• Τράπεζες

    Alpha Bank: 465 εκατ. ευρώ για τον ΒΟΑΚ και τον άξονα Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη

    • NewsRoom
    Νίκος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank

    Νίκος Νεζερίτης, Διευθυντής Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Alpha Bank


    Την ηγετική θέση της στις χρηματοδοτήσεις Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και σε έργα υποδομών επιβεβαιώνει ο ρόλος της Alpha Bank ως Συντονιστή Κύριου Αναδόχου σε  δύο έργα-ορόσημα για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό του οδικού δικτύου της χώρας, τα  οποία αφορούν στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη και τον  οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη στη Μεσσηνία.

    Παράλληλα, η Alpha Bank, από κοινού με άλλες τράπεζες, αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση των δύο  έργων συνολικού ύψους Ευρώ 465 εκατ., τα οποία αναμένεται να συμβάλουν καθοριστικά, τόσο  στην ασφάλεια όσο και στη μείωση του κόστους των μεταφορών.

    ΒΟΑΚ: Έργο σταθμός για την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη

    Συγκεκριμένα, η Τράπεζα προχώρησε στη χρηματοδότηση ύψους Ευρώ 225 εκατ. του τμήματος Χερσόνησος – Νεάπολη του Αυτοκινητόδρομου 90 (Α90), γνωστού και ως Βόρειου Οδικού Άξονα  Κρήτης (ΒΟΑΚ), με ποσοστό 50% από κοινού με την Eurobank (50%), αναλαμβάνοντας παράλληλα τον  ρόλο του Συντονιστή Κύριου Αναδόχου. Το έργο μήκους 22,5 χιλιομέτρων και συνολικού κόστους  άνω των Ευρώ 285 εκατ, εκτείνεται μεταξύ των κωμοπόλεων Χερσονήσου Ηρακλείου και Νεάπολης Λασιθίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2027. Ο ΒΟΑΚ, συνολικού μήκους άνω των 300 χιλιομέτρων, υλοποιείται κατά τμήματα και με την ολοκλήρωσή του θα ενώνει τη δυτικότερη πόλη της Κρήτης, το  Καστέλι Κισάμου, με την ανατολικότερη, τη Σητεία.

    Το έργο θα ενισχύσει σημαντικά την οδική ασφάλεια στην Κρήτη, ενώ έχει και σημαντικό  αναπτυξιακό αποτύπωμα, διευκολύνοντας την τουριστική κίνηση και μειώνοντας παράλληλα το  κόστος των μεταφορών. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών, το έργο θα φέρει αύξηση της  απασχόλησης, βελτίωση των συνθηκών μεταφοράς και της προσβασιμότητας προς τις  κατοικημένες περιοχές και τον επιχειρηματικό και παραγωγικό ιστό.

    Ο νέος οδικός άξονας Καλαμάτα – Πύλος – Μεθώνη θα συμβάλλει στην κυκλοφοριακή  αποσυμφόρηση της περιοχής

    Η Alpha Bank χρηματοδοτεί επίσης τον οδικό άξονα Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη,  μήκους 49 χιλιομέτρων, με ποσοστό 40%, από κοινού με την Εθνική Τράπεζα (35%) και την Eurobank (25%), αναλαμβάνοντας επίσης τον ρόλο του Συντονιστή Κύριου Αναδόχου. Το έργο, συνολικού  κόστους άνω των Ευρώ 275 εκατ., έχει ως στόχο να αναβαθμίσει τον υφιστάμενο άξονα σε ταχείας  κυκλοφορίας αυτοκινητόδρομο, ενισχύοντας έτσι τα επίπεδα οδικής ασφάλειας, μειώνοντας τους  απαιτούμενους χρόνους και συμβάλλοντας καθοριστικά στην κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του  κόμβου της παλαιάς Εθνικής Οδού Καλαμάτας-Μεσσήνης.

    Αναφερόμενος στον ρόλο της Alpha Bank στην ανάληψη των δύο έργων, ο Επικεφαλής της  Διεύθυνσης Σύνθετων Χρηματοδοτήσεων της Τράπεζας, Νίκος Νεζερίτης δήλωσε:

    «Ο ρόλος της Alpha Bank ως Συντονιστή Κύριου Αναδόχου σε δύο έργα ορόσημα για τις τοπικές  κοινωνίες, όπως αυτά των οδικών αξόνων ΒΟΑΚ Τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη στην Κρήτη και Καλαμάτα  – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της στρατηγικής μας προτεραιότητας στη στήριξη έργων υποδομών, σε συνέχεια χρηματοδοτήσεων ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων Ευρώ  για παρόμοιες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια. Σε αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλουμε περαιτέρω στην  ενίσχυση των επενδύσεων σε τομείς που δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ελληνική  οικονομία και κοινωνία, προσφέροντας καινοτόμες χρηματοδοτικές και συμβουλευτικές λύσεις  στους Πελάτες μας».

    Ηγετική παρουσία της Alpha Bank στα έργα υποδομών

    Η Alpha Bank πρωταγωνιστεί στην χρηματοδότηση σημαντικών έργων υποδομών εδώ και αρκετά χρόνια. Ενδεικτικά projects, το 2021 και 2022, ήταν η χρηματοδότηση επέκτασης της Ολυμπίας Οδού και η αναχρηματοδότηση των Περιφερειακών Αεροδρομίων – συναλλαγές στις οποίες διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην κοινοπραξία των χρηματοδοτριών τραπεζών – η χρηματοδότηση εξαγοράς  ποσοστού στον ΔΕΔΔΗΕ, η παραχώρηση της Εγνατίας Οδού όπου για πρώτη φορά ελληνική  τράπεζα λειτούργησε ως αποκλειστικός χρηματοοικονομικός σύμβουλος του Δημοσίου, η  χρηματοδότηση σημαντικών έργων ΣΔΙΤ στο τομέα διαχείρισης απορριμμάτων αλλά και η  αποκλειστική συμβουλευτική υποστήριξη του επενδυτή στα έργα αυτά και τέλος η πρώτη  αναχρηματοδότηση εν λειτουργία έργου ΣΔΙΤ (σχολικά κτίρια στην Περιφέρεια Αττικής).

    Η κυρίαρχη θέση της Τράπεζας στις χρηματοδοτήσεις υποδομών και η πρωταγωνιστική συμμετοχή της σε  όλα τα σημαντικά έργα που υλοποιούνται μέσω σύμβασης παραχώρησης ή ΣΔΙΤ, επιβεβαιώνεται  από τις χρηματοδοτήσεις ύψους άνω των Ευρώ 1,5 δισ. που έχει διοχετεύσει τα τελευταία χρόνια.

    Το γεγονός αυτό αναδεικνύει τη στρατηγική έμφαση που δίνει η Alpha Bank στον τομέα αυτό,  όπως θα αποτυπωθεί και στο Investor Day του Ομίλου που είναι προγραμματισμένο για τις 7 Ιουνίου 2023.

    Διαβάστε επίσης: 

    Alpha Bank: Πωλήθηκαν τα δάνεια Σφακιανάκη, Θεοχαράκη και Attrattivo – Συμφωνία με Fortress και Davidson Kempner για το Project Hermes



    ΣΧΟΛΙΑ