• Τράπεζες

    Ellington: Αποχώρησε χωρίς να βάλει σεντ στην Attica Bank μετά από 13 μήνες υποσχέσεων…

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank

    Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank


    Τον Νοέμβριο του 2021 η Attica Bank είχε βρεθεί μεταξύ σφύρας και άκμονος. Και είχε μπροστά της μία αύξηση κεφαλαίου 240 εκατ ευρώ…

    Ηταν η εποχή που αναζητούσε διακαώς έναν στρατηγικό επενδυτή, να απλώσει το χέρι και να τη βγάλει από το αδιέξοδο.

    Ο «λευκός ιππότης» εμφανίστηκε, ήταν η Ellington που υποσχέθηκε τη σωτηρία της τράπεζας.

    Όμως από την πρώτη στιγμή οι αντιρρήσεις της Ellington ήταν περισσότερες από τη συμμετοχή της στις διαδικασίες για την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας των μηχανικών.

    Και χρειάστηκαν 13 μήνες –από την αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ ευρώ του Δεκεμβρίου 2021, στην οποία συμμετείχε με 10 εκατ ευρώ και αυτά δανεικά- για να αποχωρήσει από την Attica Bank.

    Οι Αμερικανοί της Ellington ήρθαν, είδαν, και απήλθαν…ύστερα από 13 μήνες υπεκφυγών, παρελκυστικής πολιτικής και αρνητικής συνεισφοράς στο σχέδιο για την εξυγίανση της τραπεζας.

    Και μόνο βελούδινο δεν είναι το διαζύγιο, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, παρότι υπήρξε κοινή ανακοίνωση «αλληλοευχαριστιών» μεταξύ ΤΜΕΔΕ και Ellington, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι  υπήρξε απαίτηση από τους βασικούς μετόχους της Attica Bank να αποχωρήσουν πάραυτα.

    Εξάλλου η κα Μαραγκουδάκη ήταν εκείνη που πρότεινε την Ellington ως στρατηγικό επενδυτή, καθώς από τον Αύγουστο του 2021 οι Αμερικανοί είχαν αποκτήσει το 69% των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης δανείων «Θεά Άρτεμις».

    Και όπως είναι γνωστό ο servicer «Θεά Άρτεμις», στην οποία διευθύνουσα σύμβουλος ήταν μέχρι τις αρχές του 2022 η Ειρήνη Μαραγκουδάκη, είχε αναλάβει τη διαχείριση της πρώτης τιτλοποίησης της Attica Bank, το project Artemis των 1,3 δις ευρώ «κόκκινων» δανείων. Αυτή η τιτλοποίηση της οποίας τα ενέχυρα ρευστοποιήθηκαν, στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Omega.

    Και είναι η Omega μαζί με την τιτλοποίηση Metexelixis των 700 εκατ ευρώ, τα μεγάλα βαρίδια στην εξυγίανση του ισολογισμού της Attica Bank.

    Είναι τα χαρτοφυλάκια για τα οποία ήταν πλήθος οι αντιρρήσεις των εκπροσώπων της Ellington στο ΔΣ της Τράπεζας Αττικής. Και φυσικά η «Θεά Αρτεμις» είχε τη διαχείριση της Omega χρεώνοντας υψηλές προμήθειες.

    Η Ellington έμεινε 13 μήνες στην Αττικής, στο μεταξύ αποχώρησε από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου ο κ. Θόδωρος Πανταλάκης τον Φεβρουάριο του 2022, ακολούθησε ο κ. Μιχάλης Ανδρεάδης, που επίσης έφυγε τον Αυγουστο. Και ήρθε η νέα CEO Ελένη Βρεττού, αποφασισμένη να «καθαρίσει» την τράπεζα.

    Για την αγορά ήταν κοινό μυστικό ότι η Ellington ήταν στην έξοδο, αφού δεν έδειξε την παραμικρή διάθεση να εμφανίσει το χρώμα του χρήματος για τη συμμετοχή της στη νέα αύξηση κεφαλαίου, την οποία ενέκρινε στα τέλη Δεκεμβρίου 2022 η έκτακτη γενική συνέλευση της Attica Bank.

    Συγκεκριμένα στις 30 Δεκεμβρίου εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου ως 473,3 εκατ. ευρώ και η παροχή εξουσιοδότησης στο Δ.Σ για έκδοση και διάθεση warrants ύψους 16,7 εκατ ευρώ, σύνολο δηλαδή 490 εκατ ευρώ.

    Και φτάσαμε στις 2 Φεβρουαρίου που η Αττικής ενημέρωσε το επενδυτικό κοινό για την έξοδο της Ellington από το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας, στην οποία κατείχε το 8,08% και για τις παραιτήσεις των εκπροσώπων της στο ΔΣ της Αττικής, των Ειρήνης Μαραγκουδάκη, Πάτρικ Χόρεντ και Μάρκου Κιούτη.

    Τώρα η Thrivest, συμφερόντων των Δημήτρη Μπάκου-Ιωάννη Καϋμενάκη και Αλέξανδρου Εξάρχου, που προτίθεται να συμμετάσχει με ποσό ως 100 εκατ ευρώ στην επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, έχει ξεκινήσει το due diligence στην Attica Bank και ο στόχος είναι η αμκ να πραγματοποιηθεί άμεσα.

    Και ταυτόχρονα έχει τρέχουν οι διαδικασίες προκειμένου μέσα στο επόμενο 10ήμερο η κα Ελένη Βρεττού να υποβάλλει στην Τράπεζα της Ελλάδος το αναθεωρημένο business plan και capital plan που θα ενσωματώνει και την στρατηγική διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ