Τράπεζες

Ποιοι είναι οι διεθνείς Έλληνες investment bankers που κάνουν τις μεγάλες business στην Αθήνα

Θάνος Βαμβακίδης – Λίνος Λέκκας – Πάνος Στεργίου – Θανάσης Γόντικας – Δήμος Αρχοντίδης


Το παρών στις επενδυτικές προοπτικές της Ελλάδας δίνουν οι διεθνείς τράπεζες και χτίζουν θέσεις στην ελληνική αγορά.

Κολοσσοί όπως η JP Morgan, Deutsche Bank, Rothschild Bank, Morgan Stanley, Bank of America, Citigroup, UBS, Goldman Sachs έχουν κάνει αισθητή την επενδυτική παρουσία τους στην εγχώρια αγορά.

Και είναι Έλληνες τα στελέχη τους, οι investment bankers, που αναλαμβάνουν να «τρέξουν» τις επενδύσεις στη χώρα μας, εκείνοι που μεθοδικά και αθόρυβα κλείνουν τις μεγάλες δουλειές.

«Βλέπουν» τις επενδυτικές προοπτικές της χώρας, παρακολουθούν τις εξελίξεις και επενδύουν στο αύριο της ελληνικής οικονομίας, καθώς η χώρα προσελκύει το ενδιαφέρον με εταιρείες κολοσσούς όπως η Google και η Microsoft που έχουν δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Πρόσφατα η Rothschild ανέλαβε σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας καθώς ξεκινά η διαδικασία αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τις τράπεζες. Στο δυναμικό της έχει δύο έμπειρους Έλληνες investment bankers τον κ. Νάσο Ζαμπάρα και τον κ. Θανάση Γόντικα.

Ο κ. Νάσος Ζαμπάρας, Managing Director στη Rothschild & Co, ξεκίνησε την καριέρα του σε αυτή πριν από σχεδόν 30 χρόνια και θεωρείται ο άνθρωπος της τράπεζας στην Ελλάδα.

Ο κ. Θανάσης Γόντικας κατέχει τη θέση Senior Vice-President στην Edmond de Rothschild Bank (EdR) στην Ελβετία. Εντάχθηκε στο δυναμικό της τράπεζας πριν από 20 χρόνια και η έδρα του βρίσκεται στη Γενεύη.

H Bank of America και η Morgan Stanley έχουν αναλάβει σύμβουλοι του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών καθώς αναμένεται η εισαγωγή του 30% της εταιρείας διαχείρισης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.

Ο κ. Θάνος Βαμβακίδης είναι από το 2010 ανώτερο στέλεχος της Bank of America Merrill Lynch, με έδρα στο Λονδίνο. Με σπουδές στα οικονομικά πήρε το πτυχίο του από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και το μεταπτυχιακό και διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ. Στο παρελθόν εργάστηκε στο ΔΝΤ για 13 χρόνια, όπου πέρασε από πολλές διευθυντικές θέσεις.

Ο Managing Director και Global Head of Foreign Exchange Strategy στις αρχές του περασμένου Απριλίου συμμετείχε στο Forum των Δελφών και μιλώντας στο mononews.gr είχε αναφέρει χαρακτηριστικά πως «το επόμενο trend θα είναι το Ελληνικό Χρηματιστήριο». Όπως είχε πει: «Είμαι αισιόδοξος για την πορεία του, γιατί πιστεύω ότι σήμερα οι τιμές των εισηγμένων εταιρειών δεν αντικατοπτρίζουν τη δυναμική που υπάρχει ήδη στην οικονομία. Οι τράπεζες έχουν εξυγιανθεί, και πολλές εταιρείες είχαν καλή πορεία, αλλά στο Χρηματιστήριο είναι στάσιμες οι μετοχές τους. Ίσως οι επενδυτές αναμένουν την επενδυτική βαθμίδα».

Ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, είναι το εξαιρετικά ικανό στέλεχος της Morgan Stanley, στο δυναμικό της οποίας εντάχθηκε τον Μάρτιο του 2011 και έχει έδρα το Λονδίνο.

Προηγουμένως παρείχε επενδυτικές συμβουλές σε family office που διαχειρίζονταν περιουσίες εξαιρετικά πλούσιων (Ultra High Net-Worth), ενώ για ένα μικρό διάστημα το 2006 πέρασε από την Capital Management Advisors με έδρα τη Γενεύη.

Εχει πτυχίο Bachelor και Master πολιτικού μηχανικού από πανεπιστημιο City του Λονδίνου και ακόμα έχει Master διοίκησης επιχειρήσεων και management από το Imperial College London.

Ο Στέλιος Παπαδόπουλος είναι ο επικεφαλής του γραφείου της JP Morgan στην Αθήνα και είχε διακριτό ρόλο στο deal εξαγοράς του 49% της Viva Wallet, τον περασμένο Ιανουάριο.

Ο κ. Παπαδόπουλος έχει άρτια γνώση της αγοράς. Στο παρελθόν ήταν επικεφαλής για την Κεντρική Ευρώπη στην BNP Paribas Fixed Income και επίσης ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος της Citigroup και της Societe Generale.

Το 2012 ανέλαβε επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ πέρασε όλη την καταιγίδα των μνημονίων και ήταν εκείνος που οργάνωσε την έξοδο στις αγορές ομολόγων τον Ιούλιο και τον Νοέμβριο του 2017.

Το 2018 εντάχθηκε στην JP Μorgan ως Managing Director, όπου με έδρα στο Λονδίνο ανέλαβε επικεφαλής για τις αγορές της Ελλάδας, της Κύπρου και της Μάλτας.

Ο κ. Τάκης Γεωργακόπουλος είναι ο έτερος Έλληνας που κατέχει υψηλόβαθμη θέση στον κολοσσό της JP Morgan και ήταν ο αρχιτέκτονας του deal της Viva Wallet.

Εντάχθηκε στο δυναμικό της JP Morgan πριν από 15 χρόνια και είναι Global Head της JP Morgan Payments με έδρα του τα κεντρικά γραφεία στη Νέα Υόρκη.

Προηγουμένως είχε εργαστεί στη McKinsey & Company. Είναι απόφοιτος του ΕΜΠ και του Πανεπιστημίου Κολούμπια στη Νέα Υόρκη.

Ο Έλληνας της Citigroup είναι ο κ. Λίνος Λέκκας. Με έδρα το Λονδίνο είναι ο επικεφαλής επενδυτικής τραπεζικής, κεφαλαιαγορών και συμβουλευτικών υπηρεσιών σε όλη την περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής (CEEMEA), τις σκανδιναβικές χώρες, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Ιβηρική και την Ελβετία.

Στο δυναμικό της Citi εντάχθηκε το 2011. Προηγουμένως είχε εργαστεί στην Bank of America Merrill Lynch και στην Credit Suisse, όπου υπήρξε και συνεργάτης του κ. Χρήστου Μεγάλου.

Εχει σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου και έχει μεταπτυχιακό στα Χρηματοοικονομικά από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ.

Ο κ. Χάρης Ηλιάδης, είναι Partner και Managing Director της Goldman Sachs για την Ελλάδα και πλέον η έδρα του βρίσκεται στην Αθηνα καθώς μετακόμισε από το Λονδίνο.

Θεωρείται από τους πλέον ικανούς investment bankers, εκείνος που κλείνει τις μεγάλες δουλειές. Εργάζεται αθόρυβα και μεθοδικά. Μετρά 20 χρόνια στο χώρο της επενδυτικής τραπεζικής. Ξεκίνησε από την Credit Suisse, όπου υπήρξε συνεργάτης του κ. Χρήστου Μεγάλου. Στη συνέχεια εργάστηκε στην UBS, και κατέληξε στην Goldman Sachs.

Οι κ.κ. Πάνος Στεργίου, Γιώργος Γεωργόπουλος και Δήμος Αρχοντίδης είναι η ελληνική ομάδα της Deutsche Bank.

Ο κ Πάνος Στεργίου με έδρα το Λονδίνο είναι παγκόσμιος επικεφαλής της ICG Macro Sales και της ICG Debt EMEA της Deutsche Bank, στην οποία εντάχθηκε το 2004. Εχει σπουδάσει στο European School of Brussels και στο Imperial College του Λονδίνου. Πριν από την Deutsche Bank είχε εργαστεί στη Citi.

Ο κ. Δήμος Αρχοντίδης, είναι εδώ και ένα χρόνο ο Chief Country Officer της Deutsche Bank στην Ελλάδα και συντονίζει από την Αθήνα τις δραστηριότητες του ομίλου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ξεκίνησε την καριέρα του το 1997 στην Bankers Trust London. Την περίοδο 2001- 2019 εργάστηκε στην Eurobank, κατέχοντας και τη θέση του γενικού διευθυντή. Σπούδασε με υποτροφία στο Κολλέγιο Ανατόλια και στο Hamilton College, στο London School of Economics και το Χάρβαρντ.

Ο κ. Γιώργος Γεωργόπουλος εργάζεται στην Deutsche Bank στο Λονδίνο από το 2007, όπου ξεκίνησε ως αναλυτής, αμέσως μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στα Πανεπιστήμια του Bath, London School of Economics, University of Chicago και Columbia Business School. Στη συνέχεια ήταν αντιπρόεδρος του Corporate Finance για Ελλάδα, Κ. Ευρώπη, Ισραήλ και Τουρκία, και μετά για όλη την περιοχή ΕΜΕΑ.

Στη UBS κατέχει υψηλόβαθμο πόστο ο κ. Στέφανος Παπαναγιώτου καθώς είναι Managing Director, επικεφαλής Financial Institutions Group, EMEA (Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική).

Στο δυναμικό της εντάχθηκε το 2014. Προηγουμένως ήταν για 9 χρόνια Managing Director και επικεφαλής για το Investment Banking για την Ελλάδα και την Κύπρο στην Credit Suisse. Στη θητεία του αυτή είχε άμεση σχέση με τον κ. Χρήστο Μεγάλου, καθώς υπήρξε βοηθός του.

Στο παρελθόν εργάστηκε και στην Deutsche Bank, με εξειδίκευση σε συγχωνεύσεις και εξαγορές.

Διαβάστε επίσης:

Οι Έλληνες των διεθνών επενδυτικών τραπεζών που χτίζουν θέσεις στην ΕλλάδαΣΧΟΛΙΑ