• Τράπεζες

    Attica Bank: Πότε θα λάβει «πράσινο φως» από Στουρνάρα το business plan της συγχώνευσης

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ - Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank

    Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητής της ΤτΕ – Ελένη Βρεττού, CEO Attica Bank


    Στο τέλος Αυγούστου αναμένεται η έγκριση της Τράπεζας της Ελλάδος στο business plan της Attica Bank για τη συγχώνευση με την Παγκρήτια Τράπεζα στα μέσα Σεπτεμβρίου ώστε  τον Οκτώβριο να προχωρήσει  η αύξηση των 735 εκατ. ευρώ.

    Ήδη η Attica Bank έχει υποβάλλει το αίτημα στον «Ηρακλή 3» για την τιτλοποίηση ύψους 2,3 δισ. ευρώ, όπως έχει πράξει και η Παγκρήτια Τράπεζα για «κόκκινα» δάνεια αξίας 1,38 δισ. ευρώ.

    Με την ένταξη των τιτλοποιήσεων στο πρόγραμμα κρατικών εγγυήσεων η νέα τράπεζα θα έχει δείκτη NPEs στο 3%, χαμηλότερα δηλαδή από τον αντίστοιχο των συστημικών και ανάλογο με αυτόν των ευρωπαϊκών τραπεζών (από το 60% που είναι το σταθμισμένο ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στις δύο τράπεζες).

    Στο σχέδιο συγχώνευσης, το οποίο ήδη ελέγχουν τα αρμόδια στελέχη εποπτείας της ττΕ,  ξεδιπλώνεται αναλυτικά η δημιουργία της νέας τράπεζας, οι τομείς στόχευσης και η εταιρική της δομή.

    Η νέα τράπεζα θα έχει στο τέλος του έτους ενεργητικό 10,2 δισ. ευρώ και καθαρά προ προβλέψεων κέρδη 100 εκατ. ευρώ. Θα είναι πλήρως ανακεφαλαιοποιημένη με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET1 Ratio πάνω από 15%.

    Στόχος τόσο της CEO  Attica Bank  Ελένης Βρεττού, όσο και του CEO της Παγκρήτιας Τράπεζας είναι η συγχώνευση των δύο τραπεζών να έχει ολοκληρωθεί στα μέσα Σεπτεμβρίου, ώστε τον Οκτώβριο να διενεργηθεί η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 735 εκατ. ευρώ, υπέρ των παλαιών μετόχων.

    «Πήραμε ένα πρόβλημα και το κάναμε ευκαιρία» έχει αναφέρει χαρακτηριστικά ο Διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας για τη συγχώνευση των δύο τραπεζών, υπογραμμίζοντας πως η νέα τράπεζα θα αποτελέσει τον βασικό βραχίονα του 5ου τραπεζικού πυλώνα, με την δημιουργία ενός οικοσυστήματος που θα περιλαμβάνει μικρές  πλην όμως υγιείς τράπεζες, μη συστημικές και συνεταιριστικές, που θα εστιάσουν στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Η συγχώνευση

    Όπως έχει ανακοινωθεί η συγχώνευση θα γίνει με λογιστική ενοποίηση των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού των υπό συγχώνευση εταιρειών και, ειδικότερα, με εισφορά των στοιχείων ενεργητικού και παθητικού της Παγκρήτιας Τράπεζας στην Attica Bank, όπως αυτά εμφανίζονται στον ισολογισμό μετασχηματισμού της Παγκρήτιας Τράπεζας με ημερομηνία 31 Δεκεμβρίου 2023 και όπως θα έχουν διαμορφωθεί μέχρι την ολοκλήρωση της συγχώνευσης.

    Και η προτεινόμενη σχέση ανταλλαγής είναι 0,0292156343836978 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές της Attica Bank για κάθε 1 κοινή ονομαστική μετοχή της Παγκρήτιας Τράπεζας, ενώ οι μέτοχοι της Attica Bank θα διατηρήσουν και μετά τη συγχώνευση τον ίδιο αριθμό των μετοχών που κατείχαν πριν τη συγχώνευση.

    Υπενθυμίζεται ότι στην αύξηση κεφαλαίου 735 εκατ. ευρώ, θα συμμετέχουν: Το ΤΧΣ με ποσό περίπου 475 εκατ. ευρώ, ο στρατηγικός επενδυτής, η Thrivest (εταιρεία συμφερόντων των κ.κ. Δ. Μπάκου-Γ. Καϋμενάκη-Αλ. Εξάρχου) με περίπου 200 εκατ. ευρώ, ο  e-ΕΦΚΑ με περίπου 48 εκατ. ευρώ, και το ΤΜΕΔΕ με 12 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται ότι το μερίδιο της Thrivest και των άλλων ιδιωτών επενδυτών θα ανέλθει έως 58,5%, του ΤΧΣ θα κυμανθεί από 35 – 37% και του Δημοσίου συνολικά (ΤΧΣ + e-ΕΦΚΑ) από 38,5-40%.

     Διαβάστε επίσης:

    Attica Bank: Στον «Ηρακλή ΙΙΙ» κόκκινα δάνεια 2,3 δισ. ευρώ – Ποιοι είναι βασικοί όροι της συγχώνευσης με Παγκρήτια

    Attica Bank – Παγκρήτια Τράπεζα: Ποια θα είναι η σχέση ανταλλαγής, οι αποφάσεις των δύο τραπεζών

    Στουρνάρας: Τα εύσημα σε Βρεττού, Βαρθολομαίο, Εξάρχου και η σημασία της συγχώνευσης Attica Bank-Παγκρήτιας



    ΣΧΟΛΙΑ