεβαιότητα για τα stress test

    Τα αποτελέσματα των stress test θα ανακοινωθούν στις αρχές Μαΐου και η BofA θεωρεί ότι είναι δύσκολο να εκτιμηθεί ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στα κεφάλαια των τραπεζών, ωστόσο οι φετινές δοκιμές είναι λιγότερο επιθετικές στις ελληνικές τράπεζες. Η BofA πιστεύει ότι θα υπάρξει κάποια πολιτική βούληση ώστε οι ελληνικές τράπεζες να είναι καλύτερα κεφαλαιοποιημένες κατά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης έτσι ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τυχόν εμπόδια στις προσπάθειες μείωσης των προβληματικών δανείων, εάν προκύψουν στο μέλλον.​

    Χαμηλή ποιότητα κεφαλαίων

    Η BofA πιστεύει ότι η ποιότητα κεφαλαίων είναι χαμηλή στις ελληνικές τράπεζες, με την Alpha Bank να διαθέτει την ισχυρότερη μεταξύ όλων των ελληνικών τραπεζών. Αυτό αποτελεί ανησυχία για την αγορά. Ωστόσο, σε μερικές από τις συζητήσεις που είχε με τις ελληνικές τράπεζες δεν φαίνεται να αποτελεί άμεση ανησυχία.​

    Οι προσπάθειες μείωσης των «κόκκινων δανείων» έχουν κόστος

    Οι μειώσεις NPEs στο δ’ τρίμηνο του 2017 ήταν σημαντικές στις περιπτώσει της Alpha Bank και της Eurobank, αλλά ήταν επίσης και δαπανηρές. Πριν την προσαρμογή για το IFRS9, η κάλυψη της Alpha Bank μειώθηκε από 48% το τρίτο τρίμηνο σε 45% το τέταρτο τρίμηνο και της Eurobank από 52% στο 50% την ίδια περίοδο.

    Η BofA χαιρετίζει τη βελτίωση της κάλυψης μετά το IFRS9, αλλά δεν βλέπει τα επίπεδα ως πολύ υψηλά (Alpha 50%, Eurobank 56%). Οι εισροές NPEs είναι μεγάλες, αν και υποχώρησαν στο τέταρτο τρίμηνο, με την διοίκηση της Alpha να εκτιμά ότι ότι τα πρώτα τρίμηνα κάθε χρονιά η διαχείριση των NPEs τείνει να έχει μεγαλύτερες προκλήσεις.



    ΣΧΟΛΙΑ