• Τράπεζες

    Εθνική Τράπεζα: Ζητείται «σήμα» για ΛΕΠΕΤΕ, επιχειρησιακή

    • Της Εφης Καραγεώργου
    Μυλωνάς ΕΤΕ Εθνική Τράπεζα

    Παύλος Μυλωνάς, CEO Εθνικής Τράπεζας


    Δεν είχε… σήμα το τηλέφωνο του CEO της Εθνικής Τράπεζας, Παύλου Μυλωνά, όταν τον καλούσε ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος. Και η… απώλεια σήματος είχε να κάνει με το «καυτό» θέμα του ΛΕΠΕΤΕ, που συνεχίζει να δημιουργεί αναταράξεις στην Εθνική.

    Μάλιστα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση του θέματος στο mononews.gr, αν και έφτασε στην ΕΤΕ  η εγκύκλιος Πετρόπουλου που ορίζει ότι θα ξεκινήσουν να πληρώνονται από τις 2 Ιουλίου –και τα αναδρομικά από 1-1-2019-, οι επικουρικές συντάξεις στους 17.500 δικαιούχους, η διοίκηση, προς το παρόν, παίζει… καθυστερήσεις στο να αποστείλει τα στοιχεία στο ΕΤΕΑΕΠ.

    Να σημειωθεί ότι οι επικουρικές σταμάτησαν να πληρώνονται από τον Δεκέμβριο 2017.

    Και έτσι το υπουργείο επικοινώνησε με τον επικεφαλής των νομικών υπηρεσιών της ΕΤΕ, ζητώντας να τηρηθεί ο νόμος.

    Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η τράπεζα δεσμεύτηκε να αποστείλει τα στοιχεία για να πιστωθούν τα ποσά στους δικαιούχους.

    Σύμφωνα με την υπουργική  εγκύκλιο, οι υπηρεσίες ΕΤΕ και ΛΕΠΕΤΕ «έχουν την υποχρέωση να χορηγούν πρόσβαση», στα αρμόδια όργανα του ΕΤΕΑΕΠ, στα απαιτούμενα αρχεία όπως είναι  μισθολογικές καταστάσεις και βεβαιώσεις χρόνου υπηρεσίας.

    Για την υλοποίηση του υπολογισμού των νέων παροχών, οι αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΤΕ και του ΛΕΠΕΤΕ κοινοποιούν στο ΕΤΕΑΕΠ αναλυτικό αρχείο με πλήρη προσωπικά και ασφαλιστικά στοιχεία των δικαιούχων.

    Ειδικά η πρώτη πληρωμή ορίζεται να γίνει στις 2 Ιουλίου, οπότε θα καταβληθούν και τα αναδρομικά από 1/1/2019.

    «Για το σκοπό αυτό μέχρι 20.6.2019 κοινοποιείται από το ΛΕΠΕΤΕ και το ΕΛΕΠΕΤΕ- Π.Π. ΕΘΝΑΚ στο ΕΤΕΑΕΠ αρχείο με τις επανυπολογισθείσες συντάξεις προς ενημέρωση και έλεγχο».

    Στο μεταξύ, εξελίξεις υπάρχουν και στο δεύτερο «καυτό» μέτωπο της Εθνικής που έχει να κάνει με την υπογραφή της νέας 3ετούς επιχειρησιακής σύμβασης.

    Σήμερα, λοιπόν, είχε συνάντηση με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας το προεδρείο του συλλόγου εργαζομένων ΣΥΕΤΕ, χωρίς ωστόσο να βγει «λευκός καπνός».

    Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν στο mononews.gr πως η διοίκηση  «βλέπει» θετικά τα αιτήματα των εργαζομένων, ωστόσο επιμένει  ότι για να προχωρήσει η συζήτηση θα πρέπει ο σύλλογος να δεσμευθεί  ότι θα συζητηθούν οι αλλαγές στον κανονισμό εργασίας. Και ως γνωστόν οι αλλαγές στον κανονισμό εργασίας –που οι σύλλογοι εργαζομένων τον χαρακτηρίζουν ως «σύνταγμα»- είναι αυτήν την στιγμή «κόκκινο» πανί για τους 9.000 και πλέον εργαζομένους της Εθνικής.

    Σε ό,τι αφορά τώρα την υπογραφή της νέας επιχειρησιακής σύμβασης, το βασικό πλαίσιο περιλαμβάνει μια σειρά μισθολογικών, θεσμικών και ευρύτερων αιτημάτων που αποτυπώνονται στους εξής άξονες:

    • Διασφάλιση της απασχόλησης.

    • Αποκατάσταση των μισθολογικών απωλειών που έλαβαν χώρα  τα προηγούμενα χρόνια.

    • Συμμετοχή και συστηματική ενημέρωση του Σ.Υ.Ε.Τ.Ε. για την πορεία μετασχηματισμού και την μετάβαση της Ε.Τ.Ε. στην νέα ψηφιακή εποχή.

    • Στήριξη της βιωσιμότητας του Τ.Υ.Π.Ε.Τ..

    • Βελτιώσεις ρυθμίσεων για τα δάνεια των συναδέλφων.

    • Πολύπλευρη στήριξη του Δικτύου τόσο με νέες προσλήψεις όσο και με οικονομική ενίσχυση (αύξηση επιδόματος δικτύου).

    • Στήριξη της οικογένειας.

    • Αντιμετώπιση του φαινομένου της εξωτερίκευσης εργασιών.

     • Προστασία του ελεύθερου χρόνου των εργαζομένων.

    Τέλος όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η καταβολή των επικουρικών συντάξεων θα δώσει «ανάσα» και στο αυτοδιαχειριζόμενο ταμείο υγείας  (ΤΥΠΕΤ), το οποίο δεν είχε επίσης έσοδο το τελευταίο 18μηνο από τις εισφορές του ΛΕΠΕΤΕ.



    ΣΧΟΛΙΑ