• Τράπεζες

    Αποκαλυπτικά στοιχεία: Ανύπαρκτη η ζήτηση για νέα δάνεια την ώρα που οι τράπεζες «ματώνουν» από τα στεγαστικά


    Σαν «μεγάλη πληγή» βλέπουν τα «κόκκινα» στεγαστικά οι τραπεζίτες και προβληματίζονται για τους τρόπους δράσης. Στο εξάμηνο τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο διαμορφώθηκαν στα 27,5 δισ. ευρώ (το 44,3% του συνολικού χαρτοφυλακίου στέγης) και τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών στα 20,6 δισ. ευρώ (το 31,1% των στεγαστικών). Και στις δύο περιπτώσεις οι τράπεζες βρέθηκαν εκτός του προγραμματισμένου στόχου τους, που στα ΜΕΑ έπρεπε να είναι 27,1 δισ. ευρώ και στα ΜΕΔ 19,9δισ ευρώ.

    Το πρόβλημα μεγεθύνεται καθώς οι χορηγήσεις για νέα στεγαστικά δάνεια είναι στην πράξη ανύπαρκτες με τη ζήτηση να είναι μηδενική.

    Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.

    Όπως αναφέρει στο mononews.gr υψηλόβαθμος τραπεζίτης, «οι τράπεζες δέχονται γύρω στα 90 με 95 αιτήματα τη μέρα από πελάτες που ζητάνε να πάρουν στεγαστικό δάνειο. Όταν πριν από την κρίση το σύστημα δέχονταν καθημερινά περισσότερες από 1.100- 1.200 αιτήσεις για χορήγηση για χορήγηση στεγαστικών δανείων».

    Ενώ από τα 90 αιτήματα αυτά είναι ζήτημα αν τελικά εγκρίνονται τα 20….

    Ίδια είναι η εικόνα και στο κομμάτι της καταναλωτικής πίστης. Προ κρίσης το σύστημα «βομβαρδιζόταν» στην κυριολεξία με περισσότερα από 35.000 αιτήματα τη μέρα. Σήμερα ο αριθμός έχει περιοριστεί στις 3.000 και οι απορρίψεις φτάνουν το 80%.

    Το γεγονός είναι ότι η ζήτηση για νέα δάνεια -από πελάτες που πληρούν τα κριτήρια δανειοδότησης- είναι ανύπαρκτη, τόσο από νοικοκυριά που δεν έχουν έκθεση σε τραπεζικό δανεισμό, όσο και από «υγιείς» επιχειρήσεις.

    Οι τράπεζες θέλουν να δανείσουν τις «υγιείς» επιχειρήσεις και μάλιστα προσφέρουν χαμηλά επιτόκια, μας λέει ο τραπεζίτης, όμως δεν υπάρχει ανταπόκριση.

    Αντίθετα, συνεχίζει στις μικρές επιχειρήσεις, στις οποίες οι επισφάλειες αγγίζουν το 70% δεν μπορείς να δώσεις ….

    Και έτσι τα υπόλοιπα των χορηγήσεων, αργά και σταθερά βαίνουν μειούμενα. Καθώς όμως δεν μπαίνουν «φρέσκα» δάνεια στο σύστημα τα ποσοστά των NPEs αυξάνονται…

    Οι τραπεζίτες λοιπόν, στρέφονται στις τιτλοποιήσεις των στεγαστικών, μήπως και περιορίσουν τα ποσοστά των καθυστερήσεων και ταυτόχρονα εντείνουν τις προσπάθειες τους, ώστε οι δανειολήπτες με «κόκκινα» στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια να προχωρήσουν σε ρύθμιση, και ειδικά εκείνοι που βρίσκονται σε καθεστώς νομικής προστασίας.

    Διότι, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το ποσοστό των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) που τελεί «υπό καθεστώς αίτησης για υπαγωγή σε νομική προστασία» διαμορφώνεται για το σύνολο των χαρτοφυλακίων, στο 14,4% (περίπου 13 δισ ευρώ με βάση στοιχεία Ιουνίου) σε σύγκριση με 13,7% τον Μάρτιο του 2018.

    Διευκρινίζεται ακόμα ότι η αύξηση του ποσοστού αυτού οφείλεται ουσιαστικά στη μείωση του συνολικού ύψους των δανείων, καθώς η αξία των δανείων υπό καθεστώς νομικής προστασίας παρέμεινε σταθερή. Και επισημαίνεται πως το υψηλότερο ποσοστό παρατηρείται στο στεγαστικό χαρτοφυλάκιο, όπου φτάνει το 30% (8,25 δισ. ευρώ).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Oι ανατροπές που έχει φέρει η «αιματοχυσία» στις τράπεζες: Η έκπληξη της Eurobank και η «θυσία» της Εθνικής



    ΣΧΟΛΙΑ