• Τράπεζες

    Τράπεζες: Ξεκινά η διαδικασία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείο Ανάκαμψης

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Τράπεζες: Ξεκινά η διαδικασία για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων από το Ταμείου Ανάκαμψης

    Π. Μυλώνάς – Χρ. Μεγάλου – Β. Ψάλτης – Φ. Καραβίας


    Στην τελική ευθεία μπαίνει η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης  με τις τράπεζες να καλούν τους επιχειρηματίες πελάτες τους να υποβάλλουν τα αιτήματά τους.

    Πρώτη η Εθνική Τράπεζα άνοιξε το περασμένο Σάββατο  την πλατφόρμα της για την υποδοχή των αιτημάτων, ακολούθησαν η Eurobank  και  η Τράπεζα Πειραιώς, αναρτώντας  στις ιστοσελίδες τους την ανοιχτή πρόσκληση προς την επιχειρηματική πελατεία τους, και κάτι ανάλογο θα πράξει σήμερα και η Alpha Bank.

    «Είμαστε έτοιμοι να χρηματοδοτήσουμε επενδυτικά έργα ύψους 5 δις ευρώ» λέει στο mononews.gr ο κ. Βασίλης Καραμούζης Γενικός Διεθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Εθνικής Τράπεζας, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έργα με διαφορετικό βαθμό ωρίμανσης και το ύψος της χρηματοδότησης από την ΕΤΕ θα διαμορφωθεί στο 1,5δις ευρώ, 1 δις ευρώ θα είναι η ίδια συμμετοχή και 2,5δις ευρώ από το Ταμείο. Και όπως λέει ο κ.  Καραμούζης η τράπεζα έχει προχωρήσει σε tailor made  παρουσιάσεις σε τουλάχιστον 180 μεγάλους πελάτες.

    «Μας δίνεται μοναδική ιστορική ευκαιρία να δημιουργήσουμε τις βάσεις για την Ελλάδα του αύριο, καθώς η χώρα διαθέτει σχέδιο, το «Ελλάδα 2.0» και οι οι πόροι για τη χρηματοδότησή του είναι διασφαλισμένοι από την Ευρωπαϊκή Ένωση» σημείωσε χαρακτηριστικά χθες ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς κ. Χρήστος Μεγάλου, μιλώντας σε διαδικτυακή εκδήλωση της τράπεζας που πραγματοποιήθηκε  με αφορμή την έναρξη της διαδικασίας υποβολής επενδυτικών σχεδίων για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης  και στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 500 εταιρικοί πελάτες της τράπεζας.

    «Το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να υποστηρίξει παραγωγικά τη χρηματοδότηση της οικονομίας και ο επιχειρηματικός κόσμος, έχοντας ανταπεξέλθει στη διπλή δοκιμασία της δεκαετούς οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, όχι μόνο έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντιμετωπίζει με επιτυχία τις προκλήσεις, αλλά είναι και πιο ισχυρός» υπογράμμισε ο κ. Μεγάλου.

    Στόχος της Πειραιώς είναι η έγκριση της χρηματοδότησης των επενδυτικών σχεδίων να δίνεται εντός 30 ημερών και όπως αναφέρει σε ανακοίνωση της,  έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές συναντήσεις με περισσότερες από 1.000 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα και θα εντείνει τις επόμενες ημέρες, την ενημέρωση μέσα από συναντήσεις και σε συνεργασία με δημόσιους και εμπορικούς φορείς, με στόχο να κατανοήσουν οι επιχειρήσεις τις δυνατότητες αξιοποίησης του Ταμείου Ανάκαμψης ώστε ο κάθε επιχειρηματίας να επιλέξει ποιά ή ποιές από τις δράσεις είναι κατάλληλες.

    Από την πλευρά της η  Eurobank θέτει πόρους και τεχνογνωσία στη διάθεση των πελατών της, στηρίζει επενδυτικά σχέδια και συμμετέχει ενεργά στη χρηματοδότηση μιας βιώσιμης οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα, επιβεβαιώνοντας το ρόλο της ως Τράπεζα της Ανάπτυξης. Οι επιχειρήσεις που επιθυμούν να ενημερωθούν αναλυτικά για τους όρους, τις προϋποθέσεις και όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τα δικαιολογητικά και τη διαδικασία υποβολής αιτήματος χρηματοδότησης, μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Relationship Manager που τους εξυπηρετεί στην Τράπεζα ή/και να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Eurobank, στην ενότητα «Αναπτυξιακά Προγράμματα».

    Να σημειωθεί ότι μέσω του Ταμείου η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει για την περίοδο 2021 – 2026 ευρωπαϊκούς πόρους ύψους σχεδόν 31,16 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 18,43 δισ. ευρώ αφορούν σε επιδοτήσεις και τα 12,73 δισ. ευρώ σε δάνεια.

    Επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι  επενδύσεις για έργα:

    -Πράσινης μετάβασης,

    -Ψηφιακού  μετασχηματισμού

    -Καινοτομία – έρευνα και ανάπτυξη

    -Ανάπτυξη οικονομιών κλίμακας μέσω συνεργασιών, εξαγορών και συγχωνεύσεων

    -Εξωστρέφεια

    Το συνολικό επιλέξιμο κόστος των ιδιωτικών επενδύσεων συγχρηματοδοτείται μέχρι 50% με κεφάλαια του Ταμείου, καθώς και τουλάχιστον κατά 20% με ίδια κεφάλαια των επενδυτών και τουλάχιστον κατά 30% με δάνεια προερχόμενα από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ή και ευρωπαϊκούς χρηματοδοτικούς θεσμούς (EIB, EBRD).

    Διαβάστε επίσης

    Άλκης Σβυριάδης (Electra Hotels) στο mononews: Γιατί προχωρήσαμε στην πώληση του πεντάστερου ξενοδοχείου στη Λίνδο της Ρόδου

    Τράπεζες: Ξεκινά το stress test της κλιματικής αλλαγής

    Τράπεζες: Εγγυημένα δάνεια στις ΜμΕ για αναχρηματοδότηση προηγούμενων οφειλών



    ΣΧΟΛΙΑ