• Τράπεζες

    Attica Bank – Παγκρήτια: Αγώνας δρόμου για τις τιτλοποιήσεις και τον 5ο τραπεζικό πυλώνα

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη

    Ειρήνη Βρεττού (Attica Bank) – Αντώνης Βαρθολομαίος (Παγκρήτια Τράπεζα)


    Στην τροχιά των τιτλοποιήσεων έχουν περάσει η Attica Bank και η Παγκρήτια Τράπεζα, οι οποίες ξεκίνησαν αγώνα δρόμου προκειμένου να είναι έτοιμα μέσα στον Φεβρουάριο τα χαρτοφυλάκια των προβληματικών δανείων για τα οποία θα αιτηθούν τις κρατικές εγγυήσεις του «Ηρακλή 3».

    Τα επιτελεία και των δύο τραπεζών εξετάζουν όλα τα σενάρια για την περίμετρο των δανείων που θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις και ποιες θα είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες που θα προκύψουν.

    Και καθώς οι τιτλοποιήσεις θα πρέπει να αξιολογηθούν –πιθανόν από την DBRS– προκειμένου τα senior ομόλογα να έχουν την εγγύηση του Ηρακλή, τα χρονικά περιθώρια είναι πολύ σφικτά.

    Όπως αναφέρουν στο mononews.gr στελέχη των δύο τραπεζών «τρέχουμε για να είμαστε έτοιμοι μέσα στον Φεβρουάριο».

    Ταυτόχρονα τρέχουν και οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην δημιουργία του 5ου τραπεζικού πυλώνα με την συγχώνευση των δύο τραπεζών.

    Μάλιστα όπως ανέφερε προ ημερών η Ελένη Βρεττού, CEO της Attica Bank , μιλώντας στο συνέδριο της Capital Link στη Νέα Υόρκη «σήμερα υπάρχουν δύο τράπεζες η Attica και η Παγκρήτια, που πρέπει να μετασχηματίσουμε, να αναχρηματοδοτήσουμε.

    Το due diligence έχει ξεκινήσει και έχουμε τον «Ηρακλή 3», που βοηθά τις τράπεζες να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους. Το πρώτο  τρίμηνο του 2024 θα μπορέσουμε να ανακοινώσουμε το σχέδιο συγχώνευσης με την Παγκρήτια, με στόχο της δημιουργία μιας νέας, πιο ισχυρής και ανταγωνιστικής τράπεζας».

    Κοινό business plan Attica Bank – Παγκρήτιας

    Στην κατεύθυνση της συγχώνευσης η Oliver Wyman έχει αναλάβει την εκπόνηση του κοινού business plan της Attica Bank – Παγκρήτιας, στο οποίο θα αποτυπωθούν οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες για την αναδιάρθρωση και ανάπτυξη της νέας τράπεζας. Στόχος είναι, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα,   το αίτημα για τη συγχώνευση να υποβληθεί στις εποπτικές αρχές πριν από το Πάσχα του 2024.

    Η Attica Bank έχει δείκτη προβληματικών δανείων στο 60% (στο 9μηνο) και η Παγκρήτια βρίσκεται στο 58%. Ο «Ηρακλής 3» θα δώσει την ανάσα που θα χρειαστεί η νέα τράπεζα ώστε να εστιάσει στην χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Η αλλαγή σελίδας, στην διαχείριση του προβληματικού της χαρτοφυλακίου για την Attica Bank έχει ξεκινήσει με την πώληση του χαρτοφυλακίου Astir 1 στην AB CarVal, με την τράπεζα να προχωρά για πρώτη  φορά στην ιστορία της σε  μια συμφωνία που πραγματικά θα ελαφρύνει τα βιβλία της από κόκκινα δάνεια.

    Επίσης η Attica Bank απόκτησε εκ νέου το σύνολο των ομολόγων των τιτλοποιήσεων Metexelixis και Omega, μία  συναλλαγή που  δεν έχει καμία επίδραση στα κεφάλαια της τράπεζας.

    Ωστόσο διαθέτει μεγαλύτερη ευελιξία και δυνατότητα επιλογών, ώστε να είναι σε θέση να αξιοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να επιτύχει την οριστική εκκαθάριση του ενεργητικού της τράπεζας από τα προβληματικά δάνεια με όχημα και τον Ηρακλή 3.

    Διαβάστε επίσης

    ΤτΕ: Αμετάβλητο στο «μηδέν» το αντικυκλικό κεφαλαιακό απόθεμα ασφαλείας

    Κόκκινα δάνεια: 700 εκατ. ευρώ νέες χορηγήσεις στα χέρια των servicers

    Κωνσταντίνος Φρυδάκης (Attica Bank): Η τράπεζα άλλαξε ρότα και τώρα σχεδιάζει νέα χρηματοδοτικά πακέτα



    ΣΧΟΛΙΑ