• Τράπεζες

    Τι θα κάνουν το ΤΧΣ και ο Ηλίας Ξηρουχάκης με την Attica Bank

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ

    Ηλίας Ξυρουχάκης, Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΧΣ


    Τον Ηλία Ξηρουχάκη, CEO του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ενημέρωσαν χθες το απόγευμα οι σύμβουλοι της Attica Bank, για τις βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές που κατέθεσαν το fund Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ (Ταμείο των Μηχανικών) και το σχήμα της Bain-JC Flowers.

    Οι δύο βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές που κατατέθηκαν στην κυριολεξία την τελευταία στιγμή, άλλαξαν τα δεδομένα για την επανιδιωτικοποίηση της Τράπεζας Αττικής και ανέτρεψαν το σχέδιο που ήθελε η  αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. ευρώ να πραγματοποιηθεί από τους παλαιούς μετόχους -ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ- σε πρώτη φάση.

    Και φυσικά ρυθμιστής των εξελίξεων είναι και πάλι το ΤΧΣ.

    Χθες λίγο μετά τις 3 μμ συνεδρίασε το ΔΣ της τράπεζας, με τους συμβούλους -Αxia Ventures και Euroxx- να ενημερώνουν για τις νέες βελτιωμένες δεσμευτικές προσφορές. Και επειδή η πρόταση από τις  Bain-JC Flowers κατατέθηκε στην κυριολεξία μισή ώρα πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ζητήθηκε μικρή παράταση από την ΤτΕ.

    Ετσι ξεκίνησε η συνεδρίαση του ΔΣ, η οποία όμως θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή –όπως έγραψε χθες το mononews.gr– και όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της η Attica Bank: «Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να συνεχιστούν δια των συμβούλων οι συζητήσεις με τους εν λόγω ιδιώτες επενδυτές με σκοπό την ολοκλήρωση της διαδικασίας αξιολόγησης των δεσμευτικών προσφορών, ώστε το Διοικητικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρίασή του που ορίστηκε για τις 05.11.2021, αφού εξετάσει συνολικά τις εναλλακτικές δυνατότητες για την άντληση νέων κεφαλαίων, να αποφασίσει τους βέλτιστους για την Τράπεζα όρους της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου.

    Μέσα στις επόμενες ώρες οι σύμβουλοι θα συναντηθούν και πάλι με τον κ. Ξηρουχάκη και την Εκτελεστική Επιτροπή του ΤΧΣ, προκειμένου να καμφθούν τυχόν αντιρρήσεις και να προχωρήσει μία και έξω η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για την εξυγίανση της τράπεζας και η είσοδος στρατηγικού επενδυτή. Το θέμα είναι να καταλήξουν σε  αποδεκτή από τους παλαιούς μετόχους (ΤΧΣ, ΤΜΕΔΕ, ΕΦΚΑ) και κυρίως  πως θα συμβιβαστούν τα δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας –που κατέχει το 68% της τράπεζας- με τις προσφορές των ιδιωτών. Και να «κλειδώσει» η ιδιωτικοποίηση της τράπεζας τώρα και όχι σε δεύτερο χρόνο.

    Σε κάθε περίπτωση αύριο Παρασκευή η Attica Bank θα πρέπει να ενημερώσει πως θα προχωρήσει η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου και ποιος θα είναι ο στρατηγικός επενδυτής.

    Οι όποιες αποφάσεις του ΔΣ  φέρνουν ένα βήμα πιο κοντά στην έξοδο και τον CEO  της Attica  κ. Θόδωρο Πανταλάκη, όπως αναφέρουν πηγές της αγοράς.

    Υπενθυμίζεται ότι χθες, λίγες ώρες πριν από τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Attica Bank για την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους έως 240 εκατ. ευρώ και την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, η βελτιωμένη δεσμευτική προσφορά που κατέθεσε Ellington μαζί με το ΤΜΕΔΕ (το Ταμείο των Μηχανικών) άλλαξε τα δεδομένα.

    Διότι με  βελτιωμένη προσφορά επανήλθε και το σχήμα της Bain-JC Flowers, η οποία κατατέθηκε λίγα λεπτά πριν από τη συνεδρίαση του ΔΣ.

    Να σημειωθεί ότι η βελτιωμένη προσφορά της  Ellington-ΤΜΕΔΕ, αν και έχει αστερίσκους και υποσημειώσεις που θα πρέπει να αποσαφηνιστούν, πυροδότησε τις εξελίξεις και άλλαξε τα δεδομένα που υπήρχαν στο τραπέζι.

    Σύμφωνα με την βελτιωμένη δεσμευτική Ellington και ΤΜΕΔΕ θα εισφέρουν τα 80 εκατ ευρώ (από τα 240 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ). Και σε δεύτερο χρόνο, μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2022 θα προχωρήσουν στην έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές ύψους 100 εκατ. ευρώ και θα αναλάβουν τον πλήρη  έλεγχο της Attica Bank.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Συνεχίζουμε τις συζητήσεις με τους ενδιαφερόμενους ιδιώτες επενδυτές



    ΣΧΟΛΙΑ