• Top Stories

    Τα πάνω-κάτω στην υπόθεση Novartis: Στο αρχείο οδεύουν οι καταθέσεις Μανιαδάκη, τινάζεται στον αέρα η διαδικασία

    • NewsRoom

    Νίκος Μανιαδάκης


    Χωρίς καμία χρησιμότητα είναι πλέον -σύμφωνα με νομικές εκτιμήσεις- οι καταθέσεις που έχει δώσει ο Νίκος Μανιαδάκης με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την υπόθεση της Novartis, από τη στιγμή που ο ίδιος είναι πλέον κατηγορούμενος για παθητική δωροδοκία.

    Νομικοί εκτιμούν ότι, σύμφωνα με όσα απορρέουν από τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, αυτά που έχει καταθέσει με την κωδική ονομασία «Γιάννης Αναστασίου» μπαίνουν στο αρχείο της Εισαγγελίας, οι δικαστές δεν μπορούν να κάνουν χρήση τους, με αποτέλεσμα να ακυρώνεται όλη η διαδικασία.

    Όσον αφορά στην κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας που αποδόθηκε στον κ. Μανιαδάκη, εντός των επομένων ημερών αναμένεται να κληθεί σε απολογία από την ανακρίτρια κατά της διαφθοράς. Η κατηγορία είναι σε βαθμό κακουργήματος σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιπτώσεις του νόμου 1608/50 περί καταχραστών δημοσίου χρήματος και μπορεί να επισύρει ποινή έως και ισόβια.

    Στην αντεπίθεση ο Μανιαδάκης

    Η γραμμή άμυνας του κ. Μανιαδάκη θα στηριχθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, στο γεγονός πως ο ίδιος ουδέποτε υπήρξε δημόσιος λειτουργός με την έννοια του νόμου, για να μπορεί να διωχθεί με βάση τις διατάξεις του συγκεκριμένου νόμου.

    Επίσης, η δεύτερη κίνησή του θα είναι να καταθέσει στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών προσφυγή κατά της απαγόρευσης εξόδου που του επιβλήθηκε, με το επιχείρημα πως υπήρξαν δικονομικές παραβάσεις τόσο κατά την πολύωρη κράτησή του στο αεροδρόμιο χωρίς κατηγορία ή απαγόρευση εξόδου όσο και επειδή δεν αναγράφεται στη διάταξη απαγόρευσης εξόδου που του επιδόθηκε με έξι ώρες καθυστέρηση στο αεροδρόμιο πως ανακαλείται η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

    Παράλληλα, ο κ. Μανιαδάκης θα εστιάσει και θα αναδείξει αυτό που κατέγραψε ως «εκβιαστική και πιεστική συμπεριφορά, προκειμένου να καταθέσει πως οι Σαμαράς, Γεωργιάδης και Στουρνάρας, χρηματίστηκαν για την υπόθεση Novartis».

    Η καταγγελία αυτή του κ. Μανιαδάκη για τις εκβιαστικές συμπεριφορές εκ μέρους αξιωματούχων, εφόσον περιγράφονται αδικήματα που έχουν διαπραχθεί, δημιουργεί στον αρμόδιο εισαγγελέα την υποχρέωση να διαβιβάσει στην Εισαγγελία την προσφυγή για να ξεκινήσει δικαστική διερεύνηση των καταγγελλομένων.

    Εξάλλου, ο κ. Μανιαδάκης έχει εκδηλώσει πρόθεση να προχωρήσει σε μηνύσεις σε βάρος των άλλων δύο προστατευόμενων μαρτύρων, γεγονός που θα οδηγήσει πιθανότατα στην αποκάλυψη των πραγματικών ονομάτων τους, τινάζοντας στον αέρα όλη την έως τώρα διαδικασία.

    Η κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του κ. Μανιαδάκη έχει στηριχθεί σε παλαιότερη κατάθεση της προστατευόμενης μάρτυρος με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» τον Νοέμβριο του 2017 και την πρόσφατη (στις 12 Δεκεμβρίου) του άλλου προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη».

    Σύμφωνα με τις καταθέσει αυτές ο κ. Μανιαδάκης πήρε χρήματα από την Novartis.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Συνήγορος Μανιαδάκη: Οι καταθέσεις του για τη Novartis πρέπει να μπουν στο αρχείο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γεωργιάδης: «Φούσκα» η υπόθεση Novartis – Ο Μανιαδάκης θα μηνύσει τους άλλους δύο προστατευόμενους μάρτυρες



    ΣΧΟΛΙΑ