• Τράπεζες

    Attica Bank: Από τώρα ο έλεγχος της τράπεζας στο κοινό σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ – Ο «μηχανισμός» που θα τους οδηγήσει στο 60%

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Η επιστροφή στη λειτουργική κερδοφορία  εντός 2024 είναι το φιλόδοξο «στοίχημα» για την Attica Bank. Η οποία μέχρι τα τέλη της εφετινής χρονιάς θα προχωρήσει σε ανακεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα αύξηση κεφαλαίου, ύψους 490 εκατ. ευρώ.

    Από τις θέσεις των βασικών μετόχων, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το σχήμα της Ellington μαζί με το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ) που κατέχουν εν συνόλω το 87,5% της τράπεζας, συμφώνησαν να εισφέρουν το 93,67% των νέων κεφαλαίων. Όπως τονίζεται μάλιστα σε επιστολή τους, η ΑΜΚ η διασφαλίζει την μακροχρόνια βιωσιμότητα της τράπεζας, καθώς αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα μη εξυπηρετούμενα δανειακά ανοίγματα , αλλά και την αναπτυξιακή της πορεία για το μέλλον.

    Στην παρούσα φάση γίνεται η αποτύπωση σε νομικά κείμενα, όλων των πτυχών που συνοδεύουν τη συμφωνία. Με πολλές διευκρινιστικές λεπτομέρειες για κάθε είδους ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει μελλοντικά.

    Σημαντική παράμετρος είναι και το γεγονός ότι από τώρα ο έλεγχος της τράπεζας περνάει σε ιδιώτες. Δηλαδή στην Ellington και το ΤΜΕΔΕ που θα συστήσουν μια κοινή εταιρική οντότητα, μέσω της οποίας θα εκφράζεται η μετοχική τους συμμετοχή στην Attica Bank. Για το ζήτημα του ελέγχου της τράπεζας το ΤΧΣ χρειάστηκε να βάλει «νερό στο κρασί» του, αποδεχόμενο τελικά ότι ο ρόλος του δεν είναι να ασκεί τραπεζική διοίκηση.

    Έχοντας καλύψει τα περίπου 153,8 εκατ. ευρώ της σχετικά πρόσφατης ΑΜΚ των 240 εκατ. ευρώ, το ΤΧΣ ελέγχει τώρα το 62,9%  των μετοχών της τράπεζας. Στην επικείμενη νέα κεφαλαιακή αύξηση θα εισφέρει 329 εκατ. ευρώ (το 67,1% του συνόλου) με συνέπεια η συμμετοχή του να ανεβεί λίγο παραπάνω.

    Από την άλλη πλευρά ΤΜΕΔΕ και Ellington έβαλαν 62 εκατ. ευρώ συνολικά στην προηγούμενη ΑΜΚ, με την μετοχική συμμετοχή τους στην τράπεζα να ανέρχεται αθροιστικά στο 24,6%. Τώρα έχουν συμφωνήσει να εισφέρουν 130 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 26,5% στη νέα ΑΜΚ. Μετά από την οποία το ποσοστό τους θα ελαφρά ψηλότερα.

    Τα υπόλοιπα 31 εκατ. ευρώ της νέας κεφαλαιακής ενίσχυσης της τράπεζας θα εισφερθούν από τον ΕΦΚΑ (που τώρα έχει το 10,3%) ή ενδεχομένως και από ορισμένους άλλους μετόχους μειοψηφίας, στα χαρτοφυλάκια των οποίων υπάρχει το 2,2% των μετοχών της Attica Bank.

    Ωστόσο και σε ότι αφορά τους βασικούς μετόχους της τράπεζας τα ποσοστά ελέγχουν μετά από την ΑΜΚ θα έχουν συγκυριακή ‘’χροιά’’ καθώς προβλέπεται να διαφοροποιηθούν. Φτάνοντας «στο τέλος της ημέρας» ο έλεγχος του 60% της τράπεζας να περνά στο σχήμα  Ellington-ΤΜΕΔΕ, με το ποσοστό του ΤΧΣ να υποχωρεί στα επίπεδα του 63,5%.

    «Κλειδί» των εξελίξεων η έκδοση Warrants

    Ο μηχανισμός διαφοροποίησης των ποσοστών συμμετοχής στην τράπεζας, δεν άλλους από τα Warrants. Τους παραστατικούς τίτλους δικαιωμάτων κτήσης μετοχών, που θα «συνοδεύσουν» την ΑΜΚ. Αφήνοντας όμως ανοικτούς τους μελλοντικούς όρους άσκησης, που με βάση τη συμφωνία θα αφορούν κατά κύριο λόγο το σχήμα Ellington-ΤΜΕΔΕ.

    Καθώς η Attica Bank αναμένεται να έχει ζημιές και στη χρήση του 2022 ( στο πρώτο εξάμηνο οι ζημιές ήταν 29,8 εκατ. ευρώ) θα υπάρξει εκ νέου ενεργοποίηση του νόμου για τις αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTC). Με την έκδοση μετοχών υπέρ του Δημοσίου, που καταληκτικά θα ενισχύσουν τη θέση του ΤΧΣ.

    Ανάλογα με τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν τότε (περί τα τέλη του πρώτου εξαμήνου του 2023) θα υπάρξει και η «διαχείρηση» των Warrants σε αριθμό νέων μετοχών. Έτσι ώστε η εξάσκησή τους να δίνει την ξεκάθαρη, πλειοψηφική πρωτοκαθεδρία στο κοινό σχήμα της Ellington-ΤΜΕΔΕ.

    Επειδή όμως όλα αυτά θα μορφοποιηθούν σε περίπου ένα χρόνο από τώρα, το συγκεκριμένο σχήμα των βασικών μετόχων συμφωνήθηκε να έχει από τώρα  τον έλεγχο της τράπεζας. Η οποία με την Ελένη Βρεττού στη θέση της CEO και με ένα εκπονημένο, ορθολογικό επιχειρηματικό πλάνο, θα επιχειρήσει να ανατάξει την πολύπαθη τράπεζα.

    Το επιχειρηματικό σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις μετασχηματισμού, έχει εγκριθεί από τα εσωτερικά όργανα της τράπεζας και θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες εποπτικές αρχές. Σκοπός της Διοίκησης μέσω του νέου επιχειρηματικό σχεδίου της τράπεζας για την περίοδο 2022-2025 είναι να δοθεί πλέον έμφαση στην ανάπτυξη και την εξωστρέφεια, με επίκεντρο τη χρηματοδότηση, ενίσχυση και παροχή συνολικών τραπεζικών λύσεων στην πραγματική οικονομία.

    Από τα 490 εκατ. ευρώ της ΑΜΚ τα 300 εκατ. ευρώ θα πάνε για τον επιπρόσθετο σχηματισμό προβλέψεων «κόκκινων» δανείων. Αυξάνοντας το συντελεστή κάλυψης από το τρέχον 46,16% στα επίπεδα του 65%.

    Λόγω του αυξημένου κόστους δεν θα ενταχθούν στο πρόγραμμα «Ηρακλής-2» οι τιτλοποιήσεις Omega, Astir 1 και Astir 2. Επίσης και αναφορικά  με τον υπολειπόμενο τώρα δείκτη, συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας, η διοίκηση της τράπεζας  αναφέρει ότι θα ενισχυθεί σημαντικά μετά από την ΑΜΚ.

    Με συνέπεια να θεωρείται επαρκής ακόμα και έπειτα από την εξέταση δυσμενών σεναρίων για την αποκατάσταση των εποπτικών,  τραπεζικών δεικτών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ποιοι είναι οι διεθνείς Έλληνες investment bankers που κάνουν τις μεγάλες business στην Αθήνα



    ΣΧΟΛΙΑ