• Τράπεζες

    Attica Bank: Με βελτιωμένες προσφορές επανήλθαν Ellington-ΤΜΕΔΕ και Bain-JC Flowers – Σε ανοικτή συνεδρίαση μέχρι την Παρασκευή το ΔΣ – Όλο το παρασκήνιο

    Κώστας Μακέδος

    Ο πρόεδρος της Attica Bank, Κώστας Μακέδος


    Ένα 24ωρο πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. ευρώ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ (το Ταμείο των Μηχανικών) αλλάζει το σκηνικό για την επανιδιωτικοποίηση της τράπεζας.

    Κι αυτό γιατί με βελτιωμένη προσφορά επανήλθε και το σχήμα της Bain-JC Flowers, η οποία κατατέθηκε μάλιστα μόλις πριν από μία ώρα. Κυριολεκτικά στο παρά πέντε πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Ενώ για τις 6 το απόγευμα έχει προγραμματιστεί νέα σύσκεψη των συμβούλων της τράπεζας Αxia Ventures και Euroxx, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

    Το ζητούμενο τώρα είναι να βρεθεί η χρυσή τομή, η λύση δηλαδή που θα είναι αποδεκτή από τους παλαιούς μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) και κυρίως  πως θα συμβιβαστούν τα δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –που κατέχει το 68% της τράπεζας- με τις προσφορές των ιδιωτών. Και να «κλειδώσει» η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας τώρα και όχι σε δεύτερο χρόνο.

    Προκειμένου λοιπόν να υπάρξει οριστική και ουσιαστική λύση για την της Attica, η συνεδρίαση του ΔΣ θα παραμείνει ανοικτή  μέχρι και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου, οπότε και θα ανακοινωθούν οι τελικές αποφάσεις, για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους μέχρι 240 εκατ ευρώ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή.

    Και στο μεταξύ οι σύμβουλοι της τράπεζας -Αxia Ventures και Euroxx- θα έχουν το χρόνο να  πραγματοποιήσουν συναντήσεις με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε η λύση που θα προκριθεί να είναι αποδεκτή και από το Ταμείο.

    Να σημειωθεί ότι η βελτιωμένη προσφορά της  Ellington-ΤΜΕΔΕ, αν και έχει αστερίσκους και υποσημειώσεις που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, πυροδότησε τις εξελίξεις και άλλαξε τα δεδομένα που υπήρχαν στο τραπέζι.

    Σύμφωνα με την βελτιωμένη δεσμευτική Ellington και ΤΜΕΔΕ θα εισφέρουν τα 80 εκατ ευρώ (από τα 240 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ). Και σε δεύτερο χρόνο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές ύψους 100 εκατ. ευρώ και θα αναλάβουν τον πλήρη  έλεγχο της Attica Bank.

    Στην πρόταση αυτή ο αστάθμητος παράγοντας είναι το τι θα πράξει το ΤΧΣ, αν θα συμφωνήσει ή αν θα ασκήσει veto.

    Την ίδια ώρα καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στο mononews.gr  πως δεν αποκλείεται να προκριθεί η δεσμευτική προσφορά της Ellington και του  ΤΜΕΔΕ, ενώ άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι Bain-JC Flowers  θα παραμείνουν στο παιχνίδι.

    Το αρχικό σχέδιο ήταν η AMK να πραγματοποιηθεί από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που κατέχει πλέον το 68,2% της Attica Bank, το ΤΜΕΔΕ (το Ταμείο των Μηχανικών) που κατέχει το 14,7% της τράπεζας (από 46,3%), μαζί με τον ΕΦΚΑ (ποσοστό γύρω στο 10%).



    ΣΧΟΛΙΑ