• Τράπεζες

    Απάντηση της Ellington σε δημοσίευμα του Mononews.gr

    Michael Vranos


    Απάντηση στο δημοσίευμα της 4ης Φεβρουρίου με τίτλο «Ellington: Αποχώρησε χωρίς να βάλει σεντ στην Attica Bank μετά από 13 μήνες υποσχέσεων…» λάβαμε από την Ellington την οποία και παραθέτουμε

    1. Στην κοινή και υπογεγραμμένη από τα 2 μέρη ανακοίνωση ΤΜΕΔΕ – Ellington (02.02.2023) την οποία επισυνάπτουμε αναφέρεται ρητά και ξεκάθαρα πως η λύση της συνεργασίας τους πραγματοποιήθηκε αζημίως, με την κοινή συναίνεση των δύο μερών. Τα δύο μέρη εξέφρασαν μάλιστα την ικανοποίηση τους για τη -μέχρι σήμερα- συνεργασία τους και ευχήθηκαν κάθε επιτυχία στα επόμενα βήματά τους. Ως εκ τούτου οι πληροφορίες περί του αντιθέτου, οι οποίες αποδίδονται γενικά και αόριστα σε «πηγές», κάθε άλλο παρά ακριβείς και αξιόπιστες είναι.

    2. Σημειώνεται πως η αναφορά «Οι Αμερικανοί της Ellington ήρθαν, είδαν, και απήλθαν…ύστερα από 13 μήνες υπεκφυγών, παρελκυστικής πολιτικής και αρνητικής συνεισφοράς στο σχέδιο για την εξυγίανση της τράπεζας» επίσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

    Η Ellington είχε δηλώσει επανειλημμένα (τελευταία φορά και δημόσια μέσω συνέντευξης της κας Μαραγκουδάκη στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ), πως η μόνη προϋπόθεση που θέτει για να συνεχίσει να συμμετέχει στο εγχείρημα ιδιωτικοποίησης της Τράπεζας, είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο της συμφωνίας της 30.09.2022.

    Το ίδιο ακριβώς αναφέρει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 03.02.2023, ξεκαθαρίζοντας ότι προϋπόθεση για τη συμμετοχή της Ellington στο εγχείρημα της ιδιωτικοποίησης της Attica Bank ήταν η επίτευξη των κύριων όρων που είχαν συμφωνήσει και οι τρεις βασικοί μέτοχοι της Τράπεζας στο πλαίσιο του Key Terms Agreement, στις 30.09.2022.

    Η επίτευξη των βασικών όρων της υπογεγραμμένης συμφωνίας, οι οποίοι αποτελούσαν προϋπόθεση για την συναλλαγή, ήταν κοινοί για την Ellington, το ΤΧΣ και το ΤΜΕΔΕ και τους είχαν συνυπογράψει και οι 3 βασικοί μέτοχοι στο commitment letter, με το οποίο υπέβαλαν τη συμμετοχή τους στην αύξηση, στις 15.12.2022.

    Είναι σαφές πως η απόφαση της Ellington να ανακαλέσει το commitment letter, οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην μη επίτευξη των βασικών όρων της συμφωνίας.

    3. Καμία ανώνυμη «πηγή» ή «κύκλος» δεν μπορεί να διαγράψει την πραγματικότητα, η οποία είναι πως η συμμετοχή της Ellington στο σχέδιο εξυγίανσης και ιδιωτικοποίησης της Attica Bank τον Δεκέμβριο του 2021, διέσωσε την Attica Bank από βέβαιη χρεωκοπία.

    4. Η συμμετοχή της Ellington έλαβε χώρα σε συνέχεια υπογραφής συμφωνίας συνεπένδυσης με το ΤΜΕΔΕ, τον Νοέμβριο του 2022, την οποία ακολούθησε η υπογραφή του Term Sheet με το ΤΧΣ, τον Δεκέμβριο του 2021.

    Από την πρώτη στιγμή, η στρατηγική της Ellington σχετικά με την Attica Bank αποσκοπούσε αποκλειστικά στη δημιουργία μιας σύγχρονης, υγειούς Τράπεζας, ικανής να στηρίξει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την Οικονομία.

    Η απάντηση του mononews.gr:

    Στις 25 Iανουαρίου επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με την κα Ειρήνη Μαραγκουδάκη στην οποία θέσαμε συγκεκριμένα ερωτήματα τόσο για την τιτλοποίηση Omega, όσο και για την θέση της στη στρατηγική διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων της Attica Bank.

    Στα ερωτήματα αυτά ουδέποτε λάβαμε απάντηση.

    Να σημειώσουμε επίσης ότι στις 26 Ιανουαρίου η κα Μαραγκουδάκη δεν παρέστη στο ΔΣ της Attica Bank και στις 2 Φεβρουαρίου έγινε γνωστό το «σπάσιμο» της συφωνίας ΤΜΕΔΕ- Ellington και η παραίτηση της, όπως και του κ. Πάτρικ Χόρεντ από το ΔΣ της τράπεζας.

    Σε κάθε περίπτωση τα ερωτήματα παραμένουν:

    Εχει αποδώσει τα αναμενόμενα για την τράπεζα η διαχείριση της τιτλοποίησης «Artemis», η οποία εξελίχθηκε σε Omega;

    Ποια ηταν η στρατηγική της Ellington για την διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου της Attica Bank;

    Θα συνεχίσει η Ellington να έχει την διαχείριση της τιτλοποίησης;



    ΣΧΟΛΙΑ