• Τράπεζες

    Στο στόχαστρο hedge funds το χαρτοφυλάκιο «Nemo» της Τράπεζας Πειραιώς

    • NewsRoom
    ναυτιλία ναυλαγορά


    Στον τομέα των ναυτιλιακών δανείων στρέφουν την προσοχή τους όλο και περισσότερα κεφάλαια αντιστάθμισης κινδύνου (hedge funds). Σε έναν τομέα που μέχρι πρότινος είχαν επενδύσει ελάχιστοι, αλλά πλέον προσελκύει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς οι τράπεζες θέλουν να μειώσουν την έκθεσή τους σε αυτόν, μεταβιβάζοντας σε τρίτους τα δάνεια και τα ομόλογα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Όπως αναφέρει, μάλιστα, σε σχετικό ρεπορτάζ του το Reuters, ένα από τα deal που αναμένεται να προσελκύσουν ενδιαφέρον από hedge funds είναι και η πώληση χαρτοφυλακίου ναυτιλιακών δανείων της Τράπεζας Πειραιώς.

    Πρόκειται, συγκεκριμένα, για το χαρτοφυλάκιο «Nemo» που περιλαμβάνει μη εξυπηρετούμενα αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια ονομαστικής αξίας 500-600 εκατ. ευρώ.

    Σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Reuters, η πώληση αναμένεται να κλείσει μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2019.

    Πέρυσι, ορισμένα hedge funds που εστιάζουν κυρίως σε μετοχές, στοιχημάτισαν στην ανάκαμψη της παγκόσμιας ναυτιλιακής βιομηχανίας, αγοράζοντας τόσο μετοχές όσο και συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης, αλλά πολλά πλέον «μαζεύονται» μετά τις μεγάλες απώλειες που είχαν κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018.

    Ωστόσο, τα hedge funds που εστιάζουν στα χρέη (ομόλογα και δάνεια) ευελπιστούν ότι θα έχουν καλύτερη τύχη.

    «Αυτήν την περίοδο, τα hedge funds ενδιαφέρονται περισσότερο να αγοράσουν χρεόγραφα παρά μετοχές. Δεν θεωρώ ότι υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι η ναυτιλιακή αγορά θα ανακάμψει σύντομα», δήλωσε στο Reuters ο Βασίλειος Καρατζάς, της εταιρείας συμβούλων Karatzas Marine Advisors & Co στη Νέα Υόρκη.

    «Έτσι, εάν αγοράσει κανείς μετοχές, οι πιθανότητες ανόδου είναι περιορισμένες. Είναι πιο εύκολο να πετύχεις διψήφιες αποδόσεις επενδύοντας σε τίτλους χρέους», πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τις πηγές που επικαλείται το Reuters, ανάμεσα στα hedge funds που διερευνούν το θέμα της αγοράς μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι και τα York Capital Management και Cross Ocean Partners.

    Σημειώνεται επίσης ότι η Och-Ziff Capital Management ήταν μεταξύ των «μνηστήρων» για το χαρτοφυλάκιο «κόκκινων» ναυτιλιακών δανείων 2,7 δισ. ευρώ που πούλησε αυτόν τον μήνα η γερμανική τράπεζα NordLB, αλλά, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πέρασε στην Cerberus.

    Όπως έχει γράψει το mononews.gr, η Τράπεζα Πειραιώς προγραμματίζει την πώληση δύο πακέτων εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο θα είναι καταναλωτικών δανείων χωρίς εξασφαλίσεις, ύψους 400 εκατ. ευρώ, το οποίο φέρει την επωνυμία «Iris», ενώ το δεύτερο θα είναι το «Nemo».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΚΤ: 127 εκατ. ευρώ το κέρδος από τα ελληνικά ομόλογα το 2018

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι Τούρκοι χάνουν την πίστη τους στην τουρκική λίρα



    ΣΧΟΛΙΑ