• Τράπεζες

    Andrea Orcel (Unicredit): Με αποδοχές 10 εκατ. ευρώ παραμένει ένας από τους πλουσιότερους τραπεζίτες

    • NewsRoom
    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της UniCredit

    Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος UniCredit


    Με συνολικό πακέτο αποδοχών 10,8 εκατ. ευρώ για το 2023, ο Ιταλός βετεράνος τραπεζίτης Andrea Orcel συνεχίζει να βρίσκεται στην πεντάδα των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών της Ευρώπης.

    Έχοντας υπερβεί τους στόχους του περασμένου έτους, o Ιταλός διευθύνων σύμβουλος της Unicredit «ξεκλείδωσε» το bonus που είχε υποσχεθεί η  ιταλική τράπεζα, καθώς κατάφερε να εκτοξεύσει την χρηματιστηριακή αξία της, να αυξήσει τα μερίσματα και να διενεργήσει επιτυχημένα την αναδιάρθρωση της.

    Σημειώνεται ότι μόνο μέσα στο 2024 η μετοχή της τράπεζας έχει κερδίσει 29% , ενώ ο Orcel προχώρησε σε αύξηση του μέσου μπόνους στους τραπεζίτες της ιταλικής τράπεζας κατά 12%.

    Υψηλές απαιτήσεις

    Ο Orcel είναι διάσημος στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο για τις υψηλές μισθολογικές του απαιτήσεις, κάτι που έχει προκαλέσει σε πολλές περιπτώσεις και την αντίδραση των μετόχων.

    Στην Unicredit, τον πρώτο χρόνο  οι συνολικές αποδοχές του ήταν 6,7 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου κι ενός μπόνους εγγραφής 4,8 εκατ. ευρώ, ένα από τα υψηλότερα πακέτα στην Ευρώπη και υπερδιπλάσιο του προκατόχου του Jean Pierre Mustier. Ο μισθός του τον κατέταξε στην πέμπτη θέση μεταξύ των πιο ακριβοπληρωμένων τραπεζιτών, με πρώτο τον Ralph Hamers, πρώην CEO της UBS.

    Οι συνολικές αποδοχές του για το 2022 ανήλθαν στα 7,5 εκατ. ευρώ, με τον Orcel σύμφωνα με το Bloomberg να κατατάσσεται στην τρίτη θέση, πίσω από την Ana Botin της ισπανικής Santander στη 1η θέση και τον Christian Sewing της Deutsche Bank στη 2η θέση.

    Για το 2023, είχε συμφωνήσει ότι αν δεν πιάσει τους στόχους, η αποζημίωσή του θα περιοριζόταν μόλις στα 4,25 εκατ. ευρώ.

    Από τότε που ανέλαβε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας πριν από σχεδόν δύο χρόνια, ο Orcel, 59 ετών, έχει προχωρήσει σε κατάργηση τμημάτων και θέσεων εργασίας σε αρκετές τοποθεσίες, ενώ παράλληλα επένδυσε σε προσοδοφόρα προϊόντα και δραστηριότητες με στόχο την επέκτασή της.

    Μπόνους και στους τραπεζίτες

    Ο ίδιος υπερασπίζεται τις ακριβές απαιτήσεις του υποστηρίζοντας ότι χρειάζεται κίνητρο για να δουλέψει. Και για το 2023 είχε δηλώσει ότι το ίδιο κίνητρο θέλει να δώσει και σε άλλους τραπεζίτες.

    Ύστερα από μία περίοδο με αρκετές απολύσεις, λουκέτα σε μονάδες που δεν απέδιδαν τα αναμενόμενα και μεταφορά πόρων σε πιο κερδοφόρους τομείς, ο Orcel είχε αναφέρει ότι θα αυξήσει και τα μπόνους στους εργαζόμενους της τράπεζας, ώστε να διατηρήσει τα ταλέντα στην εταιρεία.

    Σε κάποιες περιπτώσεις τα μπόνους για το 2023 αυξήθηκαν ακόμα και κατά 27%, ανάλογα με τις επιδόσεις των εργαζομένων. Παρόλα αυτά, το συνολικό ποσό είναι μειωμένο σε σχέση με το 2022, καθώς η τράπεζα απέλυσε πάνω από 100 άτομα τον προηγούμενο χρόνο.

    Ο master των deals

    Ο Orcel βρέθηκε στο επίκεντρο του ευρωπαϊκού και του ελληνικού ενδιαφέροντος τον περασμένο Οκτώβριο όταν ανακοινώθηκε το deal με την Alpha Bank, για την εξαγορά του 9% της ελληνικής τράπεζας και του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της μονάδας της στη Ρουμανία.

    Αν και θεωρείται ο «άρχοντας» των συμφωνιών, η συμφωνία με την Alpha Bank ήταν η πρώτη που παρουσίασε κατά την τριετή θητεία του ως Διευθύνων Σύμβουλος στην Unicredit.

    Νωρίτερα βέβαια, είχε διπλασιάσει τις μετοχές της τράπεζας και ανακοίνωσε αύξηση στα μερίσματα του 2023 σε 8,6 δισ. ευρώ, κάτι που οδήγησε στο να υποχωρήσουν οι ενστάσεις των μετόχων όταν η τράπεζα ανακοίνωσε πέρσι τον Μάρτιο αύξηση κατά 30% στις αποδοχές τους, σε περίπτωση που επιτύχει τους στόχους της.

    Διαβάστε επίσης:

    UniCredit Bank: Συγκρατημένη αύξηση στο ΑΕΠ στην Ελλάδα φέτος και βελτίωση το 2025

    Ρεκόρ κερδών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το 2023

    UniCredit: Kέρδη τριμήνου τριπλάσια των εκτιμήσεων – Στα 8,6 δισ. ευρώ οι επιστροφές στους μετόχους



    ΣΧΟΛΙΑ