• Top Stories

    ΣΥΡΙΖΑ: Ξορκίζουν τις δημοσκοπήσεις, αλλάζουν όνομα και ανοίγονται αριστερά και κεντροαριστερά

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός και ο υποψήφιος ευρωβουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής


    Από όποια πλευρά και να τις κοιτάξουν, οι δημοσκοπήσεις δεν φέρνουν καλές ειδήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, που φαίνεται εν πολλοίς να εξαρτά τον χρόνο των εθνικών εκλογών από τα αποτελέσματα των ερευνών των επομένων εβδομάδων, ώστε να δείξει κάλπες είτε τον Μάιο είτε τον Οκτώβριο, που θεωρείται πλέον και το πιο πιθανό σενάριο.

    Στα βασικά κυβερνητικά αφηγήματα, πάντως, παραμένει η ολοκλήρωση της θητείας της κυβέρνησης, δηλαδή εκλογές τον Οκτώβριο, όπως και το… ξόρκισμα των δημοσκοπήσεων, που δεν βλέπουν κλείσιμο της ψαλίδας.

    Βασικό επιχείρημα του κυβερνητικού επιτελείου στην προσπάθειά του να εμφανίσει ως αναξιόπιστες τις δημοσκοπήσεις είναι ότι γενικά τα γκάλοπ στην εποχή μας, και σε παγκόσμιο επίπεδο, πέφτουν έξω. Ειδικά για την Ελλάδα, τόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Τζανακόπουλος, όσο και η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου τα τελευταία 24ωρα ισχυρίσθηκαν «δεν επιτίθενται στις εταιρίες δημοσκοπήσεων, αλλά απλώς καμιά τους δεν προέβλεψε το εκλογικό αποτέλεσμα σε 5 εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 7 χρόνων».

    Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, τόνισε: «Αυτό που εγώ βλέπω είναι ότι η πραγματικότητα, την οποία προσπαθεί να οικοδομήσει το στρατόπεδο της ΝΔ υπό την ηγεσία του κ. Μητσοτάκη, ότι υπάρχει μια διαφορά 15, 20, 30 μονάδων – δεν ξέρω τι ισχυρίζονται, τι φαντασιώνονται- είναι μια πραγματικότητα, η οποία θα καταρρεύσει στις κάλπες των ευρωεκλογών και τότε θα είναι ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος θα προσπαθεί να εξηγήσει στο κόμμα του, στους συμβούλους του στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα τι ακριβώς συνέβη και δεν επιτεύχθηκε η συντριπτική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται στους φανατικούς οπαδούς του εδώ και τρία χρόνια».

    «Οι ευρωεκλογές θα αναδείξουν μια έντονη πολιτική σύγκρουση και είναι πολύ πιθανό να αποδειχθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη πολιτική δύναμη στη χώρα» πρόσθεσε.

    Αντιστοίχως και η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι η Ελλάδα είναι ίσως το μοναδικό παράδειγμα παγκοσμίως, όπου τα τελευταία επτά χρόνια όλες ανεξαιρέτως οι δημοσκοπήσεις έχουν αποτύχει να προβλέψουν το εκλογικό αποτέλεσμα σε πέντε διαδοχικές αναμετρήσεις.

    Την ίδια ώρα, ο ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να «τρέξει» την καμπάνια του για τις ευρωεκλογές με νέο όνομα, που αντικατοπτρίζει και την «απεύθυνση πλατιού καλέσματος». Έτσι, το όνομα ΣΥΡΙΖΑ θα συνοδεύεται από το «προοδευτική συμμαχία», αυτό που ευγενικά λέγεται άνοιγμα στην Κεντροαριστερά ή η απόπειρα άλωσης του μεσαίου χώρου.

    Την ίδια ώρα η ανακοίνωση των ονομάτων του ευρωψηφοδελτίου είναι ενδεικτική και της προσπάθειας συγκερασμού των δύο τάσεων μέσα στο κόμμα αυτή την στιγμή: αφενός της αριστερής τάσης και πιο ειδικά των 53+, αφετέρου αυτών που πλανεύτηκαν από την απεύθυνση του πλατιού καλέσματος.  

    Έτσι, το όνομα του κ. Πλουμπίδη ακούγεται ωραία στα αφτιά των πρώτων, το όνομα της κ. Σκοπούλη σηματοδοτεί τα ανοίγματα και τις γέφυρες προς το Κέντρο.

    Πάντως, οι χθεσινές ανακοινώσεις ονομάτων για το ευρωψηφοδέλτιο δεν αποκάλυψαν το βαρύ όνομα που θα ριχτεί στην μάχη των ευρωεκλογών, όπως τουλάχιστον θέλουν οι πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η συμμετοχή ενός υπουργού θα αποτυπώσει τη μεγάλη σημασία που δίνει το Μέγαρο Μαξίμου στη μάχη του Μαΐου.

    Τα 16 ονόματα που ανακοινώθηκαν χθες είναι:

    1. Αρβανίτης Κώστας, δημοσιογράφος,
    2. Κοντούλη Ιωάννα, οικολόγος,
    3. Κούλογλου Στέλιος, ευρωβουλευτής,
    4. Κούνεβα Κωνσταντίνα, ευρωβουλευτής,
    5. Κουρουμπλής Παναγιώτης, βουλευτή Β’ Αθήνας, πρώην υπουργός,
    6. Λοΐζου Μυρσίνη, γραφίστρια,
    7. Μουζάλας Γιάννης, πρώην υπουργός,
    8. Μουσταφά Οφούκ, δικηγόρος, μέλος μουσουλμανικής μειονότητας,
    9. Μουχαμέντι Γιόνους, πρόεδρος Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων,
    10. Νάσση Όλγα, από την Ελληνική Κοινότητα Ιταλίας,
    11. Παπαδημητρίου – Τσάτσου Άννα, νομικός, πρώην αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών,
    12. Παπαδημούλης Δημήτρης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ευρωβουλευτής,
    13. Πελεγρίνης Θεοδόσης, πρώην υφυπουργός, πρώην πρύτανης ΕΚΠΑ,
    14. Πλουμπίδης Δημήτρης, πανεπιστημιακός, πρόεδρος Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρίας,
    15. Σκοπούλη Φωτεινή, πρώην υφυπουργός, πανεπιστημιακός,
    16. Χρηστάκης Γιώργος, στέλεχος του αναπηρικού κινήματος, ιδρυτής της θεατρικής ομάδας Αναπηρίας DAGIPOLI DANCE Co.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκαλυπτικό: Αυτές είναι οι δυο Κυριακές που θεωρεί το Μαξίμου κατάλληλες για εκλογές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΡΙΖΑ: Με ποιο όνομα κατεβαίνει στις ευρωεκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ