• Τράπεζες

    Στο… παρά ένα κατέθεσαν τροπολογία για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ΛΕΠΕΤΕ (έγγραφο)

    • Έφη Καραγεώργου


    Στο… παρά ένα πλέον της κάλπης, η κυβέρνηση κατέθεσε σήμερα τροπολογία για να λυθεί ο «γόρδιος δεσμός» του ΛΕΠΕΤΕ που κρατά ομήρους τους τελευταίους 18 μήνες 17.500 συνταξιούχους της Εθνικής Τράπεζας.

    Οι συνταξιούχοι δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ επικούρησης εδώ και 1,5 χρόνο και η τροπολογία έρχεται να δώσει λύση με την ένταξη των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ στο ενιαίο επικουρικό υπερταμείο ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά από φέτος τον Ιανουάριο και τουλάχιστον για όσο χρόνο εκκρεμεί η δικαστική διαμάχη καθώς οι συνταξιούχοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια κατά της Εθνικής Τράπεζας.

    Σημειώνεται ότι η τροπολογία προβλέπει πως η Εθνική Τράπεζα θα πρέπει να καταθέσει φέτος 40 εκατ. ευρώ για το επικουρικό του ΛΕΠΕΤΕ και να καταθέσει επίσης εγγυήσεις που θα καλύπτουν τα ελλείμματα του ΛΕΠΕΤΕ ώστε οι επικουρικές συντάξεις των συνταξιούχων του ΛΕΠΕΤΕ να παραμείνουν σταθερές τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό, τη στιγμή που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας είχε προϋπολογίσει 35 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

    Στα μέσα του περασμένου μήνα, μάλιστα, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ, Παύλος Μυλωνάς, παρουσιάζοντας το πλάνο του μετασχηματισμού της Εθνικής Τράπεζας σε Έλληνες δημοσιογράφους, είχε αναφερθεί στο θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, λέγοντας ότι «σήμερα υπάρχει μεγαλύτερη σύγκλιση απόψεων για τη διευθέτησή του με την κυβέρνηση παρά με τους συνταξιούχους, οι οποίοι θα πρέπει να υποχωρήσουν, καθώς δεν μπορούν σήμερα να παίρνουν τέσσερις φορές πάνω η επικουρική σύνταξη από αυτή που παίρνει ο μέσος Έλληνας».

    Πώς επανυπολογίζεται η επικουρική σύνταξη

    Η επικουρική σύνταξη επανυπολογίζεται με συντελεστή αναπλήρωσης κοντά στο 0,67%, υψηλότερο δηλαδή από τον γενικό συντελεστή αναπλήρωσης του ΕΤΕΑΕΠ (0,45%).

    Με τον υπολογισμό αυτό ο νέος μαθηματικός τύπος φέρεται να καταλήγει σε μια παροχή η οποία κινείται για όλους περίπου στο 60% της παλιάς επικουρικής, που δεν έχει καταβληθεί εδώ και 18 μήνες.

    Οι συνταξιούχοι θα πρέπει να λάβουν από την ΕΤΕ το 1/5 των συντάξεων του 2018 στο νέο επανυπολογισμένο ύψος τους μέχρι 31 Αυγούστου φέτος, ενώ τα υπόλοιπα 4/5 των συντάξεων του 2018 θα πρέπει να καταβληθούν τμηματικά το αργότερο μέχρι 31/12/2020. Το ΕΤΕΑΕΠ αναλαμβάνει από 1/1/2019, την καταβολή της μηνιαίας σύνταξης στους ήδη συνταξιούχους σήμερα. Αυτό σημαίνει πως με την πρώτη πληρωμή τους οι συνταξιούχοι του ΛΕΠΕΤΕ θα λάβουν και αναδρομικά (πέραν των αναδρομικών του 2018) τουλάχιστον 6 μηνών για τις οφειλόμενες επικουρικές του 2019.

    Από 1/1/2019 η ΕΤΕ καταβάλλει στο ΕΤΕΑΕΠ τις εισφορές μισθωτών επικουρικής ασφάλισης (7% από 1/1/2019 έως 31/5/2019 και 6,5% εφεξής) και επιπλέον 40 εκατομμύρια ευρώ ετησίως κατ αρχήν για μια 5ετία (2019-2023). Από το 2024 και μετά ο επιπλέον πόρος θα καθοριστεί με μελέτη της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.

    Ειδικά για το πρώτο 5μηνο του 2019 (1/1/2019 έως 31/5/2019) η ΕΤΕ καταβάλλει και τις εισφορές που βαρύνουν τους ασφαλισμένους.

    Οι 4.500 ασφαλισμένοι που θα βγουν στη σύνταξη μετά την ψήφιση της τροπολογίας θα πάρουν επικουρική με τον γενικό τύπο του ΕΤΕΑΕΠ (ετήσια αναπλήρωση 0,45% για τα έτη έως το 2014 και σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης για τα έτη από το 2015 και μετά).

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΛΕΠΕΤΕ



    ΣΧΟΛΙΑ