• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Τι προβλέπει αναλυτικά η εγκύκλιος Πετρόπουλου για το ΛΕΠΕΤΕ

    • Αργυρώ Μαυρούλη 


    Επικουρική σύνταξη στις 2 Ιουλίου και τα αναδρομικά ποσά επτά μηνών θα λάβουν, μετά από 18 μήνες, περίπου 17.500 συνταξιούχοι του Λογαριασμού Επικούρησης Προσωπικού ΕΤΕ (ΛΕΠΕΤΕ).

    Οι αρμόδιοι υπάλληλοι του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών θα προχωρήσουν σε καταβολή των επικουρικών συντάξεων όλων των δικαιούχων συνταξιούχων του ΕΤΕΑΕΠ και των πρώην τραπεζοϋπαλλήλων της Εθνικής Τράπεζας.

    Η ένταξη στο ΕΤΕΑΕΠ έχει αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2019 και οι δικαιούχοι θα λάβουν με την πρώτη πληρωμή επτά επικουρικές συντάξεις, καθώς θα πρέπει να εισπράξουν αναδρομικά τις νέες παροχές για την περίοδο 1/1/2019 έως 31/7/2019.

    Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν κλείσει η Βουλή ο κ. Πετρόπουλος έφερε προς ψήφιση τροπολογία, που προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της διοίκησης της Διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, η οποία έχει ανακοινώσει ότι προσφεύγει στη Δικαιοσύνη. Και οι «αναταράξεις», στην Εθνική Τράπεζα, όπως έγραψε το mononews.gr ήδη από χθες το βράδυ, συνεχίζονται…

    Υπενθυμίζεται πως ο Λογαριασμός Επικούρησης έχει προβεί σε στάση πληρωμών από τον Δεκέμβριο του 2017, με αποτέλεσμα οι 17.500 δικαιούχοι του να μένουν εντελώς απλήρωτοι.

    Σύμφωνα με χθεσινή εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Τάσου Πετρόπουλου, ορίζεται ρητά πως η 2 Ιουλίου είναι η ημερομηνία «καταβολής των παροχών στους δικαιούχους για το χρονικό διάστημα από Ιανουάριο μέχρι και Ιούλιο 2019».

    Στο πλαίσιο, δηλαδή, της τακτικής πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ θα καταβληθούν στις 2 Ιουλίου επτά συντάξεις για τα αναδρομικά του 2019 και την τρέχουσα σύνταξη Ιουλίου.

    Για να καταστεί όμως αυτό εφικτό και σύμφωνα πάντα με την εγκύκλιο του κ. Πετρόπουλου, πρέπει μέχρι σήμερα 20 Ιουνίου να κοινοποιηθεί «από το ΛΕΠΕΤΕ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο».

    Άλλωστε μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών για το διάστημα από 1.1.2019 θα εξακολουθήσει να διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ, με μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

    Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με την νομοθετική ρύθμιση το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει αναδρομικά, από 1/1/2019, την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης στους ήδη συνταξιούχους σήμερα.

    Η επικουρική επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%).

    Ο νέος μαθηματικός τύπος καταλήγει σε μια νέα επικουρική σύνταξη, η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής, η οποία δεν έχει καταβληθεί εδώ και 18 μήνες.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο τύπος υπολογισμού της σύνταξης για τους 16.280 υφιστάμενους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και ΕΛΕΠΕΤΕ, οδηγεί σε μια μέση επικουρική σύνταξη ύψους 354 ευρώ και για τους μελλοντικούς συνταξιούχους σε μια μέση σύνταξη ύψους 488 ευρώ.

    Ειδικότερα, σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο επανυπολογίζονται με τον νέο μαθηματικό τύπο όλες οι καταβλητέες επικουρικές συντάξεις του ΛΕΠΕΤΕ και του ΕΛΕΠΕΤΕ – Π.Π. ΕΘΝΑΚ από την έναρξη ισχύος της νομοθετικής ρύθμισης, δηλαδή από 10/6/2019. Δηλαδή ο νέος τύπος εφαρμόζεται στους ήδη συνταξιούχους των εν λόγω λογαριασμών καθώς και σε όσους η ημερομηνία έναρξης συνταξιοδότησης ανατρέχει στο χρόνο έναρξης ισχύος της επίμαχης διάταξης, δηλαδή έως τις 10 Ιουνίου.

    Το ύψος των νέων συντάξεων προκύπτει από την εφαρμογή ενός νέου τύπου που λαμβάνει υπόψη τις υψηλότερες εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι όπως επίσης τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές τους.

    Για την εφαρμογή του μαθηματικού τύπου ως  συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι προβλεπόμενες στους Ειδικούς Κανονισμούς Λειτουργίας δηλαδή στα Καταστατικά των Λογαριασμών Επικούρησης.

    Επομένως, σε αυτό το τμήμα δεν επέρχεται μεταβολή ως προς τα συστατικά υπολογισμού της παροχής.

    Από την άλλη πλευρά, όσοι καταστούν δικαιούχοι επικουρικής σύνταξης από 10 Ιουνίου 2019 και μετά θα έχουν άλλο τύπο υπολογισμού ο οποίος θα είναι – όπως συμβαίνει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ – διττός: για το διάστημα ασφάλισης έως και 31.12.2014 η επικουρική υπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης 0,45% επί τα έτη ασφάλισης και τις συντάξιμες αποδοχές (ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται αυτές επί των οποίων καταβλήθηκαν εισφορές) ενώ για το διάστημα ασφάλισης από 1.1.2015 εφαρμόζεται το Σύστημα Νοητής Κεφαλαιοποίησης (NDC) όπως ισχύει για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΤΕΑΕΠ.

    Σε κάθε περίπτωση, για τον υπολογισμό της παροχής είτε των παλιών είτε των καινούριων λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος ασφάλισης που πραγματοποιήθηκε στο ΛΕΠΕΤΕ και στον ΕΛΕΠΕΤΕ – Π.Π. ΕΘΝΑΚ, καθώς και ο χρόνος που αναγνωρίσθηκε και εξαγοράσθηκε ως συντάξιμος σύμφωνα με τις διατάξεις του καταστατικού του ΛΕΠΕΤΕ και της σχετικής νομοθεσίας.

    Οι επανυπολογισθείσες  συντάξεις υπόκεινται σε κρατήσεις φόρου μισθωτών υπηρεσιών, εισφοράς υγείας (υπέρ ΤΥΠΕΤ για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και υπέρ ΕΟΠΥΥ για τους συνταξιούχους του ΕΛΕΠΕΤΕ – Π.Π. ΕΘΝΑΚ πλην όσων έχουν ενταχθεί στο ΤΥΠΕΤ) και Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης. Προσοχή καταβάλλονται 12 μηνιαίες συντάξεις ετησίως και όχι 14 όπως συνέβαινε στο ΛΕΠΕΤΕ.

    Ημερομηνία καταβολής των νέων παροχών ορίζεται η 2η εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, όπως συμβαίνει με όλους τους δικαιούχους του ενιαίου επικουρικού υπερταμείου.

    Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμης σημασίας για την ολοκλήρωση της διαδικασίας και την υλοποίηση των διατάξεων είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ να χορηγήσουν στα αρμόδια όργανα του ΕΤΕΑΕΠ πρόσβαση στο αρχείο με το σύνολο των απαιτούμενων ασφαλιστικών στοιχείων, όπως ιδίως μισθολογικές καταστάσεις και βεβαιώσεις χρόνου υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με την υπουργική εγκύκλιο, οι υπηρεσίες ΕΤΕ και ΛΕΠΕΤΕ «έχουν την υποχρέωση να χορηγούν πρόσβαση» στα απαιτούμενα αρχεία.

    Για την υλοποίηση του υπολογισμού των νέων παροχών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ κοινοποιούν στο ΕΤΕΑΕΠ αναλυτικό αρχείο με πλήρη προσωπικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δικαιούχων.

    Ειδικά η πρώτη πληρωμή ορίζεται να γίνει στις 2 Ιουλίου, οπότε θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από 1/1/2019.

    «Για το σκοπό αυτό μέχρι 20.6.2019 κοινοποιείται από το ΛΕΠΕΤΕ και το ΕΛΕΠΕΤΕ- Π.Π. ΕΘΝΑΚ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο», αναφέρει η χθεσινή υπουργική εγκύκλιος.

    Άλλωστε, μέχρι την ένταξη των δικαιούχων στο σύστημα πληρωμής του ΕΤΕΑΕΠ, ο υπολογισμός και η λογιστικοποίηση των παροχών για το διάστημα από 1.1.2019 εξακολουθεί να διενεργείται από το ΛΕΠΕΤΕ, με μεταφορά πιστώσεων από το ΕΤΕΑΕΠ.

    Ο υπολογισμός της κράτησης της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης πραγματοποιείται συνολικά με την ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στο σύστημα πληρωμής του δημόσιου φορέα.



    ΣΧΟΛΙΑ