• Τράπεζες

    Attica Bank: Το αντίο του Θεόδωρου Πανταλάκη και οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Attica Bank: Το αντίο του Θεόδωρου Πανταλάκη και οι προτεραιότητες της νέας διοίκησης

    Θεόδωρος Πανταλάκης, πρώην Διευθύνων Σύμβουλος Τράπεζας Αττικής


    Το μεταβατικό Διοικητικό Συμβούλιο της Attica Bank επιχειρεί τη δεύτερη φάση διάσωσης της τράπεζας που θα ολοκληρωθεί -αν όλα κυλήσουν ομαλά μέσα στο πρώτο εξάμηνο- με τη νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου από τον στρατηγικό επενδυτή Ellington- ΤΜΕΔΕ.

    Την ίδια ώρα ήρθε και το τέλος εποχής για τον Θόδωρο Πανταλάκη, ο οποίος ανέλαβε Διευθύνων Σύμβουλος στην τράπεζα των μηχανικών τον Σεπτέμβριο του 2016, περίοδο που η τράπεζα πήγαινε στα βράχια.

    Ο ίδιος  ανέβασε τον πήχη των προσδοκιών για την πορεία της Attica Bank, όμως η ιστορία έδειξε πως πέντε χρόνια μετά,  το κενό συνεχίζει να υπάρχει και η τράπεζα χρειάστηκε την αύξηση των 240 εκατ ευρώ του περασμένου Δεκεμβρίου και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    «Το δικό μου project είναι η διάσωση της τράπεζας. Όταν μου πουν ότι δεν με χρειάζονται άλλο θα φυγω» έχει πει στο mononews.gr o Θ. Πανταλάκης, τον περασμένο Δεκέμβριο που έγινε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με την είσοδο του στρατηγικού επενδυτή. Ωστόσο η θητεία του στην Attica Bank θα έληγε κανονικά στο τέλος του 2023.

    Και σύμφωνα με πληροφορίες, το πακέτο της αποζημίωσης του θα περιλαμβάνει και τις αποδοχές  μέχρι τη λήξη της θητείας του. Αυτό όμως, αν ισχύει,  είναι κάτι που θα επιβεβαιωθεί συντομα.

    Πάντως στην ανακοίνωση της τράπεζας προχθες Τρίτη,  ο πρόεδρος της Attica Bank  -και του ΤΜΕΔΕ-  Κωνσταντίνος Μακέδος τον αποχαιρέτησε  με θερμά λόγια σημειώνοντας πως: Ο κ. Πανταλάκης ο οποίος σε ένα εξαιρετικά δυσμενές περιβάλλον για τον τραπεζικό κλάδο στη χώρα μας, χάρη στην επιμονή, τη διορατικότητα και την στρατηγική του συμβολή -πολλές φορές πρωτοπορώντας με την εφαρμογή καινοτόμων λύσεων- κατάφερε η Attica Bank όχι μόνο να ανταπεξέλθει των δυσκολιών αλλά και να προχωρήσει σε κρίσιμα βήματα εξυγίανσης που της επιτρέπουν σήμερα  με αυτοπεποίθηση να σχεδιάζει το μέλλον της προς όφελος των πελατών της, των μετοχών της και της ελληνικής οικονομίας.

    Βέβαια η «περιπέτεια» για τον Θ. Πανταλάκη  στην Attica Bank  ξεκίνησε πριν την ανάληψη των καθηκόντων του, διότι άλλη ήταν η επιλογή της τότε κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γεράσιμος Σαπουντζόγλου για  πρόεδρος και ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης για  διευθύνων σύμβουλος, οι οποίοι ηγήθηκαν  της τράπεζας για  μόλις 12 μέρες. Ηταν η εποχή που η τράπεζα βρέθηκε ένα βήμα πριν από την τοποθέτηση Επιτρόπου, με την ΤτΕ να της έχει απαγορεύσει τη χορήγηση δανείων ύψους πάνω  από τις 100.000 ευρώ χωρίς την προηγούμενη έγκριση της. Τα  «κόκκινα» δάνεια ήταν ύψους 2,2δις ευρώ, ο SSM την είχε βάλει στο μικροσκόπιο και τα «θαλασσοδάνεια» στον Καλογρίτσα ήταν μετατραπεί σε τρικυμία.

    Ο Πανταλάκης ανέλαβε καθήκοντα στις 20 Σεπτέμβρη του 2016 με πρόεδρο του ΔΣ τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

    Όμως οι  σχέσεις ανάμεσα στους δύο άνδρες ήταν ευθύς εξαρχής τεταμένες.

    Και αυτή η ένταση οδήγησε στο απίστευτο σκηνικό το Νοέμβριο του 2018 όταν ο καρατέκα Παναγιώτης Ρουμελιώτης είχε καλέσει τον Πανταλάκη στο γραφείο του και τον γρονθοκόπησε, κατηγορώντας τον για διαρροή πληροφορίας σε συγκεκριμενο έντυπο… Και μετά από αυτό ο κ. Ρουμελιώτης πήγε στο σπίτι του.

    Ο Θ. Πανταλάκης που από κάποιους χαρακτηρίζεται ως «μάγος» των ισολογισμών και από άλλους των λογιστικών αλχημειών, ήταν ο τραπεζίτης που έστησε και την πρώτη τιτλοποίηση «κόκκινων» δανείων το Μάη του 2017, σε μια προσπάθεια να καθαρίσει τον ισολογισμό της τράπεζας από τα «κόκκινα» δάνεια.

    Ηταν η τιτλοποίηση Artemis ύψους 1,34 δις ευρώ –την οποία ανέλαβε η εταιρεία διαχείρισης «Θεά Αρτεμις» που έχει επικεφαλής την κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη.της κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη.  Ακολούθησαν  και άλλες τιτλοποιήσεις, με αχαρτογράφητες ακόμα τις επιπτώσεις  τους στα κεφάλαια της τράπεζας.

    Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές ένα σημαντικό τμήμα από τις ζημιές που βαρύνουν την Attica Bank έχει να κάνει και με την τιτλοποίηση Artemis, του 2017, ύψους 1,34 δις ευρώ.

    Τώρα πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης και του CEO Μιχάλη Ανδρεάδη είναι η αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων συνολικού ύψους 3 δις ευρώ, οι οποίες θα ενταχθούν στον «Ηρακλή» και αφού προσδιοριστεί το ύψος της ζημιάς, θα προχωρήσει η δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα οδηγήσει στην  ιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Σύμφωνα μάλιστα με προηγούμενες ανακοινώσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας: μετά την αξιολόγηση των τιτλοποιήσεων θα πραγματοποιηθεί νέα ΑΜΚ προς κάλυψη των ζημιών που προκύπτουν. Στη συνέχεια και εφόσον διαπιστωθεί ότι η τράπεζα χρειάζεται πρόσθετα κεφάλαια για να καλύψει ζημίες, θα πραγματοποιηθεί τρίτη ΑΜΚ ή/και έκδοση Warrants, όπου δεσμεύεται να συμμετάσχει το σχήμα ΤΜΕΔΕ-Ellington.

    Μετά την ολοκλήρωση παραπάνω κινήσεων, το επενδυτικό σχήμα ΤΜΕΔΕ-Elington θα ελέγχει το 68% των μετοχών της τράπεζας.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Αυτό είναι το νέο ΔΣ – Νέος CEO και επίσημα ο Μιχάλης Ανδρεάδης

    Τράπεζες: Εθελούσιες με ονοματεπώνυμο

    Τράπεζες: Ξεκινά η διαδικασία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης



    ΣΧΟΛΙΑ