• Τράπεζες

    Αποκάλυψη για την Τράπεζα Αττικής: Τι πραγματικά έγινε με τα κόκκινα δάνεια – Επιστολή στο mononews από το Ellington Group

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Πέπλο μυστηρίου εξακολουθεί να καλύπτει την τιτλοποίηση Omega  των 1,3 δις ευρώ της Attica Bank και κατά πόσο συμμετείχε  σ΄αυτή το  αμερικανικό fund Ellington Management Group  με έδρα το Κονέκτικατ των ΗΠΑ.

    Και το μεγάλο ερώτημα που δημιουργείται είναι: Υπάρχει σχέση ανάμεσα στο αμερικανικό fund Ellington  και στην Ellington Solution SA, που φέρεται να είναι Κυπριακή εταιρεία;

    Οι Αμερικανοί λένε ξεκάθαρα όχι.

    • Ωστόσο από το 2017 το fund DDM το οποίο χρηματοδότησε την πρώτη τιτλοποίηση της Τράπεζας Αττικής με Δελτίο Τύπου αποκάλυπτε ότι απέκτησε συνεταίρο στην Αθήνα την αμερικάνικη Ellington.
    • Ακολούθως  τον Μάιο του 2021, η τότε Διοίκηση –υπό τον Θόδωρο Πανταλάκη- της Attica Bank απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφερε πως: «η τράπεζα κατόπιν λήψης  δεσμευτικής προσφοράς, βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις  με την Ellington Solution SA,  η οποία τυγχάνει συνδεδεμένη εταιρεία με το Ellington Management Group,  αναφορικά με τους συμβατικούς όρους  μεταβίβασης  των περιουσιακών στοιχείων  που περιλαμβάνονται στη συναλλαγή «Ωμέγα».

    Και πάλι το τεράστιο ερώτημα που προκύπτει είναι:

    -Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έλεγξε αν η Κυπριακή Ellington Solution SA συνδέεται με το αμερικανικό fund;

    -Και αν δεν έχουν σχέση  γιατί επισήμως η τότε διοίκηση της τράπεζας υπό τον κ. Θόδωρο Πανταλάκη ενημέρωνε το κορυφαίο όργανο της κεφαλαιαγοράς ότι υπάρχει σύνδεση; Για ποιο λόγο το τότε αφεντικό της Τράπεζας Αττικής έλεγε ψέματα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στο επενδυτικό κοινό;

    Το mononews.gr έλαβε την περασμένη Πέμπτη επιστολή από το αμερικανικό fund Ellington, στην οποία αναφέρει ότι “ουδεμία σχέση και συμμετοχή είχε στην τιτλοποίηση Ωμέγα και τη διαχείριση της, που έγινε εκείνη την εποχή”.

    Η επιστολή εστάλει κατόπιν δημοσιεύματος της στήλης Wiseman ότι η διοίκηση της Attica Bank προτίθεται να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο για να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την τιτλοποίηση που «φόρτωσε» τον ισολογισμό της με σχεδόν 600 εκατ. ευρώ.

    Σ΄αυτήν την τρισέλιδη επιστολή στο mononews.gr οι Αμερικανοί σημειώνουν πως είναι για ενημέρωση του mononews.gr,  αναφέρουν όμως ότι μπορεί να γίνει χρήση συγκεκριμένου τμήματος της, τονίζοντας  ότι δεν έχουν καμία σχέση με την τιτλοποίηση Ωμέγα.

    Η επιστολή

    Συγκεκριμένα στην επιστολή αναφέρουν:

    1. To Ellington δεν είχε καμία συμβολή στη στρατηγική NPE της Attica Bank.
    2. Για το Artemis Securitization: Ο επενδυτής που επέλεξε η Attica Bank Management το 2017 δεν ήταν το Ellington και δεν είχε καμία σχέση με το Ellington.
    3. Για το Metexelixis Securitization: Αυτοί οι τίτλοι που εκδόθηκαν ως μέρος της τιτλοποίησης Metexelixis πωλήθηκαν σε άλλο επενδυτή το 2018. Το Ellington δεν είχε καμία σχέση με αυτή τη συναλλαγή.
    4. Στις τιτλοποιήσεις που συνήψε η Attica Bank το 2017 και το 2018, το Ellington δεν είχε καμία απολύτως συμμετοχή. Οι επενδυτές ήταν άλλες οντότητες που δεν συνδέονται με το Ellington. Οι συναλλαγές αυτές διαρθρώθηκαν από την Attica Bank, η οποία ήταν αποκλειστικά υπεύθυνη για τη λήψη της έγκρισης της Ρυθμιστικής Αρχής και των Ελεγκτών και των αντίστοιχων δομικών στοιχείων.

    Σημειώνει ότι: Πριν από την έκδοση της τιτλοποίησης, η Attica Bank παρείχε στον νομικό και λογιστικό σύμβουλό της το Business Plan και την εκτίμηση ότι οι ανακτήσεις θα ανέλθουν περίπου στο 150% της λογιστικής αξίας του καταγγελθέντος δανειακού χαρτοφυλακίου.

    Ως αποτέλεσμα, πήραν την άδεια να αποαναγνωρίσουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και να διατηρήσουν το senior note ως καλό κεφάλαιο.

    Αυτή η αντιμετώπιση ήταν μοναδική στην ελληνική αγορά καθώς επέτρεψε στην Attica Bank να γράψει κέρδη κατά την έκδοση του τίτλου και το ίδιο έκαναν ένα χρόνο αργότερα με το Metexelixis.

    Κάθε άλλη έκδοση τιτλοποίησης ΜΕΔ στην ελληνική αγορά είχε αρχικά ως αποτέλεσμα την αναγνώριση ζημίας.

    Και υπογραμμίζει ότι: Τον Σεπτέμβριο του 2020, και ενώ είχαν πραγματοποιηθεί εισπράξεις, τις οποίες γνώριζε η Attica Bank, η Attica Bank αποφάσισε να αναδιαρθρώσει τη συναλλαγή εξοφλώντας και επιτρέποντας στον Επενδυτή να εξέλθει από την επένδυση σε τρία χρόνια αντί για 10 χρόνια με ROI περίπου 100%.

    Όπως είναι δημοσίως γνωστό, η επένδυση ήταν τόσο σε τίτλους της τιτλοποίησης όσο και σε μετοχές της εταιρείας διαχείρισης δανείων.

    Και τονίζει: Το Ellington δεν είχε καμία σχέση με αυτές τις αποφάσεις και το έχει δηλώσει στα Πρακτικά της Γενικής Συνέλευσης του Servicer και σε σχετικές επιστολές προς τις αρμόδιες αρχές.

    Ο λόγος για τον οποίο τα δάνεια ΜΕΔ επιστράφηκαν στα βιβλία της τράπεζας ήταν επειδή η τράπεζα επέλεξε να επαναγοράσει τόσο το junior note του Artemis Securitization όσο και τις μετοχές που εκδόθηκαν από τον διαχειριστή των τιτλοποιημένων απαιτήσεων.

    Το Ellington δεν είχε κανένα απολύτως ενδιαφέρον για αυτή τη συναλλαγή μέχρι πολύ αργότερα.

    Συμμετέχοντες στη συναλλαγή ήταν η Attica Bank και ο Επενδυτής που επιλέχθηκε από αυτή.

    Έρχεται πλήρης έλεγχος

    Την ίδια ώρα η σημερινή Διοίκηση της Attica Bank υπό την Ελένη Βρεττού,  είναι αποφασισμένη να προχωρήσει σε πλήρη έλεγχο ώστε να «ξεκαθαρίσει» πως μία τιτλοποίηση προκάλεσε «τρύπα» 600 εκατ. ευρώ στον ισολογισμό της τράπεζας.

    Και τότε θα δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα, όπως:

    -Ποια η συμμετοχή της αμερικανικής Ellington  με το DDM που ήταν ο αρχικός επενδυτής για τα κόκκινα δάνεια της τιτλοποίησης;

    -Μέσα από ποια διαδικασία η Ellington συμμετείχε στην τράπεζα και πως κλήθηκε να παίξει το ρόλο του στρατηγικού επενδυτή;

    -Γιατί είχε εκπρόσωπο στο ΔΣ της τράπεζας;

    -Γιατί εκπρόσωποι της Ellington είχαν επαφές  με την ηγεσία της τράπεζας το 2027- 2018, εποχή που διατείνεται ότι ουδεμία σχέση είχε;

    -Που πήγαν τα 500+ εκατ. ευρώ από τη ρευστοποίηση των υποκείμενων ενεχύρων της τιτλοποίησης και τα 50 εκατ. ευρώ από το κουπόνι που ουδέποτε πληρώθηκε στην τράπεζα;

    Η ιστορία έχει ως εξής:

    Το καλοκαίρι του 2017 η τότε διοίκηση της Attica Bank προχώρησε στην τιτλοποίηση «Αρτεμις» ύψους 1,3  δις ευρώ για να δώσει το φιλί της ζωής στην τράπεζα.

    Αυτή η τιτλοποίηση στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Omega, και στις δύο περιπτώσεις την διαχείριση  είχε αναλάβει ο servicer «Θεά Αρτεμις» της κας Ειρήνης Μαραγκουδάκη, η οποία ήταν και εκπρόσωπος του αμερικανικού   Ellington στο ΔΣ της Attica Bank

    Ωστόσο θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής:

    Τον Φεβρουάριο του 2018 η DDM (ο επενδυτής που συμμετείχε αρχικά στο σχήμα της τιτλοποίησης), σε δελτίο Τύπου ανέφερε ότι «έφεραν την Ellington Capital Management ως νέο εταίρο τους στην Ελλάδα μειώνοντας έτσι την αρχική τους επένδυση κατά 15 εκατ. ευρώ».

    Στις οικονομικές της καταστάσεις και η εταιρεία διαχείρισης  «Θεά Άρτεμις» αναφέρεται στην σχέση με την DDM. Επίσης πρέπει να σημειωθεί ότι την τιτλοποίηση το 2017 την είχε αναλάβει η σουηδική εταιρεία Aldridge.

    Είναι προφανές –όπως αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές στο mononews.gr- ότι:

    Ένα σημαντικό τμήμα από τις ζημιές που βαρύνουν την Attica Bank έχει να κάνει και με την τιτλοποίηση Artemis, του 2017, ύψους 1,34 δις ευρώ.

    Η Aldridge ήταν η εταιρεία που πλειοδότησε και κατέβαλε 70 εκατ ευρώ  η οποία επί της ουσίας δεν είχε χαρτοφυλάκιο NPEs.

    Η σύμβαση που υπογράφηκε τότε μόνο τα συμφέροντα της τράπεζας δεν προστάτευε, καθώς:

    Αφ ενός  προβλεπόταν μία υψηλή και σταθερή ετήσια προμήθεια, ανεξάρτητα από την είσπραξη που θα έφερνε η διαχείριση του  χαρτοφυλακίου. Αφ ετέρου  και οι εισπράξεις από τις ανακτήσεις και ρευστοποιήσεις των προβληματικών δανείων κατανέμονταν με την εξής σειρά: πρώτα πληρωνόταν η Aldridge, δεύτερη στη σειρά ήταν η εταιρεία διαχείρισης «Θεά Αρτεμις» της κας Μαραγκουδάκη, ακολουθούσε η πληρωμή των εξόδων και στην τελευταία θέση ήταν η τράπεζα.

    Η Attica  Bank κράτησε το senior ομόλογο της τιτλοποίησης που ήταν 525 εκατ. ευρώ και είχε καλύμματα σε ακίνητα, ομόλογα, cash.

    Τα 700 εκατ. ευρώ «μετατράπηκαν» σε junior bonds τα οποία πουλήθηκαν αντί περίπου 70 εκατ. ευρώ στην Σουηδική εταιρεία.

    Σε αυτήν την συναλλαγή με κάποιο τρόπο συμμετείχε  και το αμερικανικό Fund . (σημείωση τα 70 εκατ. ευρώ η τράπεζα τα χρειαζόταν για να καλύψει το υπόλοιπο της αμκ του 2015).

    Και έπρεπε να υπάρχει  σύμβαση true sale   για να δικαιολογηθεί η απόσχιση  των δανείων από τον ισολογισμό της τράπεζας.

    Η τράπεζα το 2017, 2018 και 2019 δεν έλαβε ούτε σεντ  από το κουπόνι του ομολόγου.

    Η τιτλοποίηση αντί να φέρει κέρδη στα ταμεία έγραφε και νέες ζημιές και η Attica το 2019 αναζήτησε νέο επενδυτή για την τιτλοποίηση, αφού η  Aldridge  δεν τράβαγε.

    Μάλιστα  το  2020 προχώρησε στην ανασύνθεση του senior ομολόγου, και προχώρησε σε τιτλοποίηση των ανείσπρακτων κουπονιών, που τα κράτησε στα βιβλία της, χωρίς  ωστόσο να μπορεί  να αποδείξει  ότι μπορεί να τα εισπράξει.

    Διαβάστε επίσης

    Εκλογές εργαζομένων Alpha Bank – Συντριπτική νίκη Τάσου Γκιάτη με 94,55%

    Τράπεζα Πειραιώς: Θετικές επιδόσεις για τα περισσότερα αγροτικά προϊόντα τον Ιούνιο

    Παράταση προθεσμίας για την αξιοποίηση 13 ακινήτων από την Attica Bank



    ΣΧΟΛΙΑ