• Τράπεζες

    Αυξάνει το στόχο μείωσης κόκκινων δανείων κατά 5,5 δισ. ευρώ η διοίκηση της Alpha

    Βασίλης Ψάλτης. Διευθὐνων Σύμβουλος Alpha Bank


    Μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 5,5 δισ. ευρώ το 2019 – από τα οποία τα 4,6 δισ. ευρώ μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων – σχεδιάζει η Alpha Βank, όπως ανακοίνωσε η διοίκηση της τράπεζας στο πλαίσιο της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του 2018.  Στο πλαίσιο του αναθεωρημένου πλάνου που υπέβαλε στον SSM, προβλέπεται η εμπροσθοβαρής μείωση των NPEs το 2019 μέσα από πωλήσεις και κυρίως τιτλοποιήσεις.

    Όπως ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλης Ψάλτης «προτεραιότητά μας είναι να επιταχύνουμε την επίλυση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και να εξασφαλίσουμε ότι η Alpha Bank θα παραμείνει η Τράπεζα πρώτης επιλογής των πελατών μας και να βελτιώσουμε περαιτέρω την αποδοτικότητα μας με σκοπό την παροχή ακόμη πιο ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών».

    Να σημειωθεί ότι την προηγούμενη χρονιά η Alpha ολοκλήρωσε με επιτυχία την πώληση τριών χαρτοφυλακίων Μη Εξυπηρετουμένων Δανείων, με εξασφαλίσεις και άνευ εξασφαλίσεων, συνολικής λογιστικής αξίας ύψους  3 δισ. ευρώ περίπου και αντίστοιχων συνολικών απαιτήσεων ύψους 7 δισ. ευρώ περίπου. Σύμφωνα με την υποβολή του αναθεωρημένου Επιχειρησιακού της Σχεδίου στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) οι συναλλαγές των 4,6 δισ. ευρώ που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες αφορούν: χαρτοφυλάκιο μη Εξυπηρετουμένων Δανείων Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και χαρτοφυλάκιο στεγαστικών κυρίως δανείων, και τα δύο με εξασφαλίσεις σε ακίνητη περιουσία, καθώς και χαρτοφυλάκιο δανείων άνευ εξασφαλίσεων.

    Η ολοκλήρωση των δύο πρώτων συναλλαγών αναμένεται έως το τέλος του 2019, ενώ η ολοκλήρωση της τρίτης συναλλαγής τοποθετείται εντός του α’ τριμήνου 2020.

    Το 2018 η Alpha Bank πέτυχε την 7η καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη ως προς τις πωλήσεις NPEs και η διοίκηση της τράπεζας αναβαθμίζει το στόχο για τη μείωσή τους κατά 14,3 δισ. ευρώ έως το 2021 και των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 10,7 δισ. ευρώ έως το τέλος της τριετίας. Όπως δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας οι στόχοι αυτοί μπορούν να βελτιωθούν περαιτέρω, εφόσον προχωρήσουν οι αναμενόμενες συστημικές λύσεις που εξετάζονται, ενώ παράλληλα διαμορφώνει τη στρατηγική της κατά τρόπο που θα οδηγήσει σε καινούργιους οικονομικούς στόχους, επαναπροσδιορίζοντας το σχέδιο ανάπτυξης του Ομίλου.

    Το δ’ τρίμηνο του 2018, τα Μη Εξυπηρετούμενα Ανοίγματα στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 500 εκατ. ευρώ και στο τέλος της χρονιάς διαμορφώθηκαν σε 21,9 δισ. ευρώ, ως αποτέλεσμα επιτυχημένων αναδιαρθρώσεων καθώς και εκκαθαρίσεων. Την ίδια περίοδο ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων του Ομίλου διαμορφώθηκε σε 48,9%, ενώ ο δείκτης κάλυψης αυξήθηκε σε 48%.

    Το δ’ τρίμηνο 2018, τα Δάνεια σε Καθυστέρηση στην Ελλάδα μειώθηκαν κατά 300 εκατ. ευρώ και κατά 2,1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση και ανήλθαν σε 14,6 δισ. ευρώ. Ο δείκτης Δείκτης Καθυστερήσεων σε επίπεδο Ομίλου διαμορφώθηκε σε 33,5% έναντι 34,1% το προηγούμενο τρίμηνο, ο δείκτης κάλυψης καθυστερήσεων ανήλθε σε 70%, ενώ ο συνολικός δείκτης, συμπεριλαμβανομένων των ενσώματων εξασφαλίσεων ανήλθε σε 122%.

    Σε επίπεδο Ομίλου, ο Δείκτης Καθυστερήσεων των επιχειρηματικών, στεγαστικών και καταναλωτικών δανείων στο τέλος Δεκεμβρίου 2018 διαμορφώθηκε σε 29,9%, 37,4% και 37,9% αντιστοίχως, ενώ το σχετικό απόθεμα των προβλέψεων ανήλθε σε 84%, 47% και 89%, αντιστοίχως.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Alpha Bank: Υπερδιπλασίασε τα καθαρά κέρδη στα 53 εκατ. ευρώ το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Deutsche Bank: Σημαντική αύξηση των τιμών στόχων για Alpha Bank, Εθνική και Πειραιώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προνομιακή χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων από την Alpha Bank



    ΣΧΟΛΙΑ