• Τράπεζες

    Αυξάνει τη δύναμη πυρός της η Bain Capital μετά το Amoeba

    • NewsRoom


    Κατά 1,25 δισ. ευρώ αυξάνει τη δύναμη πυρός του το fund Bain Capital το οποίο φαίνεται πως έχει βάλει για τα καλά στο στόχαστρό του τα «κόκκινα δάνεια» που έχουν στα χαρτοφυλάκια τους οι ευρωπαϊκές τράπεζες. Το συγκεκριμένο fund ήταν άλλωστε εκείνο που πήρε και το χαρτοφυλάκιο Amoeba της Τράπεζας Πειραιώς, χαρτοφυλάκιο το οποίο περιλάμβανε μη εξυπηρετούμενα και καταγγελμένα επιχειρηματικά πιστωτικά ανοίγματα (NPEs) με εμπράγματες εξασφαλίσεις σε ακίνητα, συνολικού ύψους πιστωτικών απαιτήσεων 1,950 δισ. ευρώ, μικτής λογιστικής αξίας 1,450 δισ. ευρώ, καταβάλλοντας 432 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Bloomberg, ο πιστωτικός βραχίονας της Bain Capital άντλησε 1,25 δισ. ευρώ, με στόχο τη δημιουργία ενός νέου fund που θα αγοράζει δάνεια από ευρωπαϊκές τράπεζες.

    Το νέο αυτό fund ειδικών αποστολών (το Special Situations Europe fund, όπως θα ονομάζεται) της Bain Capital Credit θα στοχεύει σε δάνεια με εξασφαλίσεις, χαρτοφυλάκια μη εξυπηρετούμενων δανείων και ακινήτων, αποκλειστικά στην Ευρώπη.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Bloomberg, το ποσό που κατάφερε τελικά να αντλήσει η Bain Capital Credit υπερέβη τον αρχικό στόχο της για 1 εκατ. ευρώ.

    Κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους, η Bain Capital αγόρασε εννέα χαρτοφυλάκια δανείων, μικτής λογιστικής αξίας άνω των 4 δισ. ευρώ σε Ελλάδα, Ιταλία, Πορτογαλία και Ισπανία.

    Σύμφωνα με τον ιστότοπό της, η Bain Capital έχει υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 105 δισ. δολαρίων.

    Όπως επισημαίνει το Bloomberg, τον Ιούνιο οι ιταλικές τράπεζες είχαν στα βιβλία τους NPLs 222 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της PricewaterhouseCoopers.

    Αντιστοίχως, οι ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν «κόκκινα δάνεια» 89 δισ. ευρώ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Γεωργακόπουλος (Πειραιώς): To Amoeba δημιουργεί «οικοσύστημα» για την πώληση NPEs

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στο στόχαστρο hedge funds το χαρτοφυλάκιο «Nemo» της Τράπεζας Πειραιώς



    ΣΧΟΛΙΑ