• Τράπεζες

  Ρεκόρ κερδών για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Έσπασαν το φράγμα των 100 δισ. ευρώ το 2023

  • Bloomberg
  O Andrea Orsel, CEO της UniCredit

  O Andrea Orsel, CEO της UniCredit


  Τα υψηλά επιτόκια χάρισαν μία θεαματική χρονιά στις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες πέρσι, με τα συνολικά καθαρά κέρδη για τις 20 μεγαλύτερες στην Ευρώπη να ξεπερνούν τα 100 δισ. ευρώ το 2023. Μεταξύ αυτών των τραπεζών είναι η ιταλική Unicredit και η γαλλική BNP Paribas.  To 2022 τα συνολικά κέρδη των τραπεζών δεν ξεπέρασαν τα 78 δισ. ευρώ.

  Σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, τα τρία τέταρτα των τραπεζών ανακοίνωσαν πέρσι τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία τους.

  Αυτό οδήγησε σε υψηλότερα  μερίσματα για τους μετόχους των τραπεζών, με τους επενδυτές να επιβραβεύουν στους χρηματιστηριακούς δείκτες τις τράπεζες, οι οποίες κέρδισαν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 20% στις μετοχές τους.

  Αν και το τεράστιο άλμα κερδών θα είναι δύσκολο να επαναληφθεί to 2024, μία χρονιά κατά την οποία αναμένεται να ξεκινήσει η σταδιακή μείωση των επιτοκίων, πολλές τράπεζες στην Ευρώπη εμφανίζονται αισιόδοξες ότι τα κέρδη θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα από τα έσοδα των προμηθειών.

  Σημειώνεται ότι το δείγμα που χρησιμοποιεί το Bloomberg δεν περιλαμβάνει την UBS, τα κέρδη της οποίας εκτινάχθηκαν στα 29 δισ. δολάρια πέρυσι λόγω της εξαγοράς της Credit Suisse.

  Διαβάστε επίσης:

  J.P. Morgan για Τράπεζα Πειραιώς: Ψήφος εμπιστοσύνης στο νέο σχέδιο και αύξηση της τιμής στόχου στα €5,35

  Alpha Bank: Αποχώρησε ο Νικόλας Χρυσανθόπουλος από τη θέση του Chief of Corporate Center

  JPMorgan: Γιατί καλείται να καταβάλει πρόστιμα $350 εκατ. σε δύο ρυθμιστικές αρχές των ΗΠΑ  ΣΧΟΛΙΑ