• Τράπεζες

    Alpha Bank: Οι κινήσεις των μεγάλων funds για την ΑΜΚ και το κόστος συμμετοχής για τους παλαιούς μετόχους

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Βασίλης Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank


    Ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα συνιστά στην παρούσα φάση η έμπρακτη στήριξη της επικείμενης αύξησης κεφαλαίου της Alpha Bank, από την πλευρά των υφιστάμενων, μεγάλων μετόχων της.

    Πρόκειται για περίπου 180 funds και διεθνή, θεσμικά χαρτοφυλάκια κατά κύριο λόγο, το καθένα από τα οποία κατέχει πάνω από 1 εκατ. μετοχές. Συγκεντρώνοντας συνολικά το 67,7% της τράπεζας, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία.

    Η εικόνα που προκύπτει από τις παρουσιάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη είναι ότι οι μεγάλοι «παίκτες» εκφράζουν κατά κανόνα τη διάθεσή τους να συνδράμουν κεφαλαιακά το αναπτυξιακό story της Alpha Bank. Την ίδια στιγμή όμως αρχίζει να πυκνώνει το ενδιαφέρον και από αρκετά άλλα funds, τα οποία επιζητούν να τοποθετηθούν για πρώτη φορά στην τράπεζα. Αγοράζοντας τις προοπτικές της «νέας εποχής» που εκείνη ενσωματώνει.

    Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η «αρχιτεκτονική» της ΑΜΚ, μέσω της οποίας στόχος είναι να αντληθούν από 750 έως 800 εκατ. ευρώ, το προτιμησιακό προβάδισμα το έχουν οι υπάρχοντες μέτοχοι. Καθώς όλοι τους, ξένοι και Έλληνες, θα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν όσα νέα «χαρτιά» χρειάζεται, προκειμένου διατηρήσουν αναλλοίωτο το ποσοστό συμμετοχής τους και μετά από την ΑΜΚ.

    Κάτω από αυτές τις συνθήκες, υπάρχουν πρακτικά δύο βασικές δυνατότητες για όσους θέλουν να πάρουν επενδυτική θέση στην τράπεζα, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν μετοχές.

    Η πρώτη είναι να εγγραφούν και να περιμένουν στην «ουρά» για να διεκδικήσουν μερίδιο από τα αδιάθετα υπόλοιπα της ΑΜΚ. Κάτι που όμως δεν μπορεί να θεωρηθεί εξασφαλισμένο, ειδικά αν τα προς διανομή υπόλοιπα είναι περιορισμένα.

    Η δεύτερη είναι να αγοράσουν μετοχές από το χρηματιστήριο και στη συνέχεια να ασκήσουν το προτιμησιακό τους προνόμιο, διευρύνοντας το χαρτοφυλάκιο συμμετοχής τους. Ζητώντας και επιπλέον χαρτιά, είτε από τη ιδιωτική τοποθέτηση που θα γίνει στο εξωτερικό (για τους ξένους «παίκτες») είτε από την δημόσια προσφορά στην Ελλάδα, αν πρόκειται για εγχώριους επενδυτές.

    Αγορές μετοχών και από το χρηματιστηριακό «ταμπλό»

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ορισμένα ξένα funds άρχισαν ήδη να υλοποιούν εντολές αγοράς μετοχών της Αlpha Bank από το «ταμπλό». Με την πάροδο των ημερών το ενδιαφέρον  αναμένεται να ενταθεί καθώς θα πυκνώσουν οι παρουσιάσεις. Τόσο από την τράπεζα, όσο και από την Goldman Sachs  και  την J.P. Morgan AG ενεργούν ως Γενικοί Συντονιστές και Συνδιαχειριστές του Βιβλίου Προσφορών. Προς την ίδια κατεύθυνση θα κινηθούν επίσης η Citigroup, η Barclays  και η AXIA Ventures, που έχουν αναλάβει διαχειριστικούς ρόλους στην ΑΜΚ.

    Μένει βεβαίως να διακριβωθεί  που θα επιδράσουν όλα αυτά και στην  χρηματιστηριακή πορεία της μετοχής, η οποία έκλεισε χθες στο 1,0105 ευρώ. Γεγονός που δεν εκλαμβάνεται, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, ως σήμαντρο ελκυστικότητας για τους μικροεπενδυτές, αν όντως η ΑΜΚ γίνει στο 1 ευρώ ανά μία νέα μετοχή. Εκτός κι αν στο αμέσως επόμενο διάστημα υπάρξουν ουσιαστικές διαφοροποιήσεις, κυρίως στη χρηματιστηριακή τιμή.

    Επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί η ημερομηνία κατά την οποία θα λογίζεται κάποιος υφιστάμενος μέτοχος της τράπεζας. Εικάζεται πάντως ότι αυτό μπορεί να είναι λίγες μέρες πριν από την έναρξη της συνδυασμένης προσφοράς για την ΑΜΚ. Δηλαδή περί τα τέλη του Ιουνίου.

    Για κάθε 100 μετοχές, μέχρι 51 νέες

    Σε κάθε περίπτωση για όλους τους υφιστάμενους μετόχους θα διασφαλίζεται η αναλογική συμμετοχή, όπως έχει τονιστεί από την τράπεζα. Τι σημαίνει αυτό. Αν ένας μέτοχος κατέχει το 0,01% (154.598 από τις υπάρχουσες μετοχές) τότε αντίστοιχα θα καλύψει και το 0,01% της αύξησης κεφαλαίου. Αν αυτή είναι 800 εκατ. ευρώ, το δικό του κόστος συμμετοχής θα είναι 80.000 ευρώ. Αν η ΑΜΚ αφορά 750 εκατ. τότε η συμμετοχή θα είναι 75.000 ευρώ.

    Με την ίδια συλλογιστική ο παλαιός μέτοχος της Alpha Bank για κάθε 100 μετοχές που κατέχει, θα πρέπει να εισφέρει 51,74 ευρώ ή 48,51 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της ΑΜΚ. Αν η διάθεση των νέων μετοχών γίνει στο 1 ευρώ, τότε θα λάβει 51 στην πρώτη περίπτωση και 48 στη δεύτερη, καθώς παραλείπονται τα κλασματικά υπόλοιπα. Αν η ΑΜΚ γίνει πάνω ή κάτω από το 1 ευρώ, τότε ο υφιστάμενος μέτοχος θα έχει μεν το ίδιο κόστος συμμετοχής, αλλά θα διαφοροποιηθεί ο καταμερισμός του σε νέες μετοχές.

    Κατά τα άλλα δεν τίθεται ζήτημα reverse split, ενώ δεν θα υπάρξει ούτε αναπροσαρμογή της τιμής της μετοχής, λόγω της ΑΜΚ.

    Το μετοχολόγιο και ο κρίσιμος αριθμοδείκτης

    Σήμερα το ελληνικό στοιχείο στο μετοχολόγιο της τράπεζας είναι περί το 24% από το οποίο το 9% αφορά τα εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια. Οι μικρότερης βαθμίδας μέτοχοι είναι 109.891, έχουν μέχρι 1.000 μετοχές και αθροιστικά φτάνουν να κατέχουν το 3,3% του συνόλου των τίτλων.

    Στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ είναι το 10,94% και από τη στιγμή που το ταμείο θα ασκήσει όπως λέει το προτιμησιακό του δικαίωμα, θα καταβάλει από 82 έως 87,5 εκατ. ευρώ.

    Τα ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια, που ελέγχουν τώρα το 65% θα πρέπει να εισφέρουν εν συνόλω από 487,5 έως 520 εκατ. ευρώ, στην περίπτωση που όλα ασκήσουν στο ακέραιο το προνομιακό τους δικαίωμα. Ανάμεσά τους και ο Τζον Πόλσον που με το 4,68% που κατέχει, έχει τη δυνατότητα να μπει στην ΑΜΚ με 35,1 έως 37,4 εκατ. ευρώ.

    Ανεξαρτήτως αυτών και με όρους αποτίμησης, η καθαρή ενσώματη λογιστική αξία της τράπεζας διαμορφώνεται στα 5,4 δισ. για το 2021 και στα 5,7 δισ. για το 2022, με ενσωματωμένη και στις δύο περιπτώσεις και την κεφαλαιακή αύξηση μέχρι τα 800 εκατ. ευρώ. Η ενσώματη καθαρή θέση περιορίστηκε, καθώς η τράπεζα αποφάσισε να κινηθεί επιθετικότερα στη μείωση των «κόκκινων»  δανείων. Θυσιάζοντας επιπλέον κεφάλαια για τα 4,8 δισ.  των «κόκκινων» που θα σβήσει  εφέτος και άλλων 3,3 δις το 2022. Με συνέπεια τα με εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) να υποχωρήσουν από το 26% πέρσι σε επίπεδο ομίλου, στο 7% το 2022 και ακόμη πιο κάτω στην επόμενη διετία.

    Με ΑΜΚ στα 800 εκατ. ευρώ και τιμή διάθεσης των νέων μετοχών στο 1 ευρώ, η χρηματιστηριακή αξία-παλαιών και νέων μετοχών- φτάνει στα 2,35 δισ. ευρώ. Και αναλογεί στο 0,41 της ενσώματης λογιστικής αξίας της τράπεζας για το 2022.

    Όταν ο τρέχον δείκτης P/TBV είναι στο 0,38 για την Πειραιώς, στο 0,44 για την Εθνική και στο 0,56 για τη Eurobank.

    Αναμφίβολα η τιμολόγηση της ΑΜΚ είναι μια ανοικτή διαδικασία και θα κριθεί πρωτίστως από τις διαθέσεις των ισχυρών ξένων funds, που θα ενεργοποιηθούν στη διαδικασία της ιδιωτικής τοποθέτησης με το διεθνές Βιβλίο Προσφοράς. Από τα συμφραζόμενα πάντως, φαίνεται να πριμοδοτείται ο ηγετικός ρόλος της Alpha Bank στη νέα οικονομική πραγματικότητα της χώρας, όπως αυτή δρομολογείται από τη διαχείριση των παχυλών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Bank: Ποιο είναι το project «Tomorrow» της τράπεζας

    Alpha Bank: Αναλογική και κατά προτεραιότητα για τους υφιστάμενους μετόχους η ΑΜΚ

    Alpha Bank: Τι αναφέρει η ειδική έκθεση του ΔΣ προς τους μετόχους για την ΑΜΚ



    ΣΧΟΛΙΑ