• Τράπεζες

    Αυτές είναι οι ρωσικές τράπεζες που εξετάζεται να βγουν εκτός SWIFT

    • Bloomberg
    Τράπεζες


    Η Ευρωπαϊκή Ένωση συζητά τον αποκλεισμό επτά ρωσικών τραπεζών από το σύστημα ανταλλαγής μηνυμάτων SWIFT, συμπεριλαμβανομένων των VTB Bank PJSC και Bank Rossiya, σύμφωνα με λίστα-προσχέδιο της πρότασης.

    Ο συγκεκριμένος κατάλογος δεν περιλαμβάνει όλες τις τράπεζες στις οποίες έχουν ήδη επιβληθεί κυρώσεις από την ΕΕ, αλλά μόνον αυτές που εξετάζεται να αποκλειστούν από το SWIFT, ενώ δεν περιλαμβάνει τη ρωσική Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα στη χώρα, ούτε την Gazprombank.

    Ο τελικός κατάλογος θα πρέπει να συμφωνηθεί και με άλλες δικαιοδοσίες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ανέφεραν άτομα που έχουν γνώση του θέματος.

    Τα υπόλοιπα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που περιλαμβάνονται στη λίστα είναι οι Bank Otkritie, Novikombank, Promsvyazbank PJSC, Sovcombank PJSC και VEB.RF, αν και ο κατάλογος μπορεί να αλλάξει, καθώς συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των απεσταλμένων των κρατών μελών της ΕΕ που συναντώνται στις Βρυξέλλες.

    Η απόφαση να αποκλειστούν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το σύστημα SWIFT, που χρησιμοποιείται για συναλλαγές ύψους τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε όλο τον κόσμο, ανακοινώθηκε το Σαββατοκύριακο σε κοινή δήλωση των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά.

    Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρνήθηκε να σχολιάσει τη λίστα.

    Πριν εισβάλει η Ρωσία στην Ουκρανία, ο αποκλεισμός της από το SWIFT θεωρείτο για καιρό από πολλές ευρωπαϊκές χώρες απαγορευτικός, λόγω της πιθανής ζημίας που θα μπορούσε να προκαλέσει στις δικές τους οικονομίες. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ προσπαθούν να βρουν τρόπο να μετριάσουν τον αντίκτυπο στις συναλλαγές που σχετίζονται με την ενέργεια, π.χ. εξαιρώντας από το συγκεκριμένο μέτρο κάποιες από τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας.

    Οι αμερικανικές κυρώσεις

    Η υπό κρατικό έλεγχο VTB είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας, κατέχοντας περίπου το 20% του ενεργητικού ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιβάλουν στην τράπεζα τις πιο αυστηρές κυρώσεις, απαγορεύοντας στις αμερικανικές οντότητες να έχουν οποιαδήποτε συναλλαγή μαζί της. Οι ΗΠΑ έβαλαν στο στόχαστρο και τη Sovcombank, την τρίτη μεγαλύτερη ρωσική τράπεζα βάσει ενεργητικού, καθώς και την κρατική Otkritie. Η Novikombank και η Promsvyazbank, που χρηματοδοτούν τον αμυντικό τομέα της Ρωσίας, επλήγησαν επίσης από τις κυρώσεις.

    Η VEB.RF είναι η κρατική αναπτυξιακή τράπεζα της Ρωσίας, η οποία χρησιμοποιείται για τη χρηματοδότηση μεγάλων έργων, και βρέθηκε επίσης στο στόχαστρο των Αμερικανών την εβδομάδα που πέρασε.

    Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν λιγότερο αυστηρούς περιορισμούς για τη Sberbank, τη μεγαλύτερη τράπεζα της Ρωσίας.

    Η θέση της SWIFT

    Η SWIFT, με έδρα το Βέλγιο, δήλωσε ότι ενώ είναι ένας ουδέτερος παγκόσμιος συνεταιρισμός, που έχει μέλη σε 200 χώρες, είναι υποχρεωμένη να συμμορφώνεται προς τους κανονισμούς της ΕΕ και του Βελγίου.

    «Συνεργαζόμαστε με τις ευρωπαϊκές αρχές για να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες των οντοτήτων που θα υπόκεινται στα νέα μέτρα», ανέφερε ο οργανισμός σε email το Σαββατοκύριακο. «Ετοιμαζόμαστε να συμμορφωθούμε προς τις νομικές οδηγίες», συμπλήρωσε.

    Το SWIFT, το οποίο παρέχει ασφαλή μηνύματα μεταξύ περισσότερων από 11.000 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και εταιρειών, είναι κεντρικό στοιχείο του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και η αδυναμία πρόσβασης σε αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει σημαντική οικονομική ζημιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαμένες στη μετάφραση του SWIFT οι τράπεζες



    ΣΧΟΛΙΑ