• Τράπεζες

    Ανοιχτές οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Παύλος Μυλωνάς - Χρήστος Μεγάλου - Βασίλης Ψάλτης

    Παύλος Μυλωνάς – Χρήστος Μεγάλου – Βασίλης Ψάλτης


    Ανοιχτές είναι οι αγορές για τις ελληνικές τράπεζες –όπως έδειξαν οι πρόσφατες εκδόσεις ομολόγων από Εθνική, Πειραιώς και Alpha-, παρά τα σύννεφα που απειλούν την παγκόσμια οικονομία και τη δυσμενή συγκυρία.

    Τον τελευταίο μήνα οι τρεις συστημικές τράπεζες που βγήκαν στις αγορές δέχτηκαν προσφορές πάνω από 2,2 δις ευρώ και άντλησαν 1,1 δις ευρώ, από Έλληνες και ξένους επενδυτές.

    Βέβαια το κόστος για την έκδοση ομολόγων έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι και η άντληση κεφαλαίων για την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων MREL,  το μαξιλάρι δηλαδή που πρέπει να διαθέτουν για να απορροφήσει τους κραδασμούς από έκτακτες καταστάσεις, όπως για παράδειγμα το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης.

    Συγκεκριμένα την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου η Εθνική Τράπεζα δέχτηκε προσφορές πάνω από 1,1 δις ευρώ από 100 θεσμικούς επενδυτές για το MREL ομόλογο της και άντλησε 500 εκατ ευρώ με τοκομερίδιο 7,25% και απόδοση 7,5%. Το 60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Και όπως ανέφερε η Ετε στην ανακοίνωση της: η  επιτυχία του εγχειρήματος, αποτέλεσμα της ζήτησης που σημειώθηκε από μία ευρεία επενδυτική βάση, αποτελεί έμπρακτη επιβεβαίωση της εμπιστοσύνης στην Εθνική Τράπεζα και στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Το ομόλογο έχει πενταετή διάρκεια, με δυνατότητα ανάκλησης στα τέσσερα έτη.

    Χθες η Τράπεζα Πειραιώς άντλησε –μέσω βιβλίου προσφορών- 350 εκατ ευρώ (από 300 εκατ ευρώ) με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 700 εκατ ευρώ, προσελκύοντας το ενδιαφέρον θεσμικών επενδυτών. Να σημειωθεί ότι το  60% του ποσού της έκδοσης διατέθηκε σε ξένους θεσμικούς επενδυτές. Το κουπόνι του ομολόγου διαμορφώθηκε στο 8,25% ενώ η απόδοση 8,50%. Το  Ομόλογο είναι τετραετούς διάρκειας, με δικαίωμα ανάκλησης στα τρία έτη και θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου – Euro MTF Market.

    Η Alpha Bank   «σήκωσε» στις 20 του περασμένου Οκτώβρη  400 εκατ. ευρώ μέσω της έκδοσης MREL, με την τελική απόδοση του τίτλου στο 7,25%. Οι προσφορές που δέχθηκε ξεπέρασαν τα 435 εκατ. ευρώ. H έκδοση καλύφθηκε κατά 55% από θεσμικούς επενδυτές, 20% από το wealth management, 13% από υπερεθνικούς οργανισμούς και 12% από διαχειριστές κεφαλαίων.

    Μάλιστα η  διοίκηση της τράπεζας αποφάσισε το ομόλογο να έχει τριετή διάρκεια και όχι πενταετή ή επταετή, προκειμένου να έχει τη δυνατότητα εφόσον ομαλοποιηθούν οι συνθήκες στις αγορές να το αποπληρώσει νωρίτερα.

    Να σημειωθεί  ότι οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει μέχρι το τέλος του 2025 να αντλήσουν συνολικά  κεφάλαια ύψους περί τα  10 με 12 δισ. ευρώ,  ανάλογα με το ύψος του σταθμισμένου ενεργητικού τους (risk weighted assets – RWA), δηλαδή τους κινδύνους που έχουν αναλάβει βάσει των χορηγήσεων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά

    Συγκεκριμένα για την Εθνική Τράπεζα ο δείκτης MREL στο τέλος του 2025 θα πρέπει να διαμορφωθεί στο 26,79%, από  19,30% στο 9μηνο φέτος.

    Η Τράπεζα πειραιώς θα πρέπει στο τέλος του 2025 να έχει δείκτη MREL 27%, από  18,3% που ήταν στο 9μηνο.

    Για την Alpha Bank ο στόχος για το 2025 έχει οριστεί στο 26,87%, από 20,3% σήμερα.

    Η Eurobank που έχει ανεβάσει τον δείκτη MREL στο 21,3% έχει στόχο για το τέλος του  2025 το  27,36%.

    Διαβάστε επίσης

    Τρ. Πειραιώς: Ξεπέρασαν τα 700 εκατ. ευρώ οι προσφορές για το ομόλογο – Στο 8,25% το κουπόνι, στο 8,5% η απόδοση

    Attica Bank: Το χρονοδιάγραμμα για την έναρξη διαπραγμάτευσης των warrants



    ΣΧΟΛΙΑ