• Τράπεζες

    Attica Bank: Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εξυγίανση της τράπεζας με σύμμαχο την Thrivest

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Με την έξοδο της Ellington από την Attica Bank η τράπεζα έχει μπροστά της την μεγάλη ευκαιρία να προχωρήσει στην εξυγίανση του ισολογισμού της και να γυρίσει νέα σελίδα.

    Η έξοδος της  Ellington από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, στην οποία κατείχε το 8,08% συνοδεύτηκε και από τις παραιτήσεις των εκπροσώπων της στο ΔΣ της Αττικής, των Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Πάτρικ Χορεντ και Μάρκου  Κιούτη.

    Και πλέον ξεκινά το due diligence από την Thrivest συμφερόντων των Δημήτρη Μπάκου-Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου.

    «Στόχος είναι η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου των 490 εκατ ευρώ να πραγματοποιηθεί μέσα στο χρονοδιάγραμμα που έχει ήδη οριστεί» αναφέρουν πηγές της τράπεζας, σημειώνοντας πως αυτό «το συμμερίζεται και η Thrivest».

    Έχει ξεκινήσει ένας αγώνας δρόμου καθώς μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου στόχος της CEO  της Attica Bank Ελένης Βρεττού είναι να  υποβληθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναθεωρημένο  business plan  και capital plan που θα ενσωματώνει και την στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Να σημειωθεί ότι το ΔΣ έχει αποφασίσει να  «τρέξουν» οι πωλήσεις των «κόκκινων» δανείων.

    Χθες το απόγευμα η  Attica Bank  με ανακοίνωση της στο Χρηματιστήριο Αθηνών ενημέρωσε για την αποχώρηση των εταιρειών  Rinoa LTD – Ellington Solutions A.E. από την τράπεζα και το σπάσιμο της συμφωνίας για την συμμετοχή τους στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου.

    Το ποσοστό (8,08%) που κατείχαν στην Τράπεζα Αττικής μεταβιβάστηκε στο ΤΜΕΔΕ, το ποσοστό του οποίου διαμορφώνεται πλέον στο 20,11%.

    Σε κοινή ανακοίνωση του ΤΜΕΔΕ και της  ELLINGTON, αναφέρεται πως αποφάσισαν «με κοινή συναίνεση να λύσουν αζημίως τη συνεργασία τους στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης της ATTICA BANK».

    Και από την πλευρά της η Ellington σημειώνει πως «πλέον θα επικεντρωθεί στο αντικείμενο της διεθνούς εξειδίκευσής της που είναι η αναδιάρθρωση και διαχείριση προβληματικών δανείων»…

    Η Thrinvest

    Όπως είναι γνωστό η Thrivest εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να συμμετάσχει στην αμκ της Attica Bank στις 18 Ιανουαρίου. Μία  εβδομάδα αργότερα το ΔΣ της τράπεζας  -στο οποίο δεν συμμετείχαν η  κα. Μαραγκουδάκη και ο κ. Χόρεντ-,  αποφάσισε να ξεκινήσει συνομιλίες με την Thrivest , η οποία σύμφωνα με πληροφορίες θα  συμμετάσχει στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου με ποσό μέχρι 100 εκατ ευρώ.

    Ωστόσο μετά την ολοκλήρωση της αύξησης των 490 εκατ ευρώ (εκ των οποίων τα 16,7 εκατ ευρώ με διάθεση warrants), θα δρομολογηθεί και δεύτερη αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα είναι ενδεχομένως ισόποση, προκειμένου η Αττικής να απαλλαγεί οριστικά από τα «βαρίδια» του παρελθόντος.

    Και για να υλοποιηθεί το σχέδιο για την δημιουργία του 5ου τραπεζικού πόλου, που θα προκύψει από την συνένωση της  Attica Bank  με την Παγκρήτια Τράπεζα.

    Μάλιστα η δημιουργία μιας  ισχυρής μη συστημικής τράπεζας, έχει πάρει το «πράσινο» φως και από τον επικεφαλής του SSM Αντρέα Ενρία.

    Μάλιστα χθες η  Παγκρήτια Τράπεζα ανακοίνωσε  συμφωνία συγχώνευσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, με απορρόφηση αυτής, διαδικασία  που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2023.

    Επίσης στην τελική ευθεία βρίσκεται και η διαδικασία απορρόφησης από την Παγκρήτια του ελληνικού βραχίονα της HSBC.

    Να σημειωθεί ότι η  διαθέτει δίκτυο 48 καταστημάτων, 2,5 δις ευρώ ενεργητικό και 1,5 δις ευρώ καταθέσεις και η HSBC με δίκτυο 15 καταστημάτων έχει ενεργητικό 1,9 δις ευρώ και 1,7 δις ευρώ καταθέσεις.

    Διαβάστε επίσης

    Attica Bank: Παραιτήθηκαν από το ΔΣ οι εκπρόσωποι της Ellington – Μεταβιβάστηκαν στο ΤΜΕΔΕ οι μετοχές (upd)

    Attica Bank: Νέα βελτιωμένη συμφωνία ΤΜΕΔΕ και Τhrivest για την ΑΜΚ των 490 εκατ. ευρώ – Όλες οι πληροφορίες



    ΣΧΟΛΙΑ