Πολιτική

Τηλεοπτικές άδειες: Αθωώθηκαν Κρέτσος, Καλογρίτσας και τα 5 μέλη της Επιτροπής

Ιωαννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας και Λευτέρης Κρέτσος

Ιωαννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας και Λευτέρης Κρέτσος


Αθωώθηκαν ομόφωνα ο πρώην γενικός γραμματέας ενημέρωσης και επικοινωνίας, Λευτέρης Κρέτσος, ο Ιωάννης-Βλαδίμηρος Καλογρίτσας, γιος του Χρήστου Καλογρίτσα και τα πέντε μέλη της επιτροπής αξιολόγησης του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες από το ΣΤ´ Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας.

Κατά την εισαγγελέα, ο έλεγχος στα «βοσκοτόπια» της εταιρείας Καλογρίτσα έγινε «με συγκεκριμένα μέσα που είχε στη διάθεση της η Επιτροπή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Είχε καθοδήγηση από τη Grant Thornton. Είχε διασφάλιση πως εάν δεν καταβληθεί η πρώτη δόση θα κηρυχθεί έκπτωτη η εταιρεία όπως και έγινε. Δεν συντρέχει δόλος των κατηγορουμένων. Δεν αποδείχθηκε ότι υπήρχε εκ μέρους τους γνώση βεβαίωσης ψευδών πραγματικών περιστατικών».

Στις απολογίες του οι κατηγορούμενοι (με εξαίρεση τον υιό Καλογρίτσα που απουσίαζε) αρνήθηκαν την κατηγορία της ψευδούς βεβαίωσης.

Ο Λευτέρης Κρέτσος υποστήριξε μεταξύ άλλων στην απολογία του: «Είχα την ηγεσία της αρχής που διοργάνωσε τον διαγωνισμό. Ήρθα να απολογηθώ σε ένδειξη σεβασμού στο δικαστήριο σας, αλλά, θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω πως είμαι υπερήφανος, οργισμένος και φορτισμένος με αυτό που έχει συμβεί.

Είμαστε οι πρώτοι που δώσαμε άδειες στην Ελλάδα μετά από 27 χρόνια. Στην περίπτωση της Ελλάδος δεν είχε συμβεί ποτέ ένας τέτοιος διαγωνισμός. Είχανε δώσει το φάσμα σε συγκεκριμένα συμφέροντα. Το συμβούλιο της επικρατείας είπε πως αυτό είναι παράνομο το 2010. Εγώ ακαδημαϊκός είμαι. Είχαμε βούληση να μην είμαστε όπως οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Λυπάμαι γιατί αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. τα μέλη της Επιτροπής) υπέστησαν κακοποίηση και είχαν συνέπειες στην επαγγελματική τους ζωή. Εγώ τους επέλεξα με βάση το ακαδημαικό παρελθόν τους. Τα κριτήρια ήταν η εμπειρία, η επάρκεια, η γνώση, να μην έχουν σχέση με κομματικούς σχηματισμούς. Η προπαγάνδα ήταν πολύ μεγάλη, είχαμε κατεστημένα συμφέροντα που δεν ήθελαν να αλλάξουν την κατάσταση. Εγώ δεν ήλεγξα στοιχεία. Εγώ έλαβα εισήγηση από την επιτροπή; που εμπιστεύομαι, η οποία έβλεπα πως είχε δουλέψει σκληρά και σε συνεργασία με Grant Thornton. Δεν είχα κανένα ενδοιασμό. Κινηθήκαμε στα όρια της προκήρυξης. Είχαμε αιτήσεις ασφαλιστικών στο ΣτΕ για να σταματήσει ο διαγωνισμός και δε μας σταμάταγε. Σε 15 ημέρες κ. Καλογρίτσας θα έπρεπε να φέρει τα χρήματα. Το δημόσιο συμφέρον ήταν για εμάς εξασφαλισμένο πλήρως».

Πρόεδρος: Γνωρίζετε γιατί δεν έλαβε το δάνειο η εταιρεία;

Λ. Κρέτσος: Όχι και δεν με ενδιέφερε…Εγώ ήθελα να τηρηθεί διαδικασία, να μην αδικηθεί κανένας, να έρθουν χρήματα στο δημόσιο και να έχουμε μία ορθή ραδιοτηλεοπτική πολιτική. Ο διαγωνισμός ήταν διάφανος.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Δουληγέρης υποστήριξε απολογούμενος:

«Η διαδικασία είχε πάρα πολλές δικλείδες ασφαλείας μέχρι να φτάσουμε στην απόφαση. Είχαμε τρομερή ταλαιπωρία και πίεση από ΜΜΕ. Όλο αυτό το πράγμα μας έχει ταλαιπωρήσει όλα αυτά τα χρόνια. Εγώ δεν ήξερα καν ποιος είναι ο Καλογρίτσας. Κάναμε ό, τι είναι δυνατόν, χωρίς αμοιβή. Δεν περιμέναμε αναγνώριση. Ακόμα εξακολουθώ να συμμετέχω σε επιτροπές. Ταλαιπωριόμαστε και δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε άλλα πράγματα στη ζωή μας διότι είμαστε υπόδικοι».

Διαβάστε επίσης:ΣΧΟΛΙΑ